Vezi duš drevi slavnostno odpirajo 59. Borštnikovo srečanje, že jutri na sporedu prva tekmovalna predstava

TJ. G.
07.06.2024 06:00

S tem se začenja drugi teden festivala, v katerem so v ospredju predstave iz tekmovalnega programa, a še naprej bodo ponudili tudi številne spremljevalne in strokovne dogodke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umetniški direktor festivala Aleš Novak je za otvoritveno predstavo 59. Borštnikovega srečanja izbral Vezi duš iz nemškega državnega gledališča  Staatstheater Mainz.
Andreas Etter

Danes zvečer bodo s predstavo Vezi duš mednarodno uveljavljene koreografinje Sharon Eyal v izvedbi tanzmainz, ki deluje pri nemškem državnem gledališču Staatstheater Mainz, slavnostno odprli 59. Festival Borštnikovo srečanje. Dan zatem se bo začel tekmovalni program, v katerem se bo do naslednje sobote v Mariboru zvrstilo 12 predstav, ki jih je v tekmovalni program uvrstil selektor Blaž Lukan

12 tekmovalnih predstav od sobote do sobote

V soboto bo kot prva izmed tekmovalnega programa na sporedu Spolna vzgoja II, ki je v režiji Tjaše Črnigoj nastala v sodelovanju Nove pošte in Mesta žensk, v nedeljo bosta sledili Antigona v režiji Luke Marcena, ki je nastala v SNG Nova Gorica, in predstava Juriš, ki jo je v SLG Celje režirala Živa Bizovičar. V ponedeljek bomo gledali predstavo Angeli v Ameriki, ki jo je v SMG režirala Nina Rajić Kranjac, v torek bosta na ogled dve predstavi - O snegu in ljubezni v režiji Tadeja Piška, ki je nastala pri Zavodu Godot in Slovenskem stalnem gledališču Trst, in Deževen dan v Gurlitschu, ki jo je kot koprodukcijo Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj režiral Sebastijan Horvat.

Znan je program 59. Borštnikovega srečanja: Gledališče z izvršno močjo

V sredo sledita predstava SNG Maribor Prometej: ena lepa apokalipsa v režiji Sebastijana Horvata, iz SMG Ljubljana pa predstava Ljubimki v režiji Nine Ramšak Marković. V četrtek bo na sporedu koprodukcija MGL in MG Ptuj, Jernej Lorenci je režiral predstavo Pohorski bataljon, v petek pa predstava Razpoka, ki jo je v MGL režiral Jan Krmelj. V soboto, 15. junija bo kot zadnja v tekmovalnem programu na sporedu predstava Angeli v Ameriki, ki jo je v Mini teatru režiral Ivica Buljan.

"Veliko predstav se ukvarja z družinskim nasiljem, močna je ozaveščenost o problematiki spola, še vedno so v ospredju ženske pa mediji nasploh in novi družbeni mediji," je pred začetkom festivala o izboru tekmovalnega programa selektor Blaž Lukan povedal za Večer.
Foto: Robert Balen

Posebna pozornost gledališki fotografiji

V torek se je že zgodila premiera enega izmed vrhuncev spremljevalnega programa, prva mednarodna festivalska koprodukcija Konec sveta v treh dejanjih v režiji Selme Spahić, ki je nastala v sodelovanju z Zagrebškim gledališčem mladih in Beograjskim dramskim gledališčem v okviru mednarodnega projekta Sence pandemije. Tudi v drugem tednu festivala, ko je v ospredju tekmovalni program, se spremljevalni in strokovni program, ki ga je izbral umetniški direktor festivala Aleš Novak, nadaljuje. Zvrstili se bodo strokovni dogodki, pogovori o predstavah, predstavitve strokovne literature in pogovori z gledališkimi ustvarjalci. V sodelovanju z Masko Ljubljana bo v nedeljo in ponedeljek potekala mednarodna konferenca o dokumentarnem gledališču, ki ga bo dopolnil performans španske umetnice Maríe San Miguel Veliki krst.

V sodelovanju z Društvom slovenskih gledaliških kritikov in teatrologov festival pripravlja okroglo mizo o gledališki kritiki, izvedena bosta pogovora o mladi slovenski dramaturgiji ter gledališki fotografiji, Društvo literarnih prevajalcev pripravlja posvet o dramskih prevodih, Združenje dramskih umetnikov Slovenije bo predstavilo certifikat Iskra. Na ogled sta že fotografski razstavi Damjana Švarca in festivalskega fotografa Boštjana Laha. Že danes zvečer bodo v Medetaži odprli še razstavo Toneta Stojka

Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil naslednjo nedeljo, 16. junija, na sklepni slovesnosti v režiji Maše Pelko. Takrat bo Borštnikov prstan, najpomembnejšo slovensko igralsko nagrado, prejel letošnji lavreat Branko Šturbej.

Letošnji prejemnik Borštnikovega prstana Branko Šturbej bo prstan prejel na zaključni slovesnosti v nedeljo, 16. junija, ko bodo podelili tudi druge festivalske nagrade.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta