(INTERVJU) Aleš Novak: Pomladni Borštnik bo odprl nove prostore

Petra Vidali
03.02.2021 06:30
Umetniški direktor Borštnikovega srečanja Aleš Novak je napovedal trajno selitev festivala v nov termin: "Maj in začetek junija sta uveljavljena festivalska termina v mednarodnem merilu."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Novak: "Festivala nismo želeli pomakniti v drugo polovico junija, ker je tveganje zmanjšanega obiska takrat že previsoko."
Andrej Petelinsek

Očitno še upate, da bo 55. Borštnikovo srečanje - s programom, v katerem bodo predstave iz sezone 2019/20 - mogoče izvesti?

"Upamo, načrtujemo in pripravljamo. Ker smo bili oktobra lani primorani festival prekiniti še pred pričetkom tekmovalnega programa, pravzaprav pred pričetkom osrednjega dela, nameravamo te programske segmente izvesti letos. Pomembno se mi zdi, da ustvarjalni dosežki slovenskega gledališča kljub epidemiji dobijo ustrezen prostor in odmev na Borštnikovem srečanju, ustvarjalci pa nagrade. Festival načrtujemo konec maja in v začetku junija letos in trenutno kaže, da bi gledališča takrat že lahko odprla vrata za javnost, upoštevaje vse ukrepe, seveda. Če bi se odprtje gledališč zamaknilo, se bomo morali prilagoditi."

Rešiti poskušate, kar se rešiti da, vendar je vprašanje, ali bo vse še rešljivo, nekatere izvajalsko specifične predstave se niso igrale že zelo dolgo. Verjetno je treba razmišljati o tem, da običajno polnih dvoran ne bo v nobenem primeru. Vseeno pa gledališki festival - drugače kot filmski - ne more biti v celoti na spletu, kajne? So vse predstave sploh posnete tako, da bi jih lahko kakovostno predvajali publiki, in seveda tako, da bi navsezadnje lahko tekmovale?

"Prizadevali si bomo za izvedbo festivala v živo, spletni festivali, poimenovanje je seveda lahko zgolj pogojno, so bolj informacija kot pa polnokrven gledališki dogodek. V teh mesecih spremljam slovenske in tuje premierne uprizoritve, predvajane prek spleta, zanimive so zlasti tiste, ki razvijajo novo estetiko, ki združuje gledališče in video. Kamera se pojavlja na odru, postaja soigralec, ustvarjalci raziskujejo nove pristope, najverjetneje se razvija nova hibridna oblika. Pri bolj klasičnih posnetkih s statičnimi kamerami pa imam problem z usmerjanjem pogleda, s kadriranjem; kar želim videti, se pogosto razlikuje od ponujenega pogleda. Snemanje gledališke predstave je zahtevna naloga, ki terja poglobljene priprave, če naj bo izdelek reprezentativen. Žal mi je, da se TV Slovenija bolj ne ukvarja s tem. V preteklosti so posneli veliko pomembnih predstav, ki so nam dostopne še danes, nekatere v zelo kakovostni televizijski izvedbi. Upam, da se bodo nekateri video ustvarjalci specializirali v tej smeri ali pa bodo svoja znanja nadgradili gledališki režiserji. Resnično kakovosten posnetek gledališke predstave ne more biti improvizacija s tremi kamerami. Ko smo lani preverjali, niso imeli vsi producenti visokokakovostnih posnetkov predstav, ki bi jih lahko sestavili v spletno različico festivala. Kar se tiče polnih dvoran, pa … seveda si jih vsi želimo, v danih okoliščinah je zelo dragocen vsak stik med ustvarjalci in občinstvom, ne glede na število."

Ob lansiranju novega termina za 55. festival ste povedali še, da razmišljate, da bi bil to tudi nov redni termin festivala. Producentski oziroma izvajalski vidik tega se zdi razumljiv - predstave bi se predstavile takrat, ko so še žive, ob zaključku sezone, v kateri so nastale ... Kako pa bi bilo po vašem mnenju z gledalci? To je skoraj že čas, ko začnejo, vsaj v tem okolju, prevladovati zabavne vsebine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta