Giselle v Vidmu in Modeni

kr
20.01.2020 15:02

Mariborski baletniki v Teatro Nuovo Giovanni in Teatro Comunale v Modeni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Catarina de Meneses v naslovni vlogi 
SNG Maribor

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na gostovanju v Italiji z baletom Adolpha Adama Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana. V soboto, 18. januarja, so nastopil v Teatro Nuovo Giovanni v Vidmu, v torek, 21. januarja, pa bodo v gledališču Teatro Comunale v Modeni. V naslovni vlogi nastopa Catarina de Meneses, Ionut Dinita pa v vlogi princa Albrechta.
V pravljični scenografiji Juana Guillerma Nove in razkošnih kostumih v kreaciji Luce Dall' Alpija, v koreografiji Rafaela Avnikjana, ki sledi perfekcionistični estetiki klasičnega baleta in Petipajevi tradiciji, so plesalci mariborskega Baleta premierno nastopili 5. novembra 2010. Gostovanji v Vidmu in Modeni sta že tretja turneja mariborskega Baleta z Giselle po Italiji, leta 2016 so gostovali v Pordenonu, Brescii in Piacenzi, leto kasneje pa so Giselle kar šestkrat odplesali v gledališču Fondazione Teatro Lirico Giuseppe Verdi v Trstu.
Vloga Giselle velja za enega najbolj iskanih plesnih likov klasičnega baleta, a ne le zaradi plesne virtuoznosti in sproščene lahkotnosti glasbe, nastale izpod peresa francoskega skladatelja Adama, ampak tudi zaradi igralskih izzivov, vrednih vsake primabalerine.
Simfonični orkester SNG Maribor je ob baletu na gostovanju v Italiji nastopil 21. januarja pod taktirko Simona Krečiča še v gledališču Teatro Alessandro Bonci v mestu Cesana. 22. januarja pa se bo predstavil v znamenitem gledališču Teatro Dante Alighieri v Ravenni. Orkestru se pridružuje priznani mednarodni violinist Pavel Berman, ki bo izvedel solistični part Beethovnovega Koncerta za violino in orkester v D-duru. Izvedeni bosta še Beethovnova Uvertura Egmont in Simfonija št. 3 v a-molu Felixa Mendelssohna-Bartholdyja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta