Kdo bo vodil slovenski kulturni center v Berlinu?

STA
18.08.2020 14:52

Ustanova po mnenju poznavalcev doslej ni izkoristila svojega potenciala

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako se je v Berlinu predstavil ženski odbor slovenskga centra Pen, imenovan Mira. 
Mira

Slovenski kulturni center (SKC) v Berlinu, ki so ga odprli leta 2016 za promocijo slovenske kulture in slovenskih umetnikov, je trenutno brez vodje. Do konca letošnjega maja je bil na tem mestu Gregor Jagodič, odločitve o tem, kdo bo center vodil v naslednjih štirih letih, pa na ministrstvu za kulturo še niso sprejeli.
SKC v Berlinu je ministrstvo za kulturo ustanovilo skupaj z ministrstvom za zunanje zadeve z namenom, da bi povezal slovenski in nemški kulturni prostor. Njegova naloga je predstavljati dosežke in predstavnike slovenske kulture in umetnosti nemški javnosti ter obenem podpirati skupna sodelovanja.
Deluje v okviru slovenskega veleposlaništva v Berlinu in je druga kulturna ustanova Republike Slovenije v tujini. Prva je bila Skica oziroma Slovenski kulturnoinformacijski center v Avstriji, ustanovljen leta 2011 na Dunaju.
Jagodič je bil na mesto vodje SKC v Berlinu začasno razporejen od 1. junija 2016 do 31. maja 2020, predlog za novo začasno razporeditev na to mesto pa po pojasnilih ministrstva za kulturo še ni bil podan.
Omenjeno ministrstvo prispeva tudi sredstva za njegovo delovanje in obenem potrjuje program, ki je doslej, čeprav je zajemal vse vrste umetnosti, dajal nekoliko večji poudarek literaturi, saj si je Slovenija prek Javne agencije za knjigo RS (Jak) v zadnjih letih prizadevala za naziv častne gostje na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu in ga tudi dobila. To vlogo bo opravljala leta 2023.

Renata Zamida
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta