Na celjskem odru predstave z dvojimi zasedbami

Tina Murko Gajšek
25.06.2020 20:00

Gledališče Celje je predstavilo novo sezono, ki jo prilagaja tudi novim razmeram

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V dvorani, ki je sicer namenjena skoraj 220 obiskovalcem, si lahko zdaj predstavo ogleda okoli 60 ljudi. Nato operejo prevleke na sedežih ter prezračijo in razkužijo prostor. 
Tina Murko Gajšek

Gledališče Celje je, kot vsako leto, pred poletjem predstavilo novo sezono. Prihajajočo sezono so zasnovali v času koronavirusa in jo novi resničnosti tudi prilagodili. Ker domnevajo, da bo tudi jeseni treba še vedno vzdrževati razdaljo med obiskovalci, bodo novo sezono začeli že sredi septembra. Tako želijo ogled predstav omogočiti čim več obiskovalcem. V dvorani, ki je sicer namenjena skoraj 220 obiskovalcem, si lahko namreč predstavo naenkrat ogleda okoli 60 ljudi. Nato operejo prevleke na sedežih ter prezračijo in razkužijo prostor.

O gledališču, lažeh in bolhah

Novo sezono, ki bo jubilejna 70., bodo odprli s komedijo Lutza Hübnerja Marjetka, str. 89. Komedija govori o nastajanju predstave. "Je samoironija gledališča – kako gledališče pogledati z lahkotnostjo, od daleč. Glavna protagonista sta režiser in igralec, predstava pa spremlja njune peripetije med študijem predstave," zgodbo strne režiser Andrej Jus. Sezono bodo nadaljevali s komedijo Laž avtorja Floriana Zellerja. "Besedilo se ukvarja z medsebojnimi odnosi med možem in ženo, spremlja pa dva para. Kaj je boljše, prikriti resnico ali biti vedno iskren? Si kdaj kaj izmisliti, prikrojiti? Na zelo duhovit in inteligenten način se to začne zapletati in se ne razplete. Zeller je zelo enigmatičen avtor. Zahteva, da na nekatera vprašanja ne odgovoriš," pravi režiser uprizoritve Jernej Kobal.
Tretja premiera pa bo namenjena otrokom. Zanje pripravljajo predstavo z naslovom Tista o bolhah. Predstava temelji na slikanici Saše Eržen, ki je tudi avtorica songov in je sodelovala pri dramatizaciji. "Super je delati predstave na podlagi slikanice, ki ima skupaj recimo dve tipkani strani besedila v wordu. Slikanice dajejo veliko polje svobode in domišljije, da jih prenesemo v gledališki medij, ker si je treba izmisliti številne situacije in hkrati ostati zvest avtorju," razmišlja dramaturginja Tatjana Doma. Predstava sicer govori o mačji kraljici z lagodnim življenjem, ki dobi bolhe, česar noče priznati. Z zgodbo želijo otrokom sporočiti, da se problemi z zanikanjem ne rešijo in da se je treba z njimi soočiti.

Po dve predstavi iz istega besedila

Za prve tri premiere že potekajo študije, vse imajo manjše in dvoje zasedbe. Tako bi lahko nastopali tudi, če bi se v eni od skupin pojavil sum na okužbo s covidom-19. Za nadaljevanje dela bodo namreč potrebovali negativen rezultat testiranja, na kar je treba nekaj časa počakati, razlaga Kosijeva.
Takšen način dela je nekaj nenavadnega za ustvarjalce. Andrej Jus pravi, da je to verjetno prva in edina priložnost, da hkrati ustvarja dve različni predstavi na osnovi istih pogojev. "Tekst vsebuje enajst prizorov. Če bi postavili vse, bi lahko predstava trajala dve uri in pol. Tako pa z eno ekipo delam sode prizore, z drugo pa lihe. Delam tako rekoč dve predstavi iz istega teksta," pripoveduje. Režiser Laži Jernej Kobal pravi, da pripravlja dve različni predstavi z enakim besedilom in scenografijo. "Vse drugo si bo kvečjemu podobno," pravi. "Na koncu bo to mogoče zanimivo za publiko, predstavo z istim naslovom bo lahko prišla gledat dvakrat in bo videla dve različni predstavi," ob tem razmišlja Tatjana Doma.

V drugi polovici sezone tudi drami

V drugi polovici sezone pripravljajo uprizoritev po drami ameriške avtorice Johnne Adams Gorazdov vozel. "V njej se po samomoru enajstletnega učenca pojavlja vprašanje, ali je bil žrtev ustrahovanja v šoli ali je sam izvajal pritisk in neugodno situacijo na druge učence," o zgodbi pravi Tina Kosi. Dodaja, da so takšne teme v porastu in da je tudi čas šolanja od doma povzročil ali razkril marsikakšno stisko. "Gre za dramo, ki sodi v naš spekter iger, ki se ukvarjajo z družbeno tematiko, kot se je Oče z demenco in Večni otrok z Downovim sindromom – nekaj, pred čimer naj si gledališče ne zatiska oči," poudarja.
V drugem delu sezone bodo uprizorili še "šarfno komedijo" Pravi heroji Roka Vilčnika. Z njo so želeli odpreti novo sezono, a to ne bo mogoče, saj ima predstava veliko in rizično zasedbo. Sicer pa je to komedija v mariborskem narečju in izpostavlja problem prevelike privatizacije. "Govori o tem, kako je nekdo kupil parcelo in na njej nameraval narediti zelo ugleden pogrebni resort. A nerodnost je, da je prav tam država nato odkrila domobransko množično grobišče. Zdaj je treba kosti preseliti," pripoveduje Alja Predan.
Sezono bodo sklenili s Tolstojevo Oblastjo teme, ki naj bi jo bili na oder postavili konec te sezone, a je to prekinil koronavirus. Drama prepleta zgodbe treh žensk, ki se zapletejo z istim moškim. "Gre za vprašanje zla posameznika in kako lahko zla dejanja vplivajo na življenja ljudi okoli njega in celotno družbo," opiše Tatjana Doma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta