Nagrada Darka Bratine direktorju fotografije Petru Zeitlingerju

sta, kr
22.07.2021 15:03
Letošnji filmski festival Poklon viziji bo oktobra.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Zeitlinger in Werner Herzog 
Berlinale

V času filmskega festivala Poklon viziji bo Kinoatelje nagrado Darko Bratina 2021 podelil direktorju fotografije Petru Zeitlingerju. Festival bo med 18. in 22. oktobrom potekal v več mestih: obeh Goricah, Trstu, Izoli, Špetru, Vidmu in Ljubljani.

Kot piše v utemeljitvi nagrade, "Zeitlingerjev način oblikovanja filmske govorice sega v same začetke medija filma, ko je bil ta še složen z ritmom sveta, nenehno razvijajoč nove pristope, kako v objektiv ujeti dogajanje".

Zeitlinger se ves čas podaja na potovanja, kjer odkriva neznana območja, najsi gre za oddaljene prostore (jama Chauvet v delu Jama pozabljenih sanj) ali kraje, ki jim zgodovina v ničemer ni prizanašala (opustošeni New Orleans po orkanu Katrina v filmu Pokvarjeni poročnik: New Orleans). Njegova kamera snema svet, ki se odpira pred njo - ne ustvarja novega, piše v utemeljitvi.

"Ne glede na to, ali se posamezniki soočajo z bolečinami lastne preteklosti, nevarnimi zvermi, nacizmom ali stanji spremenjene zavesti - njegove podobe vsakokrat odražajo vedoželjnost. In nikdar ne obsojajo. V svetu, ki jim namenja kvečjemu 'všečke', je to dobrodošel opomin, kako neomajna je lahko moč filma," so še zapisali v utemeljitvi nagrade.

Zeitlinger bo 20. oktobra v goriški Hiši filma vodil tudi celodnevni masterclass, so sporočili iz Kinoateljeja v Gorici, kjer so spomnili še na že od 15. junija odprt mednarodni poziv. Nanj lahko svoja dela prijavijo mladi in že uveljavljeni filmski avtorji, ki si v iskanju svojega pečata v svetu filma drznejo biti svobodni in eksperimentalni. V sekciji Prvi poleti bo tako kot v prejšnjih festivalskih edicijah poudarek na temi meje - v najširšem možnem pomenu te besede. Letošnji poudarek bo zadeval temo gozda. Rok za prijave je 21. avgust.

Nagrado Darka Bratine goriški Kinoatelje podeljuje od leta 1999 v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa in filmskega kritika, ki je v filmu videl odličen medij za razumevanje družbe, njene zgodovine in kulture. Z njo izpostavlja filmske ustvarjalce, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja ter se zavzemajo za medkulturni dialog. Lani so nagrado namenili srbskemu režiserju Srdanu Goluboviću. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta