(FOTO) Mize osupljivih oblik. Katera bi se podala v vaše stanovanje?

Jasna Marin Jasna Marin
17.01.2022 04:00

Brez dobre mize ali praktične mizice preprosto ne gre. Potrebujemo jih, kadar želimo na kulturen način uživati hrano, ko se pogajamo z drugimi, delamo za računalnikom, kadar iščemo podlago, na katero bi odložili kozarec ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bonaldo

Poleg klasičnih imamo na voljo tudi mize in mizice nevsakdanjih oblik, ki so jim oblikovalci z osupljivo zasnovo zarisali pot med brezčasne izdelke.

Potovanje v neskončnost

Karim Rashid je navdih pri oblikovanju neskončne mize Nile poiskal v počasnem in enakomernem toku veličastne reke. Mizo je oblikoval za konzorcij egiptovskih oblikovalskih podjetij, da bi z njo prispeval h krepitvi oblikovalske identitete in pohištvene industrije v svoji domovini. Neskončna miza deluje kot edinstvena skulptura, ki jo lahko umestimo v velik prostor ali kamorkoli v odprto zeleno naravo. Izdelana je lahko iz lesenih ploščic ali iz kompozitnega materiala.

Karim Rashid

Kavna mizica z žicami

Izdelki iz kovine so stabilni in pogosto težki tudi po videzu, zato si je oblikovalec Arik Levy postavil za izziv lahkotnejšo konstrukcijo. Za Zanotto je oblikoval mizici z jeklenimi žicami, ki jih je uporabil za noge, in 8 mm debelo ploščo iz kaljenega stekla, ki je lahko, podobno kot žice, v črni, rdeči ali oranžni barvi.

Zanotta

Za močne osebnosti

Belgijski oblikovalec Alain Gilles je iz sveta financ pogumno prestopil v drugo smer. Odločil se je za izobraževanje na področju industrijskega oblikovanja v Franciji. Leta 2007 je odprl svoj studio, kjer je razvil svojevrsten način produktnega oblikovanja. V sodelovanju z italijanskim podjetjem Bonaldo je zasnoval barvito mizo Big Table. Ta je namenjena ljudem z močnim karakterjem, ki so neprestano v gibanju in ljubijo neobičajne oblike in barve. Podkonstrukcija je kovinska, mizna ploskev pa je lahko steklena, iz furnirja ali lesena.

Bonaldo

Skrajno prilagodljiva

Mizico Tod odlikuje organska oblika, čeprav je iz anorganskega materiala (polipropilen). Je delo ameriškega industrijskega oblikovalca Todda Bracherja, ki si je v izdelku prizadeval združiti provokativno obliko in maksimalno funkcionalnost in to mu je tudi uspelo. Brezčasno mizico zlahka postavimo za osrednji element prostora ali jo kar najbolj približamo kavču ter postelji, če želimo v nočnih oblačilih zaužiti jutranji obed.

Zanotta

Je miza ali prt?

Ko se je industrijski oblikovalec John Brauer nekega dne sprehajal po ulicah Kopenhagna, je pred kavarno zagledal okrogle mizice s kvadratnimi prti, ki so se skoraj dotikali tal. Naredil je nekaj posnetkov in jih pokazal v delavnici, kjer obdelujejo plastiko. Na njegovo vprašanje, ali je možno izdelati mize, ki bi bile videti kot lebdeči prti, so mu odkimali. Brauer je vztrajno obiskoval delavnico in čez nekaj mesecev se je rodila miza Illusion, neverjeten funkcionalen izdelek, ki je nastal po trenutnem navdihu. Vsaka takšna mizica, ki je lahko popolnoma ali delno prosojna in z določenim barvnim odtenkom, je izdelana ročno.

Essey


Essey
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta