(RAZSTAVA) V Fotogaleriji Stolp na ogled izbrana dela sodobne fotografije, avtorjev, ki krojijo umetniško sceno

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
04.06.2023 04:00

Razstava izpostavlja delo enajstih avtorjev, ki pomembno prispevajo k razvoju fotografske umetnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sara Nuša Golob Grabner (levo), Gregor Radonjič, Matej Sitar, Branimir Ritonja, Simon Chang, Ajda Podgorelec in Luka Hernet na odprtju
Anita Kirbiš

V Fotogaleriji Stolp je nekaj letih ponovno na ogled razstava novaF, ki vsakih nekaj let izpostavlja dosežke sodobne fotografije, tokrat predstavlja enajstih znanih fotografov, to so Simon Chang, Jošt Franko, Luka Hernet, Tilyen Mucik, Ajda Podgorelec, Sandra Požun, Gregor Radonjič, Branimir Ritonja, Matej Sitar in Tadej Vaukman, šest se jih je odprtja tudi udeležilo.

Razstava nima krovne tematske usmeritve, njen namen je, da izpostavi delo nekaterih avtorjev, ki pomembno prispevajo k razvoju fotografske umetnosti in avtentično reprezentira njihovo delo brez usmerjenega podrejanja njihovega koncepta. Popolna svoboda razstavljanja omogoča jasen vpogled v estetiko in ustvarjalno polje razstavljenega umetnika, prav tako pa jasno oriše njihovo individualnost, ko je ta v kontrastu z drugo svojstveno izraznostjo. "Izbrani umetniki iz več generacij reprezentirajo nabor različnih fotografskih usmeritev in pestrost tematskih polj. Majhen izsek sodobne fotografske produkcije predstavlja številne možnosti izražanja in ustvarja vzorčni pregled slovenske sodobne fotografije in napredno mislečih umetnikov, ki krojijo trenutno umetniško sceno," je na odprtju izpostavila kustosinja Sara Nuša Golob Grabner.

Fotografije Gregorja Radonjiča na razstavi novaF
Anita Kirbiš

Člani Fotokluba Maribor pa so v teh dneh nasploh dejavni. Ob razstavah pod njihovim pokroviteljstvom poteka še veliko delavnic. Fotografinja in snemalka Maja Modrinjak, ki je z letošnjim letom prevzela vodenje Fotogalerije Stolp, je tako imela v okviru Parade učenja v organizaciji Andragoškega zavoda Maribor delavnico Osnove dokumentarne fotografije. Kmalu bo tudi na ogled razstava izbranih fotografij, nastalih na tem dogodku. Ljubitelje fotografije v Fotoklubu vabijo na dogodke; tiste, še posebno ustvarjalne, pa tudi v članstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta