Na Tednu slovenske drame "mladi režiserji z izostreno idejno zasnovo"

kr
15.01.2019 14:50

"Dramska besedila so leta 2018 zaznamovali večja navzočnost del Ivana Cankarja ter besedila in performansi Simone Semenič," pravi selektor Marko Sosič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Režiser Žiga Divjak je v tekmovalnem programu z dvema predstavama, 6 in Ob zori (na posnetku).
Nada Žgank

Na 49. Tednu slovenske drame (TSD), ki bo v Prešernovem gledališču Kranj potekal od 27. marca do predvidoma 8. aprila, bo v tekmovalnem programu na ogled sedem, v spremljevalnem programu pa pet predstav. Selektor je bil režiser, pisatelj in nekdanji umetniški vodja Marko Sosič.
Sosič si je ogledal 57 predstav, ki so v minulem letu nastale na podlagi slovenskih besedil. Gledališča so jih prijavila 38, druge je spremljal po lastni presoji.

Slovenski teksti v vseh institucionalnih gledališčih

"Dramska besedila so leta 2018 zaznamovali večja navzočnost del Ivana Cankarja ter besedila in performansi Simone Semenič, lanskoletne nagrajenke Prešernovega sklada. Ob tem bi izpostavil še zastopanost tekstov in priredb slovenskih avtorjev v domala vseh institucionalnih gledališčih, ki so krstila marsikatero novost tako uveljavljenih piscev kot tistih, ki šele prihajajo v gledališko javno zavest. Opazen je še velik delež režiserjev mlade in najmlajše generacije, ki z izostreno idejno zasnovo močno prispevajo k rasti in razvoju sodobnega slovenskega teatra," je ob predstavitvi programa povedal Marko Sosič.
Osnovni kriterij za uvrstitev je bila vsebinska in estetska slojevitost ter celovitost izvedbe posameznih predstav, pa tudi to, ali se je uprizoritev dotaknila določenih registrov, ki izrazito vzpostavljajo dialog s sodobno civilno zavestjo.

Ob nekaj Cankarjevih tekstih v tekmovalenm in spremljevalnem programu bo od slovenske klasike v Kranju tudi Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Janusza Kice in izvedbi ljubljanske Drame.
Peter Uhan

Sedem tekmovalnih, pet spremljevalnih predstav

Po selektorjevem izboru se bo za glavno festivalsko nagrado v tekmovalnem delu programa potegovalo sedem predstav: še ni naslova Simone Semenič v režiji Tomija Janežiča in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana; V imenu matere Iva Svetine v režiji Ivice Buljana in produkciji SNG Drama Ljubljana; Fant, dekle in gospod Vinka Möderndorferja v režiji Mateje Kokol in produkciji Drame SNG Maribor; avtorski projekt Ob zori Ivana Cankarja v režiji Žige Divjaka in produkciji Prešernovega gledališča Kranj; Ta veseli dan ali Matiček se ženi Antona Tomaža Linharta v režiji Janusza Kice in produkciji SNG Drama Ljubljana; Visoška kronika Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija in produkciji SNG Drama Ljubljana; avtorski projekt 6 v režiji Žige Divjaka in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana (v okviru projekta Nova pošta).
V spremljevalni program je selektor uvrstil pet predstav: Realiste, kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo Jureta Karasa v režiji Tijane Zinajić in produkciji SNG Nova Gorica, predstavo Heroj 2.0 Uroša Kaurina in Vita Weisa v produkciji KUD Moment in Zavoda EN-KNAP, Tih vdih avtorja in režiserja Nejca Gazvode v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega, Pohujšanje v dolini šentflorjanski Ivana Cankarja v režiji Eduarda Milerja ter koprodukciji SNG Drame Ljubljana, Mestnega gledališkega ljubljanskega in Cankarjevega doma ter Kralja na Betajnovi Ivana Cankarja v režiji Maše Pelko in produkciji študentov šestega semestra dramske igre in gledališke režije AGRFT.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta