Samozaposleni v kulturi: Ne samo brez dela, tudi brez statusa

sta, kr
20.08.2020 15:22

Samozaposleni v kulturi v negotovosti zaradi zamud pri vlogah za status

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na Asociacijo, združenje nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi, se je pred mesecem obrnilo več kulturnikov, ki niso vedeli, kaj se dogaja z njihovimi vlogami za status samozaposlenega v kulturi. Nekaterim so status odobrili, a so si morali sami plačati prispevke za julij. Z ministrstva so sporočili, da vloge rešujejo sproti, prav v teh dneh naj bi bilo podpisanih kar nekaj odločb.
Iz društva Asociacija so že sredi julija na ministrstvo poslali poziv, naj pričnejo vloge za status samozaposlenih v kulturi čim prej ažurno procesirati, saj, kot so zapisali, tovrstno administrativno odlašanje v že tako zaostrenih razmerah zaradi pandemije še dodatno otežuje delovanje kulturnic in kulturnikov.
Iz pričevanj nekaterih kulturnikov je mogoče razbrati, da so vloge za status samozaposlenega v kulturi oddali konec marca ali v začetku aprila, po mesecu dni so se nekateri obrnili na ministrstvo, kjer so jim bodisi ustno bodisi po elektronski pošti zagotovili, da je njihovo vlogo komisija ocenila pozitivno, naprošeni pa so bili, naj sporočijo datum, s katerim bi želeli biti v razvid vpisani. Prva ponujena možnost je bila 1. julij, za kar naj bi se večinoma odločili.
Nato pa so se kopičile zamude in ena od samozaposlenih je navedla, da do 1. julija od ministrstva ni prejela še nobene odločbe. V naslednjih tednih je skušala stopiti v stik z ministrstvom, a brez uspeha, nato pa 23. julija le prejela odločbo za vpis v razvid samozaposlenih. Še do nedavnega pa ni prejela odločbe za plačilo prispevkov, zato si jih je morala zaradi zamude za julij poravnati sama.
Na ministrstvu za kulturo so zapisali, da vloge za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi in priznanje pravice do socialnih prispevkov prihajajo redno in se sproti rešujejo. So pa dodali, da pristojna komisija vloge pregleda, kar pa še ni dokončna odločitev.
"Opozoriti je namreč treba, da je komisija le posvetovalno telo, v skladu z 20. členom Zujika, ki določa, da so 'strokovne komisije posvetovalna telesa ministra za posamezna področja oziroma vidike kulture'. Če je komisija sprejela mnenje, to ministrstva ne zavezuje, saj ima minister diskrecijsko pravico takšno mnenje zavrniti in vlogo vrniti v ponovno preverjanje," so pojasnili. Prav to se je tudi zgodilo z nekaterimi vlogami, zato po pojasnilu ministrstva nastajajo zamude. So pa dodali, da je bilo ravno te dni podpisanih kar nekaj odločb. Na ministrstvu so potrdili, da razmišljajo o ponovni prevetritvi predpisov in o tem, ali so takšni sploh ustrezni za presojo priznanja pravic do socialnih prispevkov. "Več bo znanega, ko strokovne službe opravijo pregled," so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta