Ali pravilno perete perilo?

J. M.
01.02.2022 04:00

Ste vedeli, da mora biti nad oblačili v bobnu pralnega stroja prostor za dvignjeno dlan? To je le eden od številnih nasvetov, ki vam bo koristil pri učinkovitem pranju perila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Velikokrat se v pralnici perilo razvršča po načelu "saj bo v redu". Vendar vedno potem ni v redu in zato priporočamo: vzpostavite sistem razvrščanja. Oblačila razvrščajte po temperaturi, programu pranja in barvah. Bela oz. svetla oblačila skupaj, temne in izrazite barve skupaj. Volno razvrstite ločeno. Oblačila, ki prenesejo kuhanje, razvrstite ločeno. Tako bo manj nevarnosti, da v pralni stroj skupaj zaidejo takšne vrste oblačil, ki med pranjem ne sodijo skupaj.

Ne dozirajte preko palca

Posledice čezmernega doziranja praška za pranje perila so večja poraba vode zaradi dodatnih ciklov izpiranja, vidni ostanki detergenta na perilu in večja obremenitev okolja. Tudi preskromno doziranje ima posledice: belo perilo lahko kmalu postane sive barve in ni čisto, pisano perilo izgubi sijaj, v pralnem stroju pa se nabere vodni kamen.

Pralni prašek lahko izdelate sami.
Profimedia

Preveč barve?

Ste pomotoma obarvali oblačilo? Neželeno barvo z oblačil odstranite tako, da jih operete v raztopini mila v kosmičih: 10 litrov vode segrejte na 70 °C (če oblačilo lahko prenese tako temperaturo). V vodi raztopite 2 dl neodišavljenega mila v kosmičih in v njej namočite oblačilo. Vodo z milom zamenjajte in to ponavljate tako dolgo, da je voda čista. Ne uporabljajte klora, ker poškoduje oblačila.

Shutterstock

Trik z robčkom

Nova barvasta oblačila vedno perite ločeno in jih po potrebi nekajkrat operite ročno. Kdaj je odvečna barva izprana? Preverite z robčkom. Skupaj z obarvanim oblačilom operite bel robček. Če je robček še vedno bel, v oblačilu ni več odvečne barve.

Proč z madeži v šestih korakih

Če je na oblačilu trdovraten madež, ki ga ne morete odstraniti z vodo in običajnim detergentom, uporabite sol za odstranjevanje madežev. Prav tako lahko uporabite posebno milo za odstranjevanje madežev. Kako se pravilno lotiti dela?
• Učinek sredstva vedno najprej preizkusite na skritem mestu.
• Pod madež vedno položite vpojno krpo.
• Madež obdelujte s svetlim blagom ali brisačko.
• Nikoli ne drgnite, ampak madež popivnajte, dokler ne izgine.
• Pred pranjem vse ostanke sperite s toplo vodo.
• Po odstranjevanju madeža perilo operite v pralnem stroju.

Canstockphoto

Kavbojke in kis

Bledenju kavbojk med pranjem se lahko izognete: kavbojke pol ure namakajte v petih litrih vode, ki ste ji dodali štiri velike žlice kisa – kis namreč zadrži barvo v tkanini. Nato jih operite v skladu z navodili za vzdrževanje. In ta nasvet si zapomnite tudi, če imate radi moderne tkanine, kot so hlače iz kepra, ki so v številnih barvah. Tudi zanje je kis dober.

Slana voda

Oblačila zaradi pranja in nošenja sčasoma obledijo in so videti ponošena, čeprav so precej nova. Kaj lahko naredite? Prvič: oblačila zavrzite in uživajte, ker imate nov razlog za nakupovanje. Drugič: izvedite varnostne ukrepe. Star nasvet o pranju pravi, da barvo oblačil lahko zadržite, če pred prvim pranjem oblačila namočite v slani mrzli vodi. Uporabite pest soli in vedro vode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta