Pred premiero: Jubilejna oživitev Princese na zrnu graha

Petra Vidali Petra Vidali
14.05.2024 15:35

V Lutkovnem gledališču Maribor bo v četrtek premiera predstave Princesa na zrnu graha v režiji Andreje Kovač.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Princesa na zrnu graha v novi preobleki 
Boštjan Lah

Osemindvajsetega novembra bo minilo pol stoletja od vzpostavitve profesionalnega Lutkovnega gledališča Maribor. Zato bo jesen v gledališču praznična. Zvrstilo se bo nekaj aktualnih, nekaj zimzelenih in nekaj obnovljenih predstav, je na včerajšnji predstavitvi pred premiero ene od obnovljenih predstav povedala direktorica gledališča Katarina Klančnik Kocutar. Tako bomo lahko na primer znova videli predstavo za najmlajše Mali modri in mali rumeni in predstavo za odrasle Proces, že jutri pa bo premierno zaživela obnovljena Princeska na zrnu graha iz leta 2005. 

To je bila prvotno ulična predstava, celo "edina naša ulična predstava", kot je rekla direktorica, saj jo je režiserka Andreja Kovač ustvarila za festival Mittelfest v Čedadu in je najprej živela po trgih in vaseh v Benečiji ter nato na avstrijskem Koroškem, šele potem so jo postavili na oder. Tokrat se bo začela na odru, a bo dobila tudi ulično različico, na Poletnem lutkovnem pristanu bo zaživela v drugačnem ambientu. 

Ker se bo scenografija torej spreminjala, ta ni bogata oziroma je sploh ni, zato pa so bogate lutke - osvežila oziroma na novo jih je naredila Sabina Šinko. Tudi besedilo so osvežili, predstave niso samo restavrirali, temveč postavili na oder "v duhu tega trenutka", je povedala takratna in tokratna režiserka Andreja Kovač. Družba se navsezadnje spreminja in tako tokratnega princa ne komandirata kralj in kraljica, ampak samo kraljica. Tudi princese so posodobljene v skladu z današnjo modo, sicer pa so že pri priredbi Andersenove pravljice pred skoraj dvema desetletjema poskrbeli za to, da ne izbira samo princ, temveč si to pravico vzamejo tudi princese, je povedala Katarina Klančnik Kocutar, ki je z ustvarjalno ekipo avtorica priredbe.

V novi Princesi na zrnu graha igrajo Metka Jurc, Vesna Vončina in Uroš Kaurin v alternaciji z Gregorjem Prahom.  Animatorji so se strinjali, da so lutke "težke". Nekateri so jih poskušali prilagoditi svojim predstavam in željam, drugi so se prilagodili temu, kar lutka zmore. Predstava ima še "četrtega igralca", glasbo Daneta Cotarja, ki pomaga podpreti prizore. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta