(V SPOMIN) Vesna Rebernak (29. 5. 1953-14. 1. 2023)

Simona Kopinšek
02.02.2023 05:50

Poslovila se je Vesna Rebernak, arhitektka, urbanistka, humanitarka, zagovornica šibkih, svetovljanka, ljubiteljica umetnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vesna Rebernak
Osebni arhiv

 

Po diplomi in že vidnem uspehu na področju arhitekture je tudi kasneje na mnogih področjih dejavna ter uspešna Vesna Rebernak (ime je dobila po priljubljeni naslovni junakinji filmske uspešnice Františka Čapa) odšla v Chicago na podiplomski študij in v Ameriki ostala 23 let. Njena poklicna pot se je vseskozi prepletala s humanitarnostjo, o čemer je v nekem intervjuju dejala: "Vsega, česar se lotim, se lotim z mislijo na človeka, kako izboljšati njegovo bivanje. Pri tem se ne ustavim le pri urbanih rešitvah, zelo hitro me zanese v humanitarne vode."

V letih 1994-95 je iz takrat obleganega Sarajeva v ZDA prepeljala 30 otrok iz mešanih družin in v Chicagu tudi prejela nagrado za humanitarno delo. Leta 1997 je ustanovila mednarodni projekt Links for International Promotion of the Arts (L.I.P.A.), katerega namen je bil krepiti sodelovanje med narodi preko umetnosti. Znotraj tega projekta je organizirala 150 mednarodnih razstav z več kot 300 umetniki iz 50 držav. Prav tako leta 1997 je bila uradna prevajalka nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona ob srečanju s takratnim predsednikom Slovenije Milanom Kučanom v Hotelu Astoria v New Yorku - za tem Slovenke in Slovenci nismo več potrebovali vizuma za vstop v ZDA. Ustanovila je skupino DiYUlogue for Peace, kot soustanoviteljica delovala pri American Committee to Save Bosnia in ozaveščala javnost glede balkanskega konflikta.

Kot prevajalka mednarodnega sodišča v obravnavah vojnih zločinov v BiH je nekoč dejala: "To delo sem opravljala zelo resno in odgovorno, trudila sem se zajeti vse odtenke pričanj. Močno sem se zavedala, da gre za ljudi, oropane vsega, tudi osnovnega človeškega dostojanstva, ki morajo svoje najgloblje travme in največje grozote vedno znova ubesediti. Me je pa to prevajanje čustveno zelo izčrpavalo. Groza, kaj vse sem slišala!"

Rebernakova se je v Slovenijo začela pogosteje vračati z letom 2007 in se kasneje tukaj tudi zaposlila v enem od ljubljanskih arhitekturnih podjetij. Kmalu je spoznala tudi novo značilnost Slovenije - plačilno nedisciplino, o čemer je večkrat javno spregovorila.

V Mariboru, kjer je živela do konca, je zasnovala in vodila urbane sprehode Jane's Walk (2015-2017) v okviru svetovne globalne akcije in nam odstirala lepote ter zgodovino skritih in prezrtih predelov Maribora, ki bi brez Vesne najverjetneje še dolgo ostali zgolj prostori "tam nekje". Bila je tudi članica mestne urbanistične komisije in kritična do nepremišljenih ali slabonamernih posegov v mestno življenjsko okolje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.