Prstan, ki ni Borštnikov, je prejela Nika Bezeljak

kr
14.10.2024 12:00

S podelitvijo nagrad najzaslužnejšim se je v Sodnem stolpu v nedeljo zaključil 6. ZIZ festival.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brez Nike Bezeljak "si mariborske neodvisne gledališke scene ni mogoče predstavljati".
Andrej Petelinšek

S podelitvijo nagrad najzaslužnejšim se je v Sodnem stolpu v nedeljo zaključil 6. ZIZ festival. Na letošnjih dnevih mariborske alternativne gledališke produkcije je ZIZ prstan prejela režiserka, samostojna ustvarjalka in dolgoletna sodelavka Kulturno-umetniškega društva Moment Nika Bezeljak. Zakaj prstan? Zato, ker je prstan tudi tradicionalna nagrada Borštnikovega srečanja, tekmovalnega festivala institucionalnih gledališč. Ne samo mariborskih, temveč iz vse Slovenije, zato pa se Borštnikovo srečanje dogaja v Mariboru, in se je v časih, ko se je ZIZ festival začel, prav tako dogajalo oktobra. ZIZ je bil tako rekoč reakcija za Borštnika, njegova konkurenca in njegova parodija. 

Kot so sporočili iz Kulturno umetniškega društva ZIZ, je strokovna komisija tokrat podelila devet nagrad, ustvarjalci predstav so podelili nagrado kolektivu predstave, ki jim je bila najbolj všeč, organizatorji pa so podelili prstan za izjemen prispevek k mariborski alternativni gledališki sceni.

Nika Bezeljak je "temeljni steber" Kulturno-umetniškega društva Moment, ki sicer ustvarja tudi v institucionalnih vodah, a kot pravijo v Društvu ZIZ, si mariborske neodvisne gledališke scene brez nje ni mogoče predstavljati.

Nagrado za najboljšo predstavo je prejel Rok Kravanja za predstavo Slovenska transverzala, Lena Hebar je prejemnica nagrade za najobetavnejšo igralko, Matija Šiško pa za najobetavnejšega igralca. Nagrada za najboljšo parodijo režije je šla Tomu Vebru, nagrado za najboljšo igro je prejel Jurij Torkar, nagrado za najboljšo uigranost kolektiva je žirija podelila Bandi ferdamani, nagrado za najboljšo uverturo pa igralkam predstave ŠtudenTeater: Poznamo začetek, poznamo konec, sredina pa je neznanka.

Nagrada, ki iz leta v leto potuje od kolektiva do kolektiva, da vsak "na njej pusti svoj pečat", torej nagrada za najbolj provokativno predstavo, je iz rok Anje Bezlove, ki jo je lani prejela za predstavo Futraj moj ego #2, šla k skupini mladih gledališčnikov, zasedbi predstave ŠtudenTeater: Radio Ratatata. Tudi stanovska nagrada scena sceni, ki jo ustvarjalci festivalskih predstav podelijo predstavi, ki jim je bila na festivalu najbolj všeč, je šla Radiu Ratatata.

 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta