Na 59. Borštniku nestrpno pričakujejo slovensko premiero prve lastne mednarodne festivalske koprodukcije

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
29.05.2024 15:50

Vse je pripravljeno na začetek 59. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo letos na sporedu med 3. in 16. junijem, je pred ponedeljkovim pričetkom festivala dejal umetniški direktor Borštnikovega srečanja Aleš Novak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden izmed ciljev festivala je spremljanje, izmenjava in primerjava slovenskega gledališkega prostora s tujim, je povedal Aleš Novak.
Sašo Bizjak

Kot je že običajno, se bodo v prvem tednu festivala, ki se začenja v ponedeljek s predstavo italijanske produkcije Angel zgodovine, do slavnostnega odprtja zgodila zlasti gostovanja tujih gledališč, spremljevalni in dodatni program. Od sobote do sobote, v tednu dni, pa se bo zvrstil jedrni del vsakokratnega festivala, tekmovalni program, ki ga je izbral selektor tekmovalnega programa dr. Blaž Lukan. Na program je uvrstil 12 slovenskih uprizoritev, prav toliko, 12 - brez ponovitev, pa bo na ogled tudi predstav v spremljevalnem programu.

Prvič s svojo mednarodno koprodukcijo

Slavnostno bodo festival odprli v petek, 7. junija, s predstavo Vezi duš koreografinje Sharon Eyal v izvedbi tanzmainz, ki deluje pri nemškem državnem gledališču Staatstheater Mainz. Da gre za nemško produkcijo z mednarodno uveljavljenimi avtorji, ki sodijo v svetovni vrh, je bil na naše vprašanje o uvrstiti predstave na program jasen Aleš Novak, umetniški direktor festivala. Opazili smo namreč, da so avtorica in koreografka Sharon Eyal, soavtor Gai Behar in skladatelj Ori Lichtik, ki so se podpisali pod balet, izraelski umetniki. "Razen za Sharon Eyal niti ne vem, od kod prihajajo drugi ustvarjalci. Tega niti nismo preverjali. Zraven tega smo bili za nastop dogovorjeni že pred tremi leti," je na naše vprašanje še odgovoril Novak.

Novak verjame, da sta z Lukanom oblikovala program, "ki verodostojno izkazuje trenutno stanje slovenske gledališke ustvarjalnosti, nekoliko pa tudi vpliva na trende slovenskega gledališča v prihodnje". Letos je Borštnikovo srečanje pripravilo svojo prvo mednarodno festivalsko koprodukcijo Konec sveta v treh dejanjih, ki jo je režirala Selma Spahić in bo slovensko premiero doživela v torek, 4. junija. Uprizoritev je po Novakovih besedah vrhunec projekta Sence pandemije, ki ga je podprl evropski program Ustvarjalna Evropa. "Premieri sta se že zgodili pri partnerjih v Beogradu in v Zagrebu. Odziv občinstva je bil navdušujoč, zato nestrpno pričakujemo mariborsko premiero," je povedal Novak. 

Na novinarski konferenci so razglasili tudi dobitnika Borštnikovega prstana, to je postal prvak ljubljanske Drame Branko Šturbej.
Sašo Bizjak

Borštnikov prstan Branku Šturbeju, prvaku SNG Drama Ljubljana, ki je pred 40 leti začel v Mariboru

Zanimanje za rezidenčni program vsako leto večje

V strokovnem programu bo osrednji dogodek posvečen dokumentarizmu v gledališču. V sodelovanju z Masko Ljubljana bo v Mariboru potekala dvodnevna mednarodna konferenca na to temo, nanjo so povabili tako domače kot slovenske ustvarjalce, je še povedal Novak. V sodelovanju z Društvom slovenskih gledaliških kritikov in teatrologov pripravljajo še okroglo mizo o izginjanju gledališke kritike, posvet o dramskih prevodih, Združenje dramskih umetnikov Slovenije bo predstavilo certifikat Iskra, predstavili bodo tudi nove knjige s področja gledališča, posebna pozornost pa bo namenjena gledališki fotografiji, na ogled bodo tri razstave na to temo. V sodelovanju z UL AGRFT bodo tudi letos nekaj vsebin namenili študentom AGRFT, na sporedu bodo tri študentske produkcije. 

Aleš Novak, umetniški direktor festivala, Branko Šturbej in Danilo Roškar, direktor SNG Drama Maribor (z leve)
Sašo Bizjak

Eden izmed ciljev festivala je spremljanje, izmenjava in primerjava slovenskega gledališkega prostora s tujim, je še povedal Novak, zato je Borštnikovo srečanje eden redkih organizatorjev v Sloveniji, ki v zadnjem obdobju omogoča gostovanja tujih gledaliških skupin. V ta namen bodo na rezidenčnem programu tudi letos gostili umetniške vodje, selektorje, kritike, novinarje s področja gledališča. Po besedah Novaka je odziv vsako leto večji. 

Po besedah direktorja SNG Maribor Danila Roškerja festival postaja "slovenska gledališka platforma, kar smo si vedno želeli. Letos bo velika prisotnost domače strokovne javnosti, predvsem pa smo ciljali na strokovno javnost iz Evrope, saj si želimo, da bi festival postal odskočna deska slovenskega gledališča". Rošker je še dodal, da imamo v Mariboru velik privilegij, da lahko kot gostitelji uživamo v odličnih gledaliških predstavah in druženju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta