Predstava Mateje Koležnik med desetimi izbranimi predstavami na Theatertreffen

Petra Vidali Petra Vidali
26.01.2023 20:25

Predstava po Otrocih sonca Maksima Gorkega, ki jo je režirala v Schauspielhaus Bochum, je med samo desetimi izbranimi predstavami iz celega nemškega prostora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroci sonca v režijia Mateje Koležnik
Matthias Horn/ Sschauspielhaus Bochum

Berlinski festival Theatertreffen (Gledališka srečanja) je "nemški Borštnik". Princip selekcije je podoben, samo kvantitativna razmerja so bistveno drugačne. Če si pri nas selektor ogleda nekaj več kot sto predstav v enem letu, si v Nemčiji sedem selektorjev ogleda vsak vsaj toliko predstav. Produkcija v državi z več kot 80 milijoni prebivalcev in z možno mrežo državno podprtih gledališč je pač velika. In med vsemi temi predstavami jih v glavni program najpomembnejšega gledališkega festivala izberejo samo deset. Vsak torej vidi na desetine predstav, izbere pa lahko, dobesedno, 1,3 predstave.

In med deseterico predstav za letošnje srečanje, ki bo od 5. do 21. maja, je tudi predstava, ki jo je režirala slovenska režiserka Mateja Koležnik. Predstava po Otrocih sonca Maksima Gorkega, ki jo je režirala v Schauspielhaus Bochum, je imela premiero 7. oktobra.

Ob izboru selektorji objavijo tudi utemeljitev, in pri Mateji Koležnik je takšna: "Najprej, uprizoritev Otroci sonca v režiji Mateje Koležnik se zdi, kot da bi padla iz časa. Hiperrealistična scenografija Raimunda Orfea Voigta, na kateri se do najmanjšega detajla zrcali propad meščanstva, in psihološko precizna igra ansambla - odlikuje ga popoln kasting do najmanjše vloge -, sledi tradiciji gledališča, ki je šlo iz mode. Pa vendar ni v pristopu Mateje Koležnik ničesar muzejskega. Še več, njeno delo je zelo aktualno. Nenavadno obnašanje znanstvenika, ki ga igra Guy Clemens, izraža privilegiranost, in tudi vsi drugi, ki krožijo okoli njega, so izkažejo kot tragikomični egocentriki, slepi za vse, kar se dogaja. Na ta način Koležnik Gorkijeve like zelo približa nam in naši krizni realnosti".

Uvrstitev v izbrano deseterico Theatertreffen je vsekakor uspeh, o katerem gledališčniki v nemškem prostoru sanjajo. Mateja Koležnik je bila, odkar v zadnjem desetletju režira v nemškem in avstrijskem prostoru, že nominirana za pomembno avstrijsko nagrado Nestroy za najboljšo uprizoritev sezone, tokratna uvrstitev pa je brez dvoma najvišje priznanje za režiserko.

Kot smo poročali, bo to soboto, 28. januarja, v Residenzthaetru v Münchnu premiera Antigone po Sofoklesu in Trojnem življenju Antigone Slavoja Žižka v režiji Mateje Koležnik. Bralci Večera boste lahko brali poročilo s premiere in zapis o predstavi.

Mateja Koležnik
Thomas Dashuber
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta