Student Cuts: Filmski festival študentov za dijake

kr
17.04.2021 06:00
Javna projekcija filmov dijakov treh slovenskih umetniških gimnazij v Ljutomeru, Ljubljani in Novi Gorici 22. aprila na spletu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Student Cuts - lepak za festival
GFM

V šolskem letu 2020/2021 bodo na umetniških gimnazijah, smer gledališče in film, izobraževanje zaključile prve generacije dijakov. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je ob tej priložnosti povabila preostali šoli, Gimnazijo Nova Gorica ter Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in umetniško gimnazijo Ljubljana, k sodelovanju pri javnih projekcijah filmov dijakov. V ta namen so ponovno oživili Student Cuts - filmski festival, ki ga je predtem uspešno organiziral FERI Univerze v Mariboru, Inštitut za medijske komunikacije, in ponuja platformo za ustvarjalce. Student Cuts je bil zasnovan kot prostor, kjer imajo mladi avtorji možnost, da se predstavijo širši javnosti, pri tem pa se filmi avtorjev predvajajo na različnih lokacijah celo leto. Avtorji lahko svojim filmom sledijo na festivalski strani.

S ponovno vzpostavitvijo platforme Student Cuts so jedro festivala premaknili bližje dijakom. Za njih bodo pripravljali lastno sekcijo, saj si želijo, da ostanejo vidni tudi v družbi študentske produkcije, ki jo nameravajo prihodnje leto priključiti festivalu. S tem želijo omogočiti dijakom, da tudi kasneje na svoji poti prijavljajo filme na festival. Tako bodo dijake spremljali pri njihovem razvoju tudi po koncu srednje šole. Hkrati pa želijo dijakom pokazati raznolike možnosti in izzive, ki jih čakajo na naslednji stopnički produkcije.

Festivalsko obliko so izbrali tudi z namenom, da filme pregleda zunanja strokovna žirija in poda objektivno povratno informacijo avtorjem filmov. Letošnjo žirijo sestavljajo Petra Meterc, nagrajena mlada filmska kritičarka, mag. Irena Bedrač, novinarka in nagrajena dokumentaristka, in Janez Burger, nagrajeni filmski režiser. Žirija je v ocenjevanje prejela dvanajst filmov z vseh treh šol.

Poseben izziv predstavlja gledališka smer, saj zaradi trenutne situacije predstav ne morejo izvajati v živo. V letošnjem letu so tako sklenili kompromis, da na festivalu prikažejo posnetke gledaliških predstav. Dijakom bodo omogočili vsaj delno javno udejstvovanje, vendar to ni način, ki bi omogočal primerno gledališko izkušnjo. To je tudi glavni razlog, da gledališka smer letos nima tekmovalne note. Želja vseh treh šol pa ostaja, da se tudi gledališka smer pridruži filmu v festivalski obliki.

Javna projekcija bo 22. aprila med 16. in 19. uro preko festivalske spletne strani www.studentcuts.si. Letošnji program bo kratek v primerjavi s preteklimi dogodki, a zato nič manj zanimiv. Ob predvajanju filmov in gledaliških predstav se bodo pogovarjali s članico žirije Petro Meterc in z nekaterimi dijaki avtorji ter jih povprašali po njihovih izkušnjah s prvimi produkcijskimi koraki. Za konec bodo še izvedeli, kateri film je bil v tem letu najboljši; prejel bo kipec dr. Franca Miklošiča, delo akademske kiparke Irene Brunec - Tébi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta