Umrla je Brigita Pavlič, ustanoviteljica Festivala Maribor

Petra Vidali Petra Vidali
27.01.2023 11:45

Kakovostni dvig glasbene umetnosti in povečanje obiska koncertov v Mariboru sta nedvomno sad njenega delovanja in njenih organizacijskih sposobnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni Arhiv

Ponoči je umrla Brigita Pavlič, kulturna menedžerka in predavateljica, ustanoviteljica in vodja Festival Maribor in Koncertne poslovalnice, pa tudi predavateljica na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem.

Brigita Pavlič je po diplomi iz nemškega jezika s književnostjo in etnologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani najprej delala kot svobodna novinarka in moderatorka na Radiu Maribor, pozneje kot profesorica nemščine na Srednji trgovski šoli, Andragoškem zavodu in Tehniški fakulteti.

Od leta 1996 do leta 2009 je vodila Koncertno poslovalnico Narodnega doma Maribor. Že leta 2004 je za izjemne dosežke pri organizaciji glasbenega življenja dobila Glazerjevo listino. V utemeljitvi so zapisali, da sta kakovostni dvig glasbene umetnosti in povečanje obiska koncertov v Mariboru nedvomno sad njenega delovanja in njenih organizacijskih sposobnosti. In takrat je bilo to, kar je naredila s še večjim žarom in je bilo posebej njeno, Festival Maribor, še pred njo. Vodila ga je od leta 2009 do leta 2015 in ga ne le z zvezdniškimi tujimi glasbeniki, ampak tudi s tujo publiko in kritiki ter novinarji, pa seveda z najboljšimi našimi glasbeniki, povzdignila na vrhunski nivo.

Od leta 2015 je počela to, kar jo je prav tako veselilo in je bilo prav tako pomembno za ohranjanje in razvoj kulture - predavala in mentorirala. Z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem je sodelovala že prej, od takrat pa je bila redna predavateljica za kulturno dediščino, kulturni in butični turizem ter menedžment prireditev.

Zadnja prireditev, ki jo je zmenedžerirala, kot je znala samo ona, je bil kulturni forum pred občinskimi volitvami. Tudi tisti, ki nis(m)o hoteli brezrezervno podpreti županskega kandidata, s(m)o hoteli podpreti njo. In to bi naredili tudi, če ne bi bila bolna. 22. decembra je bila stara 60 let.

Vsi, ki smo jo poznali - njeni dijaki in študenti, njeni radijski poslušalci in obiskovalci koncertov klasične glasbe, njeni kolegi in njeni prijatelji -, vemo, da je Brigita ves čas dajala. Za tisto, kar ji je pomenilo in tiste, ki so ji pomenili, je dala vse. Kdo drug bi rekel, da na svojo škodo. Ampak ne, Brigite zaradi tega ni bilo manj. Veliko je je bilo za vse.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.