(FOTO) Kultni stoli: Na katerega bi najraje sedli?

Jasna Marin Jasna Marin
26.12.2020 03:00

Stoletja dolgo so bili stoli namenjeni zgolj vladarjem, aristokraciji in svečenikom. Šele v 16. stoletju je stol postal bolj običajen in s tem dostopnejši kos pohištva, ki ga dandanes pri nas uporablja praktično vsak. Vendar nikakor ne vsakega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ovalia

Pri stolih sta poleg udobnega sedenja za marsikoga pomembna tudi oblika in zgodba, ki se skriva v ozadju. Tokrat vam predstavljamo nekaj kultnih stolov, ki so zaradi posebne oblike in zgodbe postali prepoznavni po vsem svetu.

Prefinjena in ženstvena stvaritev

Zasnova stola GJ je predelava znane stvaritve oblikovalke Grete Jalk iz leta 1963. Ta stol je klasika v zgodovini oblikovanja. Zaradi izjemne zahtevnosti izdelave je bilo sprva narejenih le 300 kosov, od tega jih je do danes ostala le peščica. Podjetje Lange Production je v sodelovanju z Dansko šolo oblikovanja iz Kopenhagna in Danskim muzejem umetnosti in oblikovanja, v katerem razstavljajo enega takšnih stolov, sklenilo po starih načrtih na novo izdelati serijo stolov iz vezanega lesa tika in oregonskega bora – materialov, ki so bili uporabljeni tudi pri izvirniku. Tako so si prefinjeni stoli znova utrli pot v domove po vsem svetu.

GJ Chair
Lange Production

Srce v kornetu

Presenetljivi stol z imenom Heart Cone Chair, ki ga je Verner Panton oblikoval leta 1959, je nastal kot provokacija, ki naj bi ljudi napeljevala k razmišljanju in jim razburkala domišljijo. S tem nadvse udobnim stolom, ki ga boste morda srečali v prestižnih hotelih in restavracijah, namiguje na igrivost, ljubezen in strast. Osnova je iz nerjavnega jekla, oblazinjenje pa je prevlečeno z elastično volneno tkanino, ki je bila sprva v provokativni rdeči barvi, do danes pa so osnovni dodali še devet drugih barv.

Heart Cone Chair
Vitra

Za može v črnem

Ni ravno tipičen stol, prej senzacionalistična jajčasta stvaritev, ki jo je davnega leta 1968 oblikoval Henrik Thor-Larsen. Stol Ovalia je bil prvič predstavljen na skandinavskem pohištvenem sejmu pred več kot 40 leti in je v hipu požel izjemen uspeh. Preporod je doživel ob snemanju filma Možje v črnem, kjer so ga z nekaj drobnimi izboljšavami postavili pod hollywoodske žaromete. Stol sta tako v prvem filmu kot v njegovem nadaljevanju uporabljala Will Smith in Tommy Lee Jones. Jajčasto ogrodje stola je izdelano iz poliestra, ojačanega s steklenimi vlakni, tkanina pa je kombinacija volne in najlona.

Stol Ovalia in njegov oblikovalec Henrik Thor-Larsen
Ovalia

Sedenje na kartonu

Frank Owen Gehry je arhitekt, znan po uporabi neobičajnih materialov. Že kot otrok je v svoji sobi gradil cela mesta iz kartona. Tudi njegov vijugasto oblikovani Wiggle Side Chair, ki je zagledal luč sveta leta 1972, je narejen iz valovitega kartona. Glavni namen oblikovalca je bil izdelati ekstravaganten in hkrati cenovno dostopen objekt za sedenje, ki je z leti prerasel v kultni predmet. Stol je narejen iz več plasti valovite lepenke, medtem ko sta stranici zaključeni z izjemno natančno izrezanima kosoma lesnovlaknene plošče (MDF), ki zagotavlja trdnost predmeta. Njegovi uporabniki zatrjujejo, da je stol izjemno trden in udoben, o njegovi okrasni vrednosti pa gotovo ne gre dvomiti.

Wiggle Side Chair
Vitra
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta