V Benetkah slavil Pedro Almodovar z refleksijo o smrti

Matic Majcen Matic Majcen
07.09.2024 20:37

Žirija francoske igralke Isabelle Huppert je v Sali Grande na beneškem otoku Lido podelila nagrade 81. edicije Beneškega filmskega festivala

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Španski režiser Pedro Almodovar je z zlatim levom osvojil eno najprestižnejših priznanj svoje dolge kariere.
Reuters

Zlatega leva za najboljši film festivala je osvojil španski režiser Pedro Almodovar s svojim angleško govorečim prvencem The Room Next Door. Gre za film o temah prijateljstva, bolezni in prezgodnji smrti, v katerem blestita Tilda Swinton in Julianne Moore. Almodovar, sicer že dvakratni oskarjevec, je zlatega leva enkrat že osvojil, a tistega za življenjsko delo (leta 2019).

Velika nagrada festivala je šla filmu Vermiglio italijanske režiserke Maure Delpero, posebno nagrado pa je žirija dodelila gruzijski režiserki Dea Kulumbegashvili za njen film April.

Srebrnega leva za najboljšo režijo je prejel ameriški režiser Brady Corbet za film The Brutalist, epsko zgodbo o madžarskem arhitektu, ki po migraciji v ZDA začne graditi ambiciozen kulturni center pod sponzorstvom bogatega mecena. Najboljši scenarij letošnje Mostre je postal tisti za film I'm Still Here (Ainda estou aqui). Scenarij za film režiserja Walterja Sallesa sta napiala Murilo Hauser in Heitor Lorega

Kidman in Lindon najboljša igralca

Nagrado za najboljšo igralko je presenetljivo osvojila Nicole Kidman s filmom Babygirl, izzivalno zgodbo o romanci med ugledno direktorico podjetja in mlajšim vajencem. Najboljši igralec letošnjega Beneškega festivala pa je postal francoski igralec Vincent Lindon za svoj nastop v filmu The Quiet Son (Jouer avec le feu). 

Nagrado Marcella Mastroiannija za vzhajajoče igralsko ime je prejel francoski igralec Paul Kircher za vlogo v filmu And Their Children After Them (Leurs enfants apres eux). 

V drugi najpomembnejši tekmovalni sekciji Obzorja (Orizzonti) je slavil romunski režiser Bogdan Muresanu s filmom The New Year That Never Came (Anul nou care n-a fost) Tako imenovanega leva prihodnosti, nagrado za debitantsko filmsko delo, je prejela režiserka Sarah Friedland za film Familiar Touch, ki je v omenjeni sekciji v roke dobila tudi nagrado za najboljšo režijo.

Nagrado za najboljši restavrirani film v sekciji Venice Classics so podelili italijanskemu režiserju Nanniju Morettiju za njegov film Ecce Bombo iz leta 1978. Podelili so tudi nagrade v sekciji Venice Immersive, namenjene filmu navidezne resničnosti.

Žirija igralk in režiserjev

Tekmovalni žiriji je letos predsedovala francoska igralka Isabelle Huppert. Pri odločitvah o nagrajencih so ji pomagali kitajska igralka Zhang Ziyi, ameriški režiser James Gray, britanski režiser Andrew Haigh, poljska režiserka Agnieszka Holland, brazilski režiser Kleber Mendonça Filho, nemška režiserka Julia von Heinz, mavretanski režiser Abderrahmane Sissako in italijanski režiser Giuseppe Tornatore.

Nagradi za življenjsko delo sta že med festivalom prejela ameriška igralka Sigourney Weaver in avstralski režiser Peter Weir, nagrado za poseben prispevek filmski umetnosti pa francoski režiser Claude Lelouch.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta