S temi lončnicami boste pisarno spremenili v spodbuden delovni prostor

Jasna Marin Jasna Marin
22.01.2024 04:00

Rastline izboljšajo kakovost zraka in uravnavajo zračno vlago, pogled nanje pa deluje stimulativno in sproščujoče. Katere lončnice so najbolj ustrezne za pisarno ali drug delovni prostor?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ste tudi vi med tistimi, ki kar tretjino dneva preživijo v službi? Če da, potem se zagotovo zavedate tega, kako dragoceno je, če je delovni prostor ali pisarna kar se da urejena. Priporočljivo je, da so v tem prostoru tudi predmeti, ki vam veliko pomenijo. Zlasti zaželeno je vključevanje rastlin v delovno okolje, saj imajo te pozitiven učinek na naše splošno počutje in prispevajo k čistosti zraka.

Shutterstock

Trend urejanja pisarniških prostorov se vse bolj usmerja k ustvarjanju občutka domačnosti z določenimi detajli. Nekatere sodobne pisarne vodstvenih delavcev so opremljene celo z balkoni, v njih pa se nahajajo udobni naslanjači, klubske mizice, kotički za sprejem gostov in obilo rastlin. Te rastline so še posebej cenjene med zaposlenimi, ki uživajo v pogledih po prostoru ali skozi okno in opazovanju spreminjajoče se narave.

Flower Council of Holland

Veliki prostori

Če je delovni prostor zelo velik, bodo v njem majhne rastline povsem neopazne, zato za prostorne poslovne zgradbe in velike pisarniške komplekse izberite visoke rastline in jih postavite v velike okrasne posode. Primerni so bambusi, palme, potos, ki se vzpenja po opori, slonova noga, zamija, dracene.

Shutterstock

Manjše pisarne

Za manjše pisarne so nadvse primerne nezahtevne zelene rastline - tipičen primerek je denimo fikus - kdor pa je ljubitelj cvetočih lončnic, naj si privošči kalanhojo ali orhidejo. Seveda je ob izbiri rastline za delovno okolje treba upoštevati tudi lego prostora in smer oken.

Shutterstock

Če je prostor z okni obrnjen proti vzhodu ali severu, potem bodo tam dobro uspevale vijolice, ciklame, taščin jezik, v polsenci tudi papirjevec, na južno in zahodno stran, kjer sonce močneje pripeka, pa lahko postavimo bromelijevke, sukulente in kaktuse, vendar pri slednjih pazimo, da ti ne bi koga ogrožali.

Bromelijevke
Flower Council of Holland

Tudi na mizi

Z rastlinami lahko oblikujete zelene pregrade ali stene in tako nekoliko zastrete pogled na sosednjo mizo ali v drugi del prostora; tako boste imeli občutek večje zasebnosti, četudi je v prostoru veliko ljudi. V pisarnah, kjer so mize običajno sorazmerno velike, je priporočljivo na mizi imeti kakšno manjšo lončnico, ki spodbudi kroženje pozitivne energije v prostoru in obenem zvišuje raven energije tistega, ki sedi pri mizi. Za na mizo so najprimernejše rastline z okroglimi listi ali pa svež šopek v ljubki vazi.

Poprovka
Floradania



Shutterstock


Shutterstock


Floradania


Flower Council of Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta