Med nemogočimi in vzhajajočimi svetovi

Petra Zemljič Petra Zemljič
05.06.2019 17:43

Univerza v Mariboru gosti Lindo Lauro-Lazi, ameriško umetnico in profesorico digitalne umetnosti na slovitem Pratt Institutu v New Yorku

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sloveniji se predstavlja prvič. 
Sašo Bizjak

Oddelek za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru ta teden gosti Lindo Lauro-Lazi, ameriško umetnico in profesorico digitalne umetnosti na slovitem Pratt Institutu v New Yorku. V Maribor je prišla na povabilo Oddelka za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. S študenti četrtega letnika je najprej izvedla slikarsko likovno delavnico, kasneje pa v Univerzitetni galeriji na rektoratu postavila razstavo, ki jo je poimenovala Speculative Landscape.
Iz slikarstva in risbe je Lauro-Lazijeva magistrirala na newyorškem Pratt Institutu, iz računalniške grafike na Newyorškem tehnološkem inštitutu, iz računalniške grafike in slikarstva pa na State University of New York at New Paltz. Zase pravi, da je umetnica in tehnologinja, dr. Janez Balažič, ki je včeraj na rektoratu predstavil njeno umetniško ustvarjanje, pa, da povezuje slikarsko, največkrat abstraktno izkušnjo podobe, ki jo likovno osmišlja in konkretizira z uporabo digitalnega izraznega okolja. Tako v svojem delu povezuje in konfrontira tradicionalno, analogno in digitalno slikarsko izkušnjo. "Štejemo jo za eno od pionirk na področju digitalne umetnosti. Prizadevno je prispevala k razvoju temeljnih postulatov digitalnega znakovnega oblikovanja in rabe digitalne tehnologije v približevanju abstraktni slikarski podobi. V svoji umetniški praksi in pedagoškem delovanju suvereno druži likovna metjejska izkustva s poglobljenim poznavanjem digitalnih tehnologij. Je vrhunska strokovnjakinja na področju digitalne umetnosti, ki kot profesorica umetnosti dela na inštitutu Pratt. Kot gostujoča profesorica deluje po svetu, v okviru tega je izvedla tudi mojstrsko delavnico na Kitajski akademiji za umetnost v Hangzhou," je dejal.
Svoja umetniška dela je doslej razstavljala v ZDA, Evropi in Aziji. Pri nas, v Sloveniji se predstavlja prvič. In dokazuje to, kar ji pripisujejo: svojstven opus in izjemno senzibilnost. Njene podobe so edinstvene, kot pravi, so "hibrid med nemogočimi in vzhajajočimi svetovi". Kje si? ali Kam greš?, to so naslovi, ki zaznamujejo njena dela, ker so tista priložnost, ko lahko poveš mnogo več kot zgolj s podobo, odpiraš nove poglede. "Zavedam se, da imajo naše zgodbe zmeraj dve plati. Vsaka družina ima zgodbe, ki so resnične, pa tudi neresnične. Naša preteklost, zgodovina je pomembna, ampak še pomembnejše je, kako razmišljamo sedaj. Vedno rada potujem skozi realne pa tudi domišljijske svetove, a kljub vsem informacijam na tej poti ostajam na realnih tleh," je še dejala umetnica na včerajšnji predstavitvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta