Na odru SNG ponovno Malomeščanska svatba Mateje Koležnik: Bo nastopila originalna zasedba?

K. Š.
25.10.2024 05:30

Drama SNG Maribor bo danes, 25. oktobra 2024, v Dvorani Frana Žižka uprizorila Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obnovitveno premiero Malomeščanske svatbe so na program uvrstili v luči priporočanega zmanjševanja števila premier. 
Peter Giodani/SNG Maribor
Mateja Koležnik, danes ena najprepoznavnejših slovenskih režiserk.
Thomas Dashuber

Malomeščanska svatba v Mariboru ne bo na ogled prvič. Gre namreč za obnovitveno premiero, ki so jo v Drami SNG Maribor na program uvrstili v luči zmanjševanja premier in priporočljivega trenda povečevanja postprodukcije. Ko jo je leta 2009 v Drami SNG Maribor režirala Mateja Koležnik, danes ena najprepoznavnejših slovenskih režiserk, je doživela pozitivne odzive tako pri občinstvu kot strokovni javnosti.

Pod fasado srečnega dogodka

Kakšna je zgodbena nit? Enodejanka sodi med Brechtova prva dramska dela, ki jih je napisal pri enaindvajsetih letih. V Malomeščanski svatbi avtor poročno svatbo uporabi kot mikrokozmos, skozi katerega pokaže številne makrodružbene probleme, s satiro in črnim humorjem pa izpostavlja absurdnosti, do katerih prihaja, ko se pod fasado srečnega dogodka vzorne družine ena za drugo razkrivajo prikrite resnice in trhla morala.

Po besedah režiserke je besedilo danes še kako aktualno. "Mislim, da je tekst enako aktualen, tako kot to mislim za vse dramske tekste, ki so preživeli svojo generacijo in svojo dobo. Ker imajo v sebi nekaj tako arhetipsko točnega, da jih lahko impliciraš na katerokoli dobo. Aktualizacija pa je vsakokraten, partikularen proces ali, če hočeš, postopek, pri katerem podčrtaš, izvlečeš, izpostaviš enega od segmentov, ki te kot ustvarjalca najbolj muči ali pa je najbolj pereč za čas, v katerem besedilo postavljaš na oder. Mislim, da tekst ni izgubil absolutno nič," pravi v gledališkem listu.

Sram je intimen, sramota je javna

Ob tem režiserka poudarja, da so vsi liki nekako izkrivljeni. "In to, kar morajo igralci narediti danes, je isto, kar so morali narediti, ko so imeli petnajst let manj: v liku morajo podoživeti nelagodje sramu in strah pred sramoto. Ta dva občutka (čeprav izhajata iz istega korena) sta zelo različna," opisuje in dodaja, da je sram intimen, skrivaš ga lahko leta in leta, sramota pa je javna, z njo se moraš boriti pred vsemi in takoj. "In v tej igri, čeprav se vsi liki od začetka nepopisno trudijo, da se to ne bi zgodilo, sram izbruhne v sramoto. In sploh ni pomembno, koliko si star, ko se ti to zgodi. Vse malomeščane v tej situaciji oblije ista groza in vedno je zanimivo, kako se bodo liki v taki situaciji obnašali. Pod lupo je malomeščanska duša, ki je v biti vedno enaka, ne glede na spol in leta," še pravi režiserka Mateja Koležnik.

Na odru bodo nastopili člani originalne zasedbe Irena Varga, Mateja Pucko, Maša Žilavec, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič, Davor Herga in Matija Stipanič, ki se jim pridružuje Vlado Novak.

V vlogi Nevestinega očeta je leta 2009 nastopal tudi Peter Boštjančič. Slednji se je 2020 upokojil in je zaradi zdravstvenih razlogov zavrnil sodelovanje pri obnovitvi uprizoritve.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta