(FOTO) Kamenčki in školjke za zastiranje vrta in dekoracijo

Jasna Marin Jasna Marin
27.07.2021 04:00
Ali ob besedi zastirka najprej pomislite na mleto lubje? Resda to najpogosteje uporabljamo na vrtovih, vendar pa poleg organskih obstajajo tudi mineralne zastirke, ki so praktične in podarjajo estetsko noto vrtu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Marin

Na pridelovalnem vrtu največkrat posežemo po zastirkah iz organskih snovi, kot so kompost, slama, tratni odkos, na okrasnih gredah pa običajno dodajamo mleto lubje. Poleg lubja lahko za privlačnejšo in elegantno podobo vrta uporabimo tudi zastirko iz mineralnih snovi, kot so zmleta lava, ekspandirana glina, pesek, drobljeni kamen, školjčne lupine.

Zastirka iz školjk
Jasna Marin


Shutterstock


Zastirka iz kamna
Jasna Marin

Materiali ne razpadejo

Mineralne zastirke redkeje vidimo na vrtovih, saj se zemlja pod njimi hitreje suši, kot denimo pod lubjem, poleg tega so sorazmerno drage. Pod kamnito zastirko, ki obkroža rastline, je zelo priporočljivo napeljati sistem za talno namakanje. 

Mineralni materiali za razliko od organske zastirke ne vplivajo na prehranjenost rastlin. Njihova glavna prednost je, da ustvarijo posebno barvito strukturo vrtov, poleg dekorativnega učinka pa je zanje značilno, da se ne razkrajajo in so zato veliko trajnejši od organskih zastirk. Resda jih lahko deževje nekoliko premeče – zlasti ekspandirano glino in školjke – tudi blato jih lahko umaže, vendar jim že z grabljenjem, spiranjem in občasno obnovo nasutja povrnemo lep videz. Priporočljivo je, da je pas zastirke ločen od trate, bodisi s pasom tlakovcev ali z železniškim pragom bodisi s tanko aluminijasto obrobo, da mineralni material ne zaide na zelenico; tako košnja ne bo otežena. 

Ekspandirana glina je primernejša za zastiranje lončnic kot za vrtove. Zastirka je namreč lahka in jo močnejši dež razmeče po vrtu.
Shutterstock


Shutterstock

Le nekaj centimetrov

Plasti mineralne zastirke nasujemo 5 centimetrov na debelo na protiplevelno tkanino. Omenjeno tkanino pa položimo na ustrezno očiščena in izravnana tla.

Shutterstock



Zastirka prodnikov
Shutterstock


Jasna Marin

Zastiranje površin s školjčnimi lupinami je aktualno v obmorskih krajih, zasledili jih boste, če se odpravite v nekatere obalne predele Španiji. Školjke navadno krasijo stezice, manj pa so zastopane na gredah, ker je njihova cena zelo visoka.

Zastirka iz školjk
Jasna Marin


Kamnita zastirka
Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta