(FESTIVAL LGBT FILMA) Prihajajo dnevi rožnatih zmajev

Matic Majcen Matic Majcen
08.12.2023 05:00

Med 9. in 17. decembrom bo v sedmih slovenskih mestih in na spletu potekal Festival LGBT filma. V raznovrstnem programu izstopajo filmi o hendikepiranih osebah LGBT+ in kratki animirani film o Almi Karlin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kratki film Alma, neuklonljiva ženska bo v času trajanja festivala na ogled tudi preko spleta.
Kratki film Alma, neuklonljiva ženska bo v času trajanja festivala na ogled tudi preko spleta.
Festival LGBT Filma

Festival se je neuradno začel že v ponedeljek, ko se je v ljubljanskem Kinu Šiška odvila projekcija filma Anhell69. Dogajanje se nadaljuje tudi danes, ko bo v Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu ob 18. uri na sporedu srbski film Ex You. Vseeno pa bo festival uradno odprl vrata šele jutri, ko bo v Kinodvoru otvoritvena projekcija, na kateri bodo prikazali danski celovečerec Venerin učinek, pred njim pa še enega vrhuncev letošnje edicije, enajstminutni kratki film Alma, neuklonljiva ženska. Kratki film je zanimiv, ker gre za plod kitajsko-slovenskega sodelovanja med Andrejem Kamnikom in Huiqiun Wang. Kitajska ustvarjalka bi bila morala že leta 2020 v Pekingu pripraviti razstavo o Almi Karlin, a je ta zaradi covida-19 odpadla, zato se ji je želela pokloniti na drugačen način in je o njej posnela film. Pri tem je kot navezavo na kitajsko geografsko območje izkoristila dejstvo, da je Almo Karlin leta 1913 v Celju obiskal njen edini zaročenec, ki je bil – Kitajec. Samofinancirani film so med drugim že prikazovali v glavni pekinški knjižnici, ki jo dnevno obišče 10 tisoč ljudi, o filmu pa so poročali tudi kitajski mediji. Film bo v času trajanja festivala skupaj s preostalimi kratkimi filmi iz letošnje selekcije na ogled tudi v spletni ponudbi festivala.

Trije filmi v Mariboru, dva na Ptuju

Festival se bo sicer tudi letos poleg Ljubljane s posameznimi projekcijami selil še v Maribor, Koper, Slovenj Gradec, Idrijo, Bistrico ob Sotli in na Ptuj. V mariborskem GT22 se bodo zvrstile tri projekcije. V sredo, 13. decembra, bodo ob 20. uri prikazali španski film 20.000 vrst čebel, ki na festival prihaja neposredno z nedavnega Liffa. Nato bodo v četrtek ob isti uri prikazali otvoritveni film Venerin učinek, v petek pa bo mariborsko selekcijo zaključil francoski film Nehaj že s temi lažmi. V ptujskem Mestnem kinu bodo medtem v sredo, 13. decembra, ob 15. uri gledali ameriško-kanadski film Zadnje poletje Nathana Leeja, naslednji dan pa ob isti uri še 20.000 vrst čebel. V Slovenj Gradcu bo danes ob 18. uri že omenjena projekcija filma Ex You.

O izzivih hendikepiranih

Kot je opozorila selektorica festivala Jasmina Šepetavc, bo letos v programu izstopala redko obravnavana tematika hendikepiranih oseb ​LGBT+. Mehiški film Vsa tišina tako posega na področje gluhosti, nizozemsko-britanski film Srebrna meglica prikaže usodo osebe s hudimi opeklinami, brazilski film Aseksibilnost pa temo spolnega življenja hendikepiranih oseb. Eden izmed vrhuncev bo v nedeljo, 10. decembra, projekcija filma Prehodi (Passages, 2023), ki se ta hip že pojavlja na lestvicah najboljših filmov letošnjega leta, po projekciji v Slovenski kinoteki pa bo po zoomu na vprašanja slovenskega občinstva odgovarjal tudi režiser Ira Sachs. Poklona bosta letos deležna František Čap in Stanko Jost, država v fokusu pa bo Južna Koreja. 

Na festivalu bodo sicer podelili tri nagrade. Že na odprtju bodo dodelili rožnatega zmaja za najboljši slovenski kratki film, ki ga letos prejme omenjeni film Alma, neuklonljiva ženska, na zaključni slovesnosti pa še rožnatega zmaja za najboljši celovečerni igrani film in najboljši film po ocenah publike. Omenimo še, da bodo v sklopu akcije Promocija LGBT-branja obiskovalke in obiskovalci na nekaterih projekcijah prejeli tudi brezplačno knjigo s tega področja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta