V Mariboru ponovno festival Rdeče zore

J.K.
05.03.2024 15:36

V produkciji Društva ZIZ bodo v sklopu programa tri uprizoritve, s katerimi bodo osvetlili in poudarili vlogo žensk v družbeni realnosti, zgodovinskih kontekstih in v gledaliških oziroma odrskih okoljih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Društvo ZIZ

Kulturno umetniško društvo ZIZ v Maribor ponovno prinaša Rdeče zore, mednarodni feministični in kvirovski festival. V produkciji Društva ZIZ bodo v sklopu programa tri uprizoritve, s katerimi bodo osvetlili in poudarili vlogo žensk v družbeni realnosti, zgodovinskih kontekstih in v gledaliških oziroma odrskih okoljih.

Na Malem odru Narodnega doma Maribor se bodo zvrstile solo improvizacijska predstava Umetnost procesa Sare Šoukal, doku-fikcijska predstava Ženostan kolektiva Ženostan s Poljske, ter koncertna predstava Na tleh Maje Dekleva Lapajne in Alenke Marinič. Program bodo dopolnjevale okrogla miza in projekcije feminističnih in kvir kratkih DIY pornografskih filmov in videov (18+), izbranih na javnem razpisu Rdečih zor. Okrogla miza bo v soboto dopoldne, projekcije filmov in videov pa sledijo po vsaki predstavi ob 21.30 v klubu Narodnega doma. Vstopnina za predstave znaša 5 (dijaki, študenti, upokojenci, samozaposleni v kulturi) oziroma 10 EUR. Rezervacije mest zbirajo na info@ziz.si. Več o programu si lahko preberete tukaj.

Kulturno umetniško društvo ZIZ je kot Kolektiv ZIZ nastalo leta 2013. Sprva so delovali pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Od leta 2021 je ZIZ samostojno društvo, ki aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav ZIZ preizprašuje razmerja moči v družbi. Poleg delavnic in predstav pa društvo od leta 2014 vsakoletno organizira Gala podelitev ZIZ nagrad, od leta 2019 ZIZ festival – Dneve mariborske alternativne gledališke produkcije, prav tako pa od leta 2014 izdaja ZIZ koledar, katerega namen je deobjektifikacija prsi in teles.

Pobudnice festivala žensk Rdeče zore so leta 2000 na Metelkovi delovale v okviru društev KUD Mreža, ŠKUC-LL, Monokel in v medtem že zamrlih Ženskem centru in Kasandri. Povezalo jih je izpraševanje položaja žensk v neločljivem spletu umetnosti, kulture, politike, aktivizma in vsakdanjega življenja. Odločile so se, da na mednarodni dan žena, 8. marec, organizirajo festival, ki bo javni prostor razprl za druženje in izražanje žensk na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju.

Niso se obremenjevale z iskanjem bistva žensk, saj so feministični boji preteklosti pokazali, da vprašanje z opredeljevanjem skupnih bioloških ali celo značajskih potez žensk zastira pogled; pozornost iz vsakdanjega podcenjevanja in izkoriščanja žensk in moških v patriarhalni družbi preusmerja v metafiziko »ženstvenosti« in »možatosti«. Namesto utrjevanja meje ali celo sovraštva med spoloma, je festival Rdeče zore ustvarjalnost in druženje vseh udeleženk in udeležencev izkoristil za izpraševanje samoumevnosti meja, ki ne ločujejo in osamijo spolov, temveč ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta