Umetniško ničvredni? Slovensko mladinsko gledališče javno protestira

mh
16.01.2019 15:39

Komisija za uprizoritvene umetnosti na kulturnem ministrstvu ocenjuje to gledališče že leta kot "umetniško ničvredno", češ da "umetnost spreminja v politični pamflet, medtem ko SMG pobira tudi najvišje nagrade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstava SMG 6 v režiji Žige Divjaka, lanska zmagovalna na Festivalu Borštnikovo srečanje 
Matej Povše

Slovensko mladinsko gledališče ima dost' in se je odločilo javno protestirati zoper večletno žigosanje tega gledališča kot umetniško ničvrednega s strani komisije za uprizoritveno umetnost na ministrstvu za kulturo. Paradoks pa je, da je prav to gledališče med najbolj nagrajevanimi na domačih in tujih festivalih. Kot so zapisali: "Slovensko mladinsko gledališče vztraja na poti brisanja mej med gledališčem (kot umetnostjo) in dnevnopolitičnim 'odrom' resničnosti, s čimer – skladno z že lani zapisanim mnenjem strokovne komisije – jemlje umetnosti pozicijo in kvaliteto umetnosti ter jo spreminja v (precej) neučinkovit politični pamflet."
"Že tri leta komisija ne le žali in obračunava z vodstvom SMG, temveč neposredno žali tudi nekatere slovenske in tuje umetnike, ki v tem gledališču ustvarjajo, pa čeprav so prav v zadnjih letih prejeli mnoge nagrade. Med drugim že drugo leto zapored najvišje nagrade na Festivalu Borštnikovo srečanje (za Človek, ki je gledal svet in 6, obe v režiji Žige Divjaka).
Mnenja komisije očitno žalijo tudi vse tiste selektorje in člane strokovnih žirij, ki so te 'umetniško ničvredne' predstave izbrale v tekmovalne programe, v svoje abonmaje ter jim podelile najvišja priznanja s področja gledališča v naši državi."

Zato vodstvo SMG jutri, 17. januarja, ob 11.00 vabi v prostore Nove pošte na protestno medijsko konferenco, na kateri bodo, kot pravijo v SMG, z objektivnimi argumenti in preverljivimi podatki dokazali lažnost nekaterih sodb, zapisanih v mnenju strokovne komisije.
Kot pravijo, ne gre za sredstva, ampak za vprašanje že leta trajajočega problematičnega odnosa, ki ga posamezne strokovne komisije kažejo do nekaterih institucij in nevladnih organizacij.
"Slovensko mladinsko gledališče se je prav zaradi pretekle podobnosti z ostalimi slovenskimi gledališči strateško in zavestno odmaknilo od pretežno literarne (beri: aristotelske) paradigme teatra, saj smo bili prepričani, da si Slovenija na področju gledališča ne le zasluži večjo raznovrstnost, temveč jo nujno potrebuje, torej bi moral vsak razmišljujoč človek prepoznati (nacionalni) interes po obstoju institucionalnega gledališča ali dveh, ki bi preizkušali različne uprizoritvene formate ter omogočali delovanje tudi tistim slovenskim (in tujim) gledališkim ustvarjalcem, ki v ostalih institucijah zaradi estetske nekompatibilnosti priložnost dobijo le redko ali nikoli. (...)
Skrbi nas, da posamezne strokovne komisije ministrstva še bolj kot doslej delujejo kot samooklicana cenzorska telesa, nekakšne domačijske komisije, in ne – kakor bi morale – kot skupine strokovnjakov, ki bi programe in njihove učinke presojale na podlagi obče veljavnih kriterijev in okoliščin. Na to že leta opozarjamo tako vodje posameznih gledališč kakor tudi samostojni ustvarjalci, društva in zavodi, združeni v Asociacijo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta