V Novem Sadu pet nagrad za Deževen dan v Gurlitschu

pv
03.06.2024 13:30

Uprizoritev je bila v tekmovalnem programu Sterijevega pozorja, uvrščena pa je tudi v tekmovalni program aktualnega Borštnikovega srečanja, na sporedu bo naslednji torek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Deževen dan v Gurlitschu z Borutom Veselkom v vlogi Jokla in Aljošo Ternovškom v osrednji vlogi Petra 
Pgk

Uprizoritev Milana Ramšaka Markovića Deževen dan v Gurlitschu v režiji Sebastijana Horvata in koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj je na festivalu Sterijevo pozorje prejela kar pet nagrad. 

Milan Ramšak Marković je prejel nagrado za sodobno dramo. Darja Reichman je bila nagrajena za igro - za vlogi Maruše in Marte.

Nagrado za igro je prejel tudi Borut Veselko - za vloge Jokla, Urednika in Starejšega policista. Igor Vasiljev je prejel nagrado za scenografijo uprizoritve, Belinda Radulović pa za kostumografijo. Festivalske nagrade bodo podeljene nocoj na sklepni prireditvi festivala v Novem Sadu.

Producent o predstavi: "Poročen par v poznih tridesetih, Peter in Ingrid, živi udobno življenje v predmestju Celovca. Razen tega, da ju skrbijo krize, kot so nova vojna v Evropi, večanje družbene neenakosti in grožnja podnebnih sprememb, so njuna edina resna težava in življenjski izziv doslej neuspešni poskusi, da bi dobila otroka. V zgodbo o Petru in Ingrid vstopimo na dan, ko odkrijeta, da je izginila draga ogrlica, ki ima poleg materialne tudi veliko emocionalno vrednost, saj jo je Ingrid dobila od svoje pratete, znane avstrijske povojne feministične avtorice. Občutek je toliko slabši, ker jima ogrlice niso ukradli nekje na ulici, pač pa je imel tat dostop do njunega doma. Peter se odloči, da bo našel krivca in sledi ga vodijo na tisto stran Celovca, za katero ni niti vedel, da obstaja.

Predstava po besedilu, ki ga je za uprizoritev v režiji Sebastijana Horvata napisal večkrat nagrajeni dramatik Milan Ramšak Marković, je z opisovanjem krize identitete evropskega srednjega razreda spregovorila o dvojnem značaju travm, ki jih povzroča izguba. Se je bolj pomembno soočiti s samim občutkom izgube ali dejstvom, da tega, za čimer žalujemo, nikoli nismo zares imeli?"

Deževen dan v Gurlitschu je uvrščen tudi v tekmovalni program 39. Borštnikovega srečanja, predstavo si lahko v SNG Maribor ogledate naslednji torek, 11. junija.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta