(FOTO) 5 rastlin, ki bodo poživile vašo spalnico

Jasna Marin Jasna Marin
29.02.2024 04:00

Se sprašujete, katere rastline so primerne za vašo spalnico? Pa poglejmo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Le redki se odločajo za lončnice v spalnih prostorih. Eden od razlogov za to je dejstvo, da rastline ponoči, ko fotosinteza preneha, porabljajo kisik in oddajajo ogljikov dioksid. Kljub temu so količine izločenega ogljikovega dioksida majhne in nas to ne bi smelo odvrniti od umeščanja rastlin v spalnice. Navsezadnje je jutranji pogled na sveže zelenje prizor, ki nas lahko takoj razveseli in spodbudi k aktivnosti.

Gumovec

Gumovec (Ficus elastica) v spalnici lahko pomaga odstraniti nekatere toksine v zraku. Ne pozabite nežno očistiti njegovih listov z rahlo vlažno krpo, da ohranite njihovo sposobnost absorbcije zraka in lažjo fotosintezo. Kot lončnici ji ustreza tudi nekoliko hladnejši prostor, zato je primerna rastlina za v spalnico. Zemlja v loncu naj bo vselej rahlo vlažna, zato jo zalivajte približno enkrat tedensko.

Gumovec
Shutterstock

Potos

Zlati potos (Epipremnum aureum) je z listi v obliki srca idealna za spalnico, saj čisti zrak in nase veže zlasti formaldehid. Zaradi nezahtevnosti je priljubljena rastlina za stanovanje. Zagotovite ji prostor v spalnici, kjer bo imela vsaj nekaj svetlobe. Ker se poganjki povešajo, je za potos primerno višje mesto ali viseča košara, lahko pa, če ga boste imeli na tleh, v lonec zapičite oporo, po kateri se vzpenja. Zalivajte približno enkrat tedensko. Pred naslednjim zalivanjem pustite, da se prst v lončku osuši.

Zlati potos
Shutterstock

Samolist

Spatifil ali samolist (Spathiphyllum) ima sijoče liste in pomirjujoče bele cvetove, ki ustvarjajo spokojno vzdušje v spalnici. Velja za rastlino, ki učinkovito razstruplja zrak, onesnažen z benzenom, formaldehidom in trikloroetilenom. Spatifil potrebuje redno zalivanje, če mu je presuho, bo to sporočil s povešenimi listi. Rastlino je dobro pognojiti približno enkrat na mesec z gnojilom za cvet in občasno tudi z gnojilom za list.

Spatifil ali samolist
Shutterstock

Zamija

Iz Zanzibarja izvira zamija (Zamioculcas zamiifolia), ki že nekaj desetletij navdušuje ljubitelje lončnic po vsem svetu. Rastlina je precej nezahtevna in vam ne bo zamerila, če jo kak teden, dva ali celo tri pozabite zaliti. Tudi šibka svetloba ji ne bo vzela volje do bivanja v spalnici, poleg tega le redko - približno enkrat na dva meseca - potrebuje gnojilo. Presadite jo približno vsako drugo leto in vam bo s svojimi sijočimi listi hvaležno napolnjevala prostor z optimizmom.

Večina lastnikov hišnih ljubljenčkov poroča, da imajo ti na splošno koristne učinke na njihovo duševno zdravje.
Shutterstock

Živkasta kosmuljka

Ena najbolj trpežnih lončnic, ki vam ne bo zamerila niti, če njene liste priškrnete z oknom ali jo pozabite zaliti, je čopasta zelenčica ali živkasat kosmuljka (Chlorophytum comosum 'Variegatum'). Učinkovita je pri vsrkavanju plesni in alergenov iz zraka, zato je primerna tudi za kopalnico. Zlahka jo boste razmnožili z deljenjem ali mladikami (živice), ki jih tvori rastlina. Zelenčici prija, če ima vseskozi nekoliko vlažno prst, gnojenje za zelene rastline pa dodajte vodi približno enkrat na dva meseca.

Živkasta kosmuljka
Shutterstock



Pileja (Pilea peperomioides). Zemlja v lončku naj se osuši, preden naslednjič zalijete rastlino.
Shutterstock


Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta