(ZALOŽNIŠKI PROGRAMI 2023) Od Molitve za Jasenovac do monografije o Kočevarjih

Matic Majcen Matic Majcen
03.02.2023 06:00

V obilju strokovne literature bo Založba ZRC letos ponovno izdala nekaj knjig za širšo javnost. Predstavljamo izstopajoče naslove letnika 2023.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benjamin Abelow: Kako je Zahod pripeljal vojno v Ukrajino 
ZRC SAZU

Pri Založbi ZRC, ki v okviru ZRC SAZU deluje kot enota za založniško in izdajateljsko dejavnost, za letos načrtujejo kar 130 monografij, čeprav priznavajo, da se bo v praksi številka ustavila nekje pri 70, kar je še vedno več kot impresivna številka.

Izdajanje knjig so v tem mladem letu že začeli. Izšli sta dve knjigi: Ptujska Panorama. Legijski tabor in antično mesto avtorice Jane Horvat o legijskem taboru in naselbini na Panorami, vzpetini v neposredni bližini Grajskega griča na Ptuju, kjer je edinstveno arheološko najdišče. Avtoričino odkritje o legijskem taboru nam daje vpogled v pomemben dogodek iz leta 69, ko so se tam zbrali vojaški poveljniki in podprli Vespazijana, ki si je prizadeval osvojiti cesarski naziv, kar so mu omogočili s pohodom na Rim. Tacitovo poročilo o tem dogodku je hkrati prva pisna omemba Petovione. Druga knjiga pa je Molitev za Jasenovac Branka Šömna. Knjiga združuje šest še neobjavljenih zgodb pisatelja in scenarista. S to publikacijo pri založbi beležijo spomin na holokavst med drugo svetovno vojno in "sledi zgledom in sporočilom Nobelovega nagrajenca Elia Wiesla 'o svetu, ki je molčal', zavedajoč se, da mora biti skupno poslanstvo boj proti vsesplošni nemoralnosti, človeški nevednosti, aroganci in brezbrižnosti", kot so zapisali pri založbi.

Tik pred izidom sta še dve knjigi. Najprej je tu osma knjiga iz zbirke Pamflet, gre za delo Benjamina Abelowa Kako je Zahod pripeljal vojno v Ukrajino: kako je politika ZDA in Nata pripeljala do krize, vojne in do tveganja jedrske katastrofe. Spremno besedo je napisal Tomaž Mastnak. V zbirki Kulturni spomin pa bo medtem izšla knjiga Užaljeno maščevanje. Spomin Slovenk in Slovencev na italijanska fašistična taborišča Ota Lutharja, Marte Verginella in Urške Strle.

V nadaljevanju zime lahko pričakujemo, da bodo luč dneva ugledale knjige Principi filozofije Renéja Descartesa (prevod Nataša Homar, Matej Hriberšek in Miha Marek), ponatis antiutopije 4000 Ivana Tavčarja in pa Slovenski lingvistični atlas 3 pod urednikovanjem Jožice Škofic, ki bo vključeval 115 tematskih kart in komentarje o izrazih, povezanih s kmetovanjem, ki so bili zbrani v 417 slovenskih krajih.

Oto Luthar, Marta Verginella, Urška Strle: Užaljeno maščevanje. Spomin Slovenk in Slovencev na italijanska fašistična taborišča 
ZRC SAZU

Še pred poletjem obljubljajo izid knjig Bela krajina za radovedneže in ljubitelje urednikov Tanje Petrović in Andreja Črniča, Slovenski literati in cesarska cenzura v dolgem 19. stoletju Marijana Doviča, Spomini na Franceta Steleta Milčka Komelja in komentirano izdajo monumentalne monografijje iz 19. stoletja o Kočevarjih Nemški jezikovni otok na Kočevskem Adolfa Hauffna v prevodu Nine Zavašnik.

V drugi polovici leta lahko pričakujemo še knjige Zemljepisnoimenska podoba Porabja urednika Matjaža Geršiča, Somestje Gorice in Nove Gorice za radovedneže in ljubitelje urednice Petre Kolenc, slovar več kot 15.000 pasjih imen Imena slovenskih psov Marka Snoja in Avtomobili: med stereotipi in statistiko Marka Kovača.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta