EPK 2020 bo hrvaško Reko povečal

STA, VČ
01.01.2020 16:43

Leto vrhunske kulture blizu Slovenije. Prvo dejanje 1. februarja otvoritveni spektakel na kopnem in na morju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goran Kovačić/Pixsell

Reka, tretje največje mesto na Hrvaškem in največje pristanišče v državi, bo v 2020 ob irskem Galwayju  evropska prestolnica kulture (EPK). Predstavljala se bo s sloganom Luka različnosti. Program EPK bo ponudil več kot 1000 dogodkov, od koncertov, kulturnih manifestacij, razstav, tribun do kongresov.
Nekdaj pomembno industrijsko mesto v iskanju nove identitete
Nekdaj pomembno industrijsko mesto ima danes precej drugačno podobo. Številna skladišča v pristanišču samevajo, tovarne so opuščene. Prebivalstvo se je po propadu industrije pred dvema desetletjema večinoma zaposlilo v storitvenem sektorju in turizmu, veliko ljudi se je izselilo. Reka želi zato EPK izkoristiti tudi kot impulz za iskanje nove identitete, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Kot je v intervjuju za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedala direktorica podjetja Reka 2020 Emina Višnić, bo EPK pomembno pripomogla k mednarodni prepoznavnosti mesta ter izgradnji drugačne podobe Reke in celotne regije. Ta temelji na odprtosti. Predstavlja mesto, ki je živo, zanimivo in privlačno ne le za turistični obisk, temveč tudi za življenje v mestu in vlaganje vanj. Kot je še povedala, verjame, da bo Reka EPK izkoristila tudi za razvoj v prihodnosti. "Gradimo na dobrih temeljih, saj niso vključeni le umetniki, kulturne institucije, meščani in njihove iniciative, temveč tudi številni podjetniki."
"Naš projekt temelji na viziji, da Reka postane mednarodno prepoznavna kot evropsko mesto, ki promovira evropske vrednote, ki geografsko morda res ni v srcu Evrope, a po vrednotah in zanimanjih je,"
je dodala. Mesto bo po njenih besedah zagotovo spremenilo tudi svojo zunanjo podobo. Center se bo razširil od Korza in bližnje okolice do kompleksa nekdanja reške tovarne Rikard Benčić ter oživljenega območja Delte, kjer bo potekal dobršen del programa.
Prebivalci so po njenih besedah pomembno vključeni v dogodke EPK. "Že od začetka govorimo, da projekt ne more uspeti, če prebivalci niso vključeni in če vse ostane le v rokah umetnikov in organizatorjev. Zato si že od vsega začetka prizadevamo za njihovo vključevanje. Ne le na Reki, ampak v celotni Primorsko-goranski županiji in to v vseh projektih," je njene besede povzela Hina.
EPK v Reki prinaša pomembna vlaganja v kulturno infrastrukturo
Projekt EPK po besedah Emine Višnić prinaša vlaganje v kulturno infrastrukturno, kot ga v Reki že dolgo ni bilo. Na Reki pa tudi v večini hrvaških mest so bili namreč zadnji večji infrastrukturni projekti izvedeni v 70. letih minulega stoletja, je pred časom povedala za STA. Dodala je, da je nekdanja reška tovarna Rikard Benčić, v kateri je kot del EPK že odprt Muzej moderne in sodobne umetnosti, eden od pionirskih modelov, kako stare tovarniške prostore in celotno sosesko preoblikovati v kulturno in umetniško četrt.
V nekdanji tovarni bodo uredili še novo mestno knjižnico, mestni muzej in muzej za otroke. Po besedah Emine Višnić bodo knjižnico odprli ob zaključku EPK, konec februarja 2021. Mestni muzej bodo v upravni stavbi nekdanje tovarne odprli v prvem trimesečju leta 2020, odprtje interaktivnega muzeja za otroke pa je načrtovano do poletja 2020.
V program EPK je vključena tudi ladja Galeb. Na nekdanji predsedniški ladji jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita bo urejena stalna razstava o Galebu, gibanju neuvrščenih in Titu. Na krovu bo prostor za javne prireditve, manjši del bo namenjen gostinstvu in namestitvam. Emina Višnić ocenjuje, da bo Galeb prve turiste sprejel poleti 2020.
Leto 2020 bo v Reki leto vrhunskih kulturnih dogodkov
Prevzem naziva EPK bodo v Reki slovesno obeležili 1. februarja 2020 v reškem pristanišču s spektaklom tako na morju kot na kopnem. EPK Reka 2020 prinaša kar 300 kulturnih programov v Reki in okolici. "To bo leto dni vrhunskih kulturnih programov," je povedala Emina Višnić in dodala, da želijo zadovoljiti zelo različna zanimanja.
Tri osnovne teme programa so delo, migracije in voda. V intervjuju za STA je Emina Višnić povedala, da delo obravnavajo iz perspektive Reke kot pristaniškega in postindustrijskega mesta ter se ukvarjajo s tem, kaj so nove oblike dela v ekonomskem in političnem smislu in v kakšnem odnosu so s tehnološkimi trendi.
Pri migracijah ne gre samo za migracije ljudi, temveč tudi za migracije idej, umetnosti in načinov komunikacije v globaliziranem svetu. Kar zadeva vodo, je ta vključena že v grb Reke, ki je mesto slane in sladke vode. Je izjemno pomembna za mesto, zato so jo povezali tudi s temami trajnostnega razvoja in ekologije.
Iz bogatega programa je Emina Višnić v pogovoru za Hino omenila projekt sodobne hraške umetnice Sanje Iveković, v katerem bo, ob retrospektivni razstavi v Muzeju moderne in sodobne umetnosti, na dvorišču kompleksa Benčić simbolično rekonstruirala spomenik revoluciji oziroma Rosi Luxemburg in Karlu Liebknechtu iz leta 1926 v Berlinu, ki ga je načrtoval nemški arhitekt Mies van der Rohe in ki so ga leta 1935 zrušili nacisti. V glasbenem delu bo med drugim nastopila latvijska mezzosporanistka Elina Garanča, v gledališkem mednarodna gledališka skupina Needcompany.
Proračun EPK Reka 2020 bo po besedah Emine Višnić znašal med 50 in 55 milijoni evrov. V intervjuju za STA je povedala, da projekt sestavljata ločena dela. Infrastrukturnega v vrednosti 30 milijonov evrov rešuje mestna uprava, operativni del pa je njihov in je prvotno prav tako ovrednoten na 30 milijonov evrov, vendar pričakuje, da bo na koncu na voljo okoli 25 milijonov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta