Z "eno torbo, telefonom in instrumentom" v Ljubljano iz okupirane Ukrajine rešenih 82 glasbenikov. Kje so zdaj in kaj pripravljajo?

Orkestrski kamp bo od 23. do 30. aprila, koncert pa 11. maja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, solist bo sloviti violinist Gidon Kremer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski mladinski orkester in Ukrajinski mladinski simfonični orkester 
SMO

Kot so sporočili iz Slovenskega mladinskega orkestra (SMO), so pod okriljem organizacije Slovenski mladinski orkester v Ljubljano iz okupirane Ukrajine evakuirali 142 ljudi, od tega 82 glasbenikov, starih sedem do 22 let. "Na begu pred morijo potujejo samo s tem, kar so v trenutku odločitve za odhod iz domovine lahko vzeli s seboj. Eno torbo, telefon in svojo najvrednejšo lastnino – instrument. V tem kosu je shranjeno vse njihovo življenje in občutek živosti," pravi pobudnica akcije, Živa Ploj Peršuh, umetniška vodja SMO. "Do zdaj smo jih prav vse nastanili na varnih lokacijah, kjer vsak od njih biva v zelo podpornem in ljubečem okolju, ter jim omogočili čim bolj normalno nadaljevanje življenja."

Trojno partnerstvo

S partnerstvom treh organizacij - YSOU - Youth Symphony Orchestra of Ukraine (Ukrajinski mladinski simfonični orkester), European Career Center for Artists Triple Bridge in SMO - Slovenski mladinski orkester - so akcijo poimenovali Music for the future Ukraine-Slovenia (Glasba za prihodnost, Ukrajina-Slovenija). V okviru tega sodelovanja širšo domačo in mednarodno javnost nagovarjajo za pomoč pri izvajanju različnih glasbenih dejavnosti: vsakodnevne glasbene ure, organiziranje najema in popravila instrumentov, najema klavirskih sob, organizacije mojstrskih tečajev, vodstvenih delavnic, izvajanje orkestrskih akademij, koncertov s prenosom v živo in učenje novih jezikov: slovenščine, angleščine, nemščine, francoščine in italijanščine.

Živa Ploj Peršuh: "Do zdaj smo jih prav vse nastanili na varnih lokacijah, kjer vsak od njih biva v zelo podpornem in ljubečem okolju, ter jim omogočili čim bolj normalno nadaljevanje življenja."
Darja Štravs Tisu

Preko skupnih kontaktov v evropskem prostoru se že povezujejo z vsemi pomembnimi orkestri v Evropi, kolegi glasbeniki, profesorji glasbe v tujini in pri nas ter drugimi glasbeniki, da bi mladim glasbenikom zagotovili dejavnosti v dnevnih, tedenskih in mesečnih okvirjih. Z dejavnostmi preprečujejo travme in obup, dajejo moč, upanje in dostojanstvo, pravijo pri SMO.

Skupna odločitev je, da pod skupnim imenom Music for the future nadaljujejo zbiranje donacij zanje ter da to podkrepijo s tem, kar vsi delajo najbolje, s koncerti. Izvedli so že več manjših priložnostnih koncertov, kjer so se predstavili posamezni komorni ansambli, prihajajo pa tudi novi izzivi. Želijo namreč, da slovenski glasbeniki zaigrajo skupaj z mladimi glasbeniki iz Ukrajine, jih spoznajo in jim pomagajo ustvariti nova prijateljstva. Da bi gostje pridobili čim več izkušenj na glasbenih odrih, načrtujejo več koncertov.

Vsakomur od njih največ pomeni, če se lahko še naprej ukvarja z glasbo, s svojim instrumentom ter poslanstvom postati glasbenik, zato jim želijo omogočiti prav to, pravi Živa Ploj Peršuh.

Kaj vse organizirajo? Orkestrski kamp Music for the future bo od 23. do 30. aprila, koncert pa 11. maja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. V sporedu, ki ga načrtujejo, bodo dela R. Schumann: Koncert za violino (v originalu violončelo) v a-molu, op. 129; A. Dvoržak: Simfonija št. 8 v G-duru, op. 88. Solist bo sloviti violinist Gidon Kremer.

Multimedijski projekt Alarm bo 7. junija v Križankah. Na programu bodo A. Vivaldi/H. Croswaithe/AI: (Negotovi) štirje letni časi (Ljubljana 2050); H2SO4 - osem skladb za simfonični orkester in 15 raperjev (Masayah, Vazz, Emkej, idr.) na avtorska besedila z navdihom slovenske uporniške poezije. Izvajata Camerata SMO in Združeni simfonični orkester Music for the future.

Poletni orkestrski kamp 2022

Od 16. do 26. avgusta letos bo SMO pripravil tradicionalni Poletni orkestrski kamp 2022, program z glasbo in umetnostjo prežeto družino Krajnčan, sodelovala bosta Lojze in Romana, cenjena glasbenika, ki že desetletja soustvarjata slovensko glasbeno krajino, in njuna sinova Kristijan in Žigan. Ob programu, ki bo predstavil vse člane te umetniške družine, bodo spoznali in igrali še dela angleškega skladatelja Gustava Holsta, izbor iz orkestrske suite Planeti, op. 32, in skladbo mehiškega skladatelja Artura Marqueza Danzon št. 2.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta