(JUBILEJ) "Čudimo se, kako smo se vsi postarali, edino naš profesor ostaja večno mlad"

M. H.
25.05.2022 14:29

80 let profesorja, zborovodje, kulturnega organizatorja Toneta Žuraja v Kazinski dvorani s slavnostno akademijo vseh njegovih pevskih sestavov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čestitke slavljencu Tonetu Žuraju (levo)
Sašo Bizjak

Presenečenje slavnostnega večera, posvečenega ponedeljkovemu 80. rojstnemu dnevu Toneta Žuraja v Kazinski dvorani SNG Maribor, je bila portretna znanstvena monografija Jas sn čüja ftiča peti, ki jo je izdala založba Pivec. Jubilant ni vedel, da se pripravlja. Duša projekta Danila Žuraj je ob urednici Tini Bohak Adam zbrala raznorodno ekipo, ki je izpisala portret kultnega profesorja glasbe na Prvi in II. gimnaziji v Mariboru, zborovodje, skladatelja, dolgoletnega predsednika KUD-a Rače in zborovodje vokalnih sestavov Fantje na vasi, A capella in komornega zbora Škrjanček. Vsi so se mu z njegovo pesmijo poklonili ob jubileju.

Večer, ki je nenehno žlahtno valoval med zasebnim in javnim, je bil bogat in nabit z emocijami, tudi spomini, hkrati pa je jubilantovo ustvarjanje še vso vpeto v sedanji čas - organizacijo vrhunskih glasbenih in drugih kulturnih dogodkov v domačem kraju, v kvalitetne programe za njegove pevske sestave, ki na mnogih tekmovanjih dosegajo vidne uspehe ...

Začelo se je torej namesto torte s še sveže iz tiskarne prihajajočo knjigo, idejna vodja in motor žlahtne skrivne misije, dolge tri leta, je bila jubilantova soproga. Založnica Milena Pivec in urednica monografije sta v ponedeljek zvečer tudi vodili bogat glasbeno-govorni program. Avtorji prispevkov, ki so osvetlili jubilantovo pedagoško, skladateljsko, publicistično delo, vpetost v ljubiteljsko kulturo v kraju, so bili Viljem Babič, naslednik Žuraja na profesorskem mestu, Leon Stefanija, muzikolog s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Anja Ivec s Konservatorija za glasbo in balet Maribor, multikulturnik Franci Pivec, zgodovinarka Vlasta Stavbar iz Univerzitetne knjižnice Maribor in publicistka Melita Forstnerič Hajnšek. Teme so bile Pedagoško delovanje Toneta Žuraja in njegov vpliv na razvoj zborovskega petja na Prvi in II. gimnaziji Maribor, Notice ob opusu Antona Žuraja, Ustvarjanje človeške bližine (o poslanstvu kulturnega društva), Tone Žuraj – nestor glasbenega življenja v gradu Rače, Vpetost jubilanta v lokalno okolje s poudarkom na kulturni dediščini in Iz globine neusahljivega studenca – Od našega dragega profesorja in zborovodje do sodelavca v pisanju o kulturnih dogodkih.

Saso Bizjak

Vokalni sestav Fantje na vasi je glasbeno začel z Žurajevo pesmijo Jas sn čüja ftiča peti, za konec pa Po cest pa grejo drotoši, Komorni zbor Škrjanček je izvedel jubilantovo skladbo Klopotci, A capella pa Perpetuum mobile in Veni, Musica! Presenečenje je bila praizvedba najaktualnejše Žurajeve skladbe Scherzo v izvedbi Vokalnega sestava Virtus iz Frama. Za konec je zazvenela ljudska Škrjanček poje v priredbi Mateja Hubada in izvedbi vseh pevcev. Vsem trem skupinam je jubilant oddirigiral Zottelmarsch.

Ko se srečamo kakšne drugo- in prvogimnazijske generacije s profesorjem Žurajem, se vedno čudimo, kako smo se vsi postarali, edino naš profesor ostaja večno mlad. Ta mladost prihaja iz globine njegovega neusahljivega studenca. Najtesneje je povezan s pohorsko naravo, čebelami, sadnim drevjem, trto ... In seveda: Viva la musica!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta