Obeležje preprostega življenja

V razstavišču Epeka Aleš Horvat predstavlja spomenik svoji teti Dragici - Katarini Karolini Horvat - osebne predmete nekega preprostega življenja avtorju dragocenega bitja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svojevrstno popotovanje po zasebnem življenju
Epeka

Po več kot desetletju intenzivnega likovnega ustvarjanja se Aleš Horvat, diplomirani gledališki režiser, ki je študiral tudi filozofijo, zdaj tretjič samostojno galerijsko predstavlja. Tokrat s prostorsko instalacijo, posvečeno bližnji umrli sorodnici, teti Dragici - Katarini Karolini Horvat - v mariborski galeriji Epeka. "Instalacija neke usode", kot jo imenuje avtor, je čisto poseben hommage bližnjemu bitju, ki mu Horvat namesto spomenika, nekrologa ali običajne osmrtnice posveča - razstavo.
"Umetnost je vselej subjektivna, osebna izpoved. Tako se sam od tetke poslavljam, kot vem in znam. Z umetniškim delom. Nisem za tipične slovese, kot so pogreb, osmrtnica, nagrobnik. To so le mrtve črke in kamenje. Spomeniki po svetu padajo. Čas je za drugačna obeležja še tako preprostih življenj, ki so pogosto pozabljena v velikih zgodbah. Zato je razstava oltar moji osebni, a sicer širši javnosti neznani junakinji," pravi Aleš Horvat. Bil je kot nezakonski sin, pove, zelo navezan na teto Dragico. Bila mu je oče in mati. "Bila je brez otrok in jaz sem bil njen, podpirala me je v mojih raziskavah elektronike. Tetka je imela dobro službo - kadrovnice v Piku, kasneje Mariborski livarni. Bila je zagrizena partijka ..."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta