(FOTO) Tuji dom: Stanovanje v barvi klinkerja za družino Klinker

Jasna Marin Jasna Marin
02.09.2021 02:00
V katalonski prestolnici so s premišljenimi rešitvami, po meri izdelano opremo in poenoteno paleto barv prenovili 75 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki ga duh časa preveva od stropa do tal.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roberto Ruiz

Klinkerjevi so mlada štiričlanska družina iz vroče Kalifornije. Mama družine, Marta, sicer prihaja iz Barcelone. Kot temperamentna Španka, povezana s svojo barvito deželo, se je skupaj z možem odločila za nakup stanovanja v prestolnici Katalonije, z namenom, da ga družina uporabi kot počitniško stanovanje, kadar iz Amerike pripotuje v Evropo.

Družina Klinker
Roberto Ruiz/Www.robertoruiz.eu

Čas celi rane

Stanovanje v Barceloni se nahaja v lepo urejeni soseski, v stavbi, zgrajeni v slogu art nouveau. Marta je po poklicu notranja oblikovalka in se je opremljanja interierja sprva lotila sama, pri tem pa je nekaj namigov poiskala tudi v kalifornijskem podjetju CaSA, kjer se ukvarjajo z oblikovanjem prostorov. Dan pred otvoritvijo prenovljenega doma se je zaradi eksplozije v stanovanju razvnel požar, ki je uničil velik del novozasnovanega ambienta. Zaradi uničenja, ki ga je povzročil ogenj, sta lastnika nad stanovanjem skorajda obupala. A ker čas zaceli vse rane, je tudi spomin na neprijetno doživetje postopoma bledel. Tako sta se zakonca Klinker leto kasneje odločila, da se z oklestenim proračunom znova lotita prenove – vendar tokrat na daljavo. Poklicala sta v podjetje CaSA in skupaj so se lotili načrtovanja.

Roberto Ruiz

Sive stene in črn strop

Strogo omejeni proračun je arhitektom onemogočil rušenje sten in spreminjanje poteka obstoječih inštalacij. Obenem pa so bili postavljeni pred izziv, da danim prostorom v 75 m2 velikem stanovanju podarijo nov smisel. Tako naročnika kot arhitekti so se zedinili, da ohranijo zgodovinske značilnosti prostorov, kot so visoki stropi, štukature, talna keramika, lesena okna in vrata. Arhitekti so ob prvem ogledu imeli pred seboj prazne prostore in stene ter strope, počrnele od ognja in saj, zato so ti potrebovali posebno čiščenje. Večino sten je bilo treba postrgati do opeke ter na novo ometati in obdelati. Nekaj originalnega stropa v slogu art nouveau so obnovili, nekaj pa rekonstruirali in zamenjali.

Roberto Ruiz/Www.robertoruiz.eu

Koncept in postavitev

Prejšnja prenova je zajemala nekaj konkretnih gradbenih posegov, med njimi rušitev sten hodnika, odpiranje kuhinje in njeno povezovanje z dnevno sobo, prenovo spalnice in otroške sobe ter majhne kopalnice. Pri prenovi po požaru pa so največ pozornosti namenili osrednjemu delu stanovanja. Ta je prej imel kuhinjsko napeljavo na zadnji steni, nasproti pa jedilniško nišo – temačen kotiček, kamor so postavili mizo in stole. Z rušenjem sten pri predhodni prenovi so pridobili velik osrednji prostor, ki povezuje vhod, kuhinjo in bivalni prostor, posebnost teh povezanih prostorov pa je, da so tla v njih ohranila zgodovinski podpis: nastal je kolaž petih različnih vrst keramičnih ploščic, ki delujejo kakor raztreseni fragmenti preteklosti.

Vhodni del stanovanja ima stene do polovice v peščenem odtenku. Ta barva izraža toplo dobrodošlico in se barvno ujema z dnevno sobo.
Roberto Ruiz/www.robertoruiz.eu

Kuhinja v barvi terakote

Arhitekti so osrednje območje zasnovali kot barvni blok v klinker oziroma terakotni barvi. Celoten prostor so potopili v ta odtenek. Tudi spuščeni strop nad kuhinjo je prebarvan v istem tonu. Ta so na kuhinjskem območju, kjer ni keramičnih ploščic, obdelali z dekorativnim betonom v zemeljskem odtenku. Isti material so uporabili za izravnavo stene in klinkersko zgodbo nadaljevali na stropu, kuhinjskih omaricah, dolgem zaobljenem kuhinjskem otoku. Kot rezultat barvnega navdušenja je v središču stanovanja nastal izstopajoč klinker blok, ki na simbolni ravni ponazarja trdnost, kakršno pripisujemo opeki.

V kuhinji ni jedilne mize. Njeno funkcijo prevzema podaljšana delovna površina kuhinjskega otoka, ki delno sega v dnevno sobo.
Roberto Ruiz/www.robertoruiz.eu

Notranja oprema

Prostori so opremljeni na edinstven način. Vse fiksno pohištvo je izdelano po meri, tako kot denimo dolg kuhinjski otok, ki je podaljšan v smeri hodnika in dnevne sobe ter služi kot delovni prostor, kuhališče in jedilna miza.

Delovni kotiček
Roberto Ruiz/Www.robertoruiz.eu


Umeščen je v istem pasu kot okenski odprtini v dnevnem prostoru in na hodniku. Nad kuhalno ploščo je velikanska kuhinjska napa iz nerjavne pločevine, skupaj z odtočno cevjo, ki se vije pod stropom hodnika, daje ambientu ščepec industrijskega šarma. Mini studio je ugnezden v nišo nasproti kuhinje, z zožano mizo in policami, pri katerih so izrezali polkroge in tako pridobili prostor za visečo svetilko. V steno, ki se stika s spalnico, so gradbeni mojstri naredili preboj in vanj vgradili okroglo okno, skozi katero v studio prehaja svetloba iz sosednjega prostora. Spalna prostora sta preprosta in izčiščena. Spalnica je povezana z majhno garderobo, ki je del opečnega barvnega bloka. Otroška soba je opremljena z vgradno omaro, ki barvno sledi stenam.

Roberto Ruiz/www.robertoruiz.eu


V spalnici je montažno posteljno vzglavje, ki je izdelano tako, da na eni strani ponuja prostor za spravilo drobnih reči in odlaganje knjig, tam so tudi stikala. Na drugi strani, kjer se element zoži, pa je dodana odlagalna mizica.
Roberto Ruiz/Www.robertoruiz.eu


Prostorna garderoba je z vrati ločena od spalnice.
Roberto Ruiz


Otroška soba
Roberto Ruiz/Www.robertoruiz.eu

Barve za širjenje obzorja

Počitniško stanovanje dopušča izbiro drznejše barvne palete kot stanovanje, v katerem nekdo nenehno biva. Kljub temu pa so arhitekti izbrali mehko paleto odtenkov. Zunaj opečnatega barvnega jedra so stene v zgornji polovici bele, da ambient deluje kar se da svetlo in da beli pas navidezno širi obzorje. Spodnji pas sten in vrat pa je v mehkih pastelih. Vhodna veža v peščenem odtenku izreka toplo dobrodošlico in barvno združuje prostore na obeh straneh okoli kuhinjskega bloka. Za spalnico in otroško sobo je bila izbrana hladnejša, svetlo zelena barva. V kopalnici pa se ponovi dekorativni beton v barvi klinkerja. Tudi stropi so odeti v barve. Bordo rdeča krasi dnevno sobo, temna turkizno zelena pa je prisotna na stropu spalnic. Stare štukature na vogalih stropa, zasnovane v slogu art nouveau, so obnovljene. V dnevni sobi je bilo treba odstraniti enega od dekorativnih vogalov zaradi poškodb ob požaru, potem so naredili odlitek za novo štukaturo in jo oblikovali tako, da zvesto posnema original.

V kopalnici se ponovi dekorativni beton v barvi klinkerja. Ste opazili, kako domiselno so v prostor umestili ogledalo?
Roberto Ruiz


Roberto Ruiz/Www.robertoruiz.eu


Roberto Ruiz/Www.robertoruiz.eu
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta