Najboljši canski prvenec je tudi slovenski

KR
19.07.2021 10:51
Koprodukcijski film Morena režiserke Antonete Alamat Kusijanović je na filmskem festivalu v Cannesu prejel nagrado Zlata kamera za najboljši prvenec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gracija Filipović in Leon Lučev v Moreni 
Mario TOPIČ/produkcija Antitalent

"Camera d’Or" je nagrada, za katero se potegujejo filmi iz vseh festivalskih programov, letos jih je bilo v izboru 31. Predsednica žirije za zlato kamero, igralka Melanie Thierry, je ob podelitvi nagrade povedala, da so nagradili močan film, odločitev pa so sprejeli brez velikih dvomov. Nagrado je prevzel koscenarist filma Frank Graziano.

Morena je imela svetovno premiero v programu, imenovanem Petnajst dni režiserjev, v dvorani Theatre Croisette pred polno dvorano in v prisotnosti režiserke Antonete Alamat Kusijanović, igralk Danice Ćurčić in Gracije Filipović, igralcev Leona Lučeva in Jonasa Smuldersa ter koscenarista Franka Graziana in ostale filmske ekipe: igralke Tatjane Filipović, skladatelja Evguenija Galperinea, producenta Danijela Peka, koproducentov Zdenke Gold in Jožka Rutarja, montažerja Vladimira Gojuna in kostumografke Amele Bakšić, so po zaključku festivala sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Morena je družinska psihološka drama, ki se odvije v štirih dneh na enem od hrvaških otokov in tematsko nadaljuje večkratno nagrajen kratki film V modrino (2017), ki je ravno tako bil slovenska koprodukcija. Celovečerni prvenec je bil posnet na Hvaru, na Kornatih in na Koločepu.

Režiserka Antoneta Alamat Kusijanović se je rodila v Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu je končala študij produkcije, kasneje pa tudi režijo na Univerzi Columbia v ZDA. Njen kratki film V modrino je bil nagrajen na Berlinalu, prejel je nagrado Srce Sarajeva in bil nominiran za študentskega oskarja.

Poleg režiserke scenarij podpisuje tudi Frank Graziano, slovenska koproducenta sta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara), producenta filma sta Danijel Pek (Antitalent, Hrvaška) in Rodrigo Teixeira (RT Features, Brazilja), koproducentka je tudi Zdenka Gold (Spiritus movens, Hrvaška).

V glavnih vlogah nastopajo Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić in Cliff Curtis, v manjših vlogah pa se predstavita tudi Zoran Predin in Lovro Zafred. V avtorski in izvajalski ekipi filma so med drugim slovenski avtorji Julij Zornik kot oblikovalec zvoka, Mitja Ličen kot direktor fotografije druge ekipe in kolorist Emil Svetlik. Celotna postprodukcija se je izvajala v filmskem studio Viba Film Ljubljana ter postprodukcijskih podjetjih Teleking in Studio 001. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Morena je 17. julija odprla Puljski filmski festival, avgusta bo prikazana na festivalu v Sarajevu, v Sloveniji pa na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta