(GLASOVANJE) Izberite filmsko klasiko: Žepar

Matic Majcen Matic Majcen
25.07.2023 06:05

Predstavljamo sedem filmskih klasik, med katerimi lahko izberete svojo najljubšo. Zmagovalni film bodo 19. avgusta predvajali na brezplačni projekciji v Letnem kinu Minoriti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin LaSalle kot protagonist Bressonovega filma Žepar  
Slovenska kinoteka

Svoj glas lahko oddate na Večerovi spletni strani ali osebno na projekcijah Letnega kina Minoriti. S tem se potegujete tudi za nagradi - podelili bomo namreč dvakrat po dve vstopnici za katerekoli od ostalih projekcij mariborskega letnega kina v avgustu. 

Povezava do glasovanja. 

Prvi od predlaganih filmov, ki čakajo na vaš glas, je Žepar francoskega režiserja Roberta Bressona iz leta 1959.

Francoski režiser Robert Bresson je bil v 50. letih minulega stoletja eden najpomembnejših evropskih filmskih avtorjev. Potem ko je s svojim filmom Na smrt obsojeni je pobegnil (Un condamné à mort s'est échappé) leta 1957 osvojil prestižno nagrado za najboljšega režiserja v Cannesu, se je odločil, da bo naredil korak naprej in bo s svojim naslednjim filmom sploh prvič napisal lasten scenarij. Leta 1959 je tako nastal film Žepar (Pickpocket), ki predstavlja še en vrhunec Bressonove kariere.

Pripoved filma spremlja Michela (igra ga Martin LaSalle), tavajočega mladega možakarja, ki dneve preživlja z žeparjenjem. Michel je zagovornik nenavadne teorije, da družbeni zakoni ne bi smeli veljati za nadpovprečno nadarjene ljudi, četudi se ukvarjajo s krajami, kakor to počne sam. Ta dokaj kratki, 75-minutni film nato preko glavnega lika razmišlja, kako tovrstne zablode definirajo protagonista in mu preprečujejo, da bi kdajkoli dosegel resnično srečo.

Film po svojem vzdušju in načinu, kako raziskuje odnos med psihologijo in družbenimi razmerami, spominja na roman Zločin in kazen Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, vendar z značilnim Bressonovim dotikom. Režiser je namreč tudi v Žeparju ostal zvest svojemu introspektivnemu slogu podajanja zgodbe, podprtim s prvoosebnim pripovedovalcem in igro, ki izdatno temelji na obrazni mimiki, ne pa na premikanju igralcev v kadru.

Žepar danes velja za enega najboljših Bressonovih filmov, ki se redno uvršča na sporede kinotek po vsem svetu, obenem pa se je izkazal tudi za izredno vplivnega. Paul Schrader je namreč prav po Bressonovem zgledu napisal scenarij za Taksista (Taxi Driver, 1976), ki ga je za veliko platno nepozabno uprizoril Martin Scorsese.

Eden od mnogih plakatov za Bressonov film 
Slovenska kinoteka
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.