Dober gospodar učinkovito ravna z energijo in vodo

Miran Varga Miran Varga
27.09.2023 18:00

V sodobnih gospodinjstvih deluje vedno večje število naprav, ki za svoje delovanje porabljajo električno energijo. Nekatere tudi bolj ali manj redno polnimo, polnilce pa puščamo v vtičnicah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Koliko nas stanejo takšne razvade in kakšne nove navade velja osvojiti, če želimo zmanjšati račun za električno energijo, vodo, ogrevanje prostorov itd.?

Varčnost je lepa čednost, bi se lahko po predelavi glasil slovenski pregovor. Zadnja leta so ob vedno večji energetski draginji od gospodinjstev zahtevala, da ne le gospodar, temveč tudi drugi člani vse bolj zategnejo svoje pasove. In spremenijo neke navade, no, razvade, če smo iskreni. So računi za električno energijo, vodo in ogrevanje še vedno boleči? Preverite, kje vse še imate rezerve.

Osredotočite se na največje porabnike

Ta nasvet je jasen in očiten. Premislite, katere naprave in sistemi v vašem gospodinjstvu porabljajo največ elektrike in razmislite, kako bi jih lahko bolj omejeno uporabljali. Priložnosti za ustvarjanje prihranke so namreč največje prav pri energetskih požeruhih. Kaj torej lahko storite?

Začnite s postopnimi koraki – morebiti vas znatni prihranki na računu motivirajo za večje (temperaturne) korake. Uporaba pametnega termostata pa bo prihranke še povečala, saj bo z njim lažje uravnavati temperaturo prostorov, ko boste zdoma.

Drugi največji strošek je topla voda. Zelo verjetno jo ustvari električni grelnik, torej imate na tem področju dve možnosti. Ali toplo vodo grejete do nižje temperature ali pa jo uporabljate za umivanje manj (časa). Najboljša je seveda kombinacija tega pristopa. Da se stuširate hitreje in z manj vročo vodo.

Vročo vodo pri svojem delovanju ustvarjata tudi pralni in pomivalni stroj. Pri obeh velja izbrati varčne programe pranja perila in posode. Posebej pri pralnih strojih je rezerv nekaj več, saj ob pomoči sodobnih detergentov ti večino perila kakovostno operejo že pri 40 stopinjah Celzija, tako da lahko nastavitev 60 stopinj Celzija ohranite rezervirano le za posteljnino in brisače. Poleg tega se velja zavedati, da so pralni stroji navadno bolj učinkoviti, ko je boben vsaj ¾ napolnjen z umazanim perilom. Za začetek si zadajte cilj, da boste prali enkrat manj tedensko in posledično bolj napolnili pralni stroj.

Uporabljate sušilni stroj? Tudi ta porabi izjemno veliko električne energije, klasično sušenje perila se vam zato še kako splača. Se v hladnejšem delu leta perilo ne suši ali pa vendarle rabite hitro sušenje perila? Podobno kot velja za pralni stroj, je tudi sušilni stroj najbolj učinkovit, če je blizu svoje polne kapacitete.

Varčevanje z vodo

Tudi položnice za porabo vode lahko razsipna gospodinjstva neprijetno presenetijo. Imajo mar tudi vaši gospodinjski članki »vodne razvade«? Skrajšanje časa tuširanja smo že omenili. A veliko ljudi tudi med britjem, umivanjem rok in/ali umivanjem zob pusti, da voda prosto teče iz pipe. To je izredno potratno, saj se v minuti ali nekaj minutah mimogrede nateče več deset litrov vode. Samo pomislite, kolikšna »škoda«, pretvorjena v račun za vodo, je takrat, ko gre za toplo vodo.

Vas kapljanje iz pipe ali wc-kotlička pretirano ne skrbi? Pa bi vas moralo. Tudi skupek teh kapljic se na dnevni ravni meri v litrih, konec meseca pa v evrih … Zato takoj popravite vse pipe in naprave, ki puščajo.

Vat na vat prihranka

V sodobnih gospodinjstvih deluje vedno večje število naprav, ki za svoje delovanje porabljajo električno energijo. Nekatere tudi bolj ali manj redno polnimo, polnilce pa puščamo v vtičnicah. Energija v stanju pripravljenosti lahko predstavlja do 10 % letne porabe električne energije v povprečnem gospodinjstvu. Dosledno izklapljanje polnilcev in neuporabljanih naprav vam bo privarčevalo lep kupček denarja.

Ugasnite tudi vse po nepotrebnem prižgane luči. Že vsega dve 100-vatni žarnici z žarilno nitko, ki sta po nepotrebnem prižgani dve uri na dan, vas letno staneta več kot deset evrov. Prav zato vse luči, ki jih ne potrebujete v gospodinjstvu, dosledno ugašajte. Namesto svetil izkoriščajte dnevno svetlobo. Že eno samo okno, obrnjeno proti jugu, lahko osvetli 20- do 100-kratnik svoje površine. Dnevno svetlobo velja izkoristiti v vseh prostorih, saj to pomeni, da bodo svetila v njih ugasnjena dlje časa.

Uporabljajte varčna svetila in namensko osvetlitev. Vse žarnice z žarilno nitko velja čim prej zamenjati za varčne žarnice ali razsvetlitev s sijalkami LED. Razlika na računu za električno energijo je/bo očitna. Kadar pa potrebujete le nekaj svetlobe ali usmerjeno svetlobo (npr. pri branju knjige), ugasnite stropne luči in uporabite namizne svetilke ali podpultne luči v delovnih in hobi prostorih ter v kuhinjah.

Kuhinjske energetske skrivnosti

Sodobne kuhinje so polne gospodinjskih aparatov na elektriko. Nasvet o njihovem izklapljanju, ko niso v uporabi, seveda velja. Največji energetski požeruh v kuhinji je pečica. Če imate električno pečico, za kuhanje raje uporabljajte mikrovalovno pečico. V povprečju velja, da mikrovalovna pečica enako nalogo kot pečica opravi štirikrat hitreje, ob tem pa seveda porabi bistveno manj elektrike.

Tudi hlajenje zahteva svoj delež energije. Zato je pomembno, da hladen zrak ostaja v hladilniku. Pogosta razvada uporabnikov so dlje časa odprta vrata hladilnika, temu početju se velja izogibati. Prav tako občasno preverite, v kakem stanju so tesnila vrat hladilnika, da hladen zrak iz njega ne uhaja prek tesnil.

Par stotakov letno

Koliko denarja lahko z opisanimi varčevalnimi navadami prihranite? Odvisno od vaših razvad. A dosledno zavedanje razsipnosti z energijo in izvajanje predstavljenih varčevalnih ukrepov, ki vendarle ne predstavljajo prestrogega odrekanja udobju, bodo povprečnemu štiričlanskemu gospodinjstvu na letni ravni zagotovo prihranili nekaj stotakov, morebiti celo tisočaka. Se splača? Odgovorite si sami.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.