Postanek v Kibli: Državno reševanje občinskega dolga do kulture je bilo enkratno dejanje

Petra Vidali Petra Vidali
01.12.2023 16:49

Z najnovejšo stisko mariborskih kulturnikov ministrica za kulturo Asta Vrečko ni bila seznanjena, obsoja pa reze v kulturo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matevž Čelik Vidmar in Asta Vrečko v Kibli 

Danes se je ministrica za kulturo Asta Vrečko z delom ekipe, predvsem državnim sekretarjem Matevžem Čelikom Vidmarjem, mudila na obisku v Mariboru. Pred večerno slovesnostjo ob 120-letnici Pokrajinskega muzeja je obiskala regionalni RTV-center, kar je bilo v času, ko se znova krepijo glasovi za ukinitev regijskih postaj, gotovo pomembno sporočilo.

Potem pa je mestni odbor stranke Levica v Kibli organiziral pogovor z naslovom Izzivi v kulturi. Organizacija je za to verjetno premočna beseda, ob novinarkah, snemalcih in sodelavcih Kible je bilo opaziti enega programskega direktorja in eno samozaposleno v kulturi.

Ministrica in državni sekretar sta predstavila aktualne aktivnosti ministrstva, predvsem sta govorila o pripravah nove muzejske strategije, o ureditvi zaposlitve za baletnike in o infrastrukturnih investicijah v severovzhodni Sloveniji. Potrdila sta, da je izgradnja Centra Rotovž, kar se vložka in trajanja tiče, eden največjih projektov. Zanj je bilo načrtovanih 24 milijonov evrov, dogovorjeni delež ministrstva pri tem je bil 12,7 milijona evrov. Zdaj se je investicija podražila na 31 milijonov evrov, vendar ostaja delež ministrstva enak. Čelik Vidmar je poročal, da po komplicirani kletni fazi zdaj gradnja hitreje napreduje.

Kot vemo, je ministrstvo za kulturo letos že reševalo mariborsko kulturo. Ko je Mestna občina Maribor napovedala zmanjšanje deleža sofinanciranja kulturnih programov, je ministrstvo prispevalo manjkajoči delež za javne zavode, občina pa se je ob tem zavezala, da bo poskrbela za nevladni sektor. Prav dogajanje zadnjih dni, ko je zamujala z izplačilom letošnjega predzadnjega obroka, je pokazalo, da je obljube lažje dajati kot denar. Včeraj je bilo izplačilo izvedeno, vendar se kulturniki bojijo, da bodo zamude tudi pri zadnjem obroku konec decembra. Ministrica včeraj s situacijo ni bila seznanjena, obsodila pa je plačilno nedisciplino in vsakršne reze v kulturni proračun. Še enkrat - po lanskem posebnem obisku Pekarne - sta se s sekretarjem tudi zavzela za obstoj prostorov avtonomne kulture v mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta