Literatura: 30 pogovorov za 30 let. Izbor je, za razliko od starejših dveh, spolno uravnotežen

kr
24.08.2020 18:00

350. številka mesečnika za književnost z izbranimi intervjuji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izbor intervjuvank/intervjuvancev je spolno uravnotežen, čeprav to ni bil poseben kriterij.
LUD Literatura

Avgusta je izšla 350. številka mesečnika za književnost Literatura. 150. številko so zaznamovali tako, da so ponatisnili izbrane intervjuje iz dotedanjih edicij revije in z 250. številko so to utrdili. Zdaj gre torej že za tradicijo, vendar je tretja ponovitev hkrati v marsičem posebna.
"Prvič smo obsežen izbor predstavili v dveh zvezkih, na skoraj 700 straneh. Iz nabora približno 70 intervjujev je naša tokratna žirija v sestavi Iva Kosmos (dolgoletna urednica za intervju), Ana Geršak (prejšnja urednica za intervju, zdajšnja urednica za kritiko) in Urban Vovk (urednik za esej), izbrala 30 pogovorov, pri čemer so poleg iskanja idejne iskrivosti in individualnosti govorcev, kot pravijo v uvodu, izbrali intervjuje, ki so nekoliko premešali logiko pričakovanja, poleg tega pa so tehtali še med uravnoteženo predstavitvijo različnih cehov, ki jim življenje oblikuje in določa knjiga: pisateljic, pesnic, filozofinj, prevajalk, gledaliških ustvarjalk, predstavnic mladinske literature in žanrske literature, kritičark, urednic, stripark, dramatičark, teoretičark, raziskovalk in novinark."
Poudarjajo, da je izbor, za razliko od starejših dveh, spolno uravnotežen, čeprav to ni bil, kot poudarjajo žiranti, poseben kriterij, ampak je že "naravna" posledica uredniškega dela v zadnjih letih, ko v reviji objavljajo približno polovico pogovorov s sogovornicami in polovico s sogovorniki.
Po tradiciji so pogovorom dodali še enega iz uredništva: tokrat so za pogovor izbrali dolgoletno urednico za prozo in avtorico številnih intervjujev, ki so zastopani tudi v tem izboru, pesnico in radijsko urednico Tino Kozin.
Avtorji intervjujev Primož Čučnik, Goran Dekleva, Ignacija Fridl Jarc, Ana Geršak, Gaja Kos, Iva Kosmos, Sandra Krkoč Lasič, Tina Kozin, Dijana Matković, Ana Perne, Tanja Petrič, Mojca Pišek, Goran Potočnik Černe, Alen Širca, Taja Topolovec in Urša Zabukovec so se pogovarjali z naslednjimi sogovornicami in sogovorniki: (1. zvezek) Jure Jakob, Ervin Fritz, Suzana Koncut, Mojca Kumerdej, Renata Salecl, Miha Mazzini, Lucija Stepančič, Janja Vidmar, Anja Golob, Peter Svetina, Peter Rezman, Petra Vidali, Tadej Golob, Samo Rugelj, Jolka Milič in (drugi zvezek) Borut Kraševec, Nataša Kramberger, Samira Kentrić, Simona Semenič, Damijan Stepančič, Avgust Demšar, Vid Snoj, Kristina Hočevar, Marijan Dović, Tomaž Toporišič, Tone Partljič, Jana Putrle Srdić, Slavica Remškar, Dušanka Zabukovec, Jernej Lorenci, Tina Kozin

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta