(FOTO) Svet keramike: Rešitve, ki si jih trenutno najbolj želimo

Jasna Marin Jasna Marin
11.01.2023 03:00

Svet notranjega oblikovanja je živahna, vedno spreminjajoča se pokrajina. Razumevanje sprememb in njihovih značilnosti je ključni korak pri ustvarjanju trendov za dom, kar velja tudi v svetu keramike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Baked Tile Co.

Zlata sredina

Dejstvo je, da si vsak človek želi bivati v urejenem domu, kjer se v vsakem prostoru počuti prijetno. So pa predstave o tem, kaj je lepo in privlačno, pri vsakem od nas drugačne.

Moda in trendi se vseskozi spreminjajo, pri keramičnih ploščicah, ki jih boste imeli na tleh in stenah kakšnih 15 ali 20 let, morda tudi več, je zato treba izbirati premišljeno, najsi bodo modne smernice posameznega leta še tako zabavne in igrive. Umirjenost in zlata sredina sta na dolgi rok najbolj varno območje v svetu keramike. Kljub vsemu pa je dobro vedeti, kam se nagibajo sodobni trendi.

Pravzaprav se je dobro ozreti na to, kaj najbolj iščejo stranke. Se v svetu keramike spogledujejo z visokim sijajem, pozlato, ognjemetom barv ali pomirjajočim vzdušjem? Poglejmo, kaj so ugotovili v angleškem podjetju Baked Tile Co., kjer so na spletu spremljali to, kar stranke najbolj iščejo.

Shutterstock

Terakota

Vse bolj so v ospredju ploščice, ki izžarevajo toplino in umirjenost. Z barvo terakote boste dosegli prav to. V podjetju Baked Tile Co. so ugotovili, da je v zadnjem letu na pinterestu iskanje kopalnic v barvi terakote zraslo za 98 odstotkov, pri iskanju kuhinjskih rešitev v terakotnem odtenku pa so se ogledi povečali za skoraj 50 odstotkov. Terakota prinaša v ambient rustikalno, naravno noto, keramične ploščice, ki odsevajo ta slog, zagotavljajo pristno toplino in trdnost.

Nasvet: Uporabite široke fuge za rustikalno tradicionalno estetiko ali tesnejše fuge za bolj maroško vzdušje.

Baked Tile Co.

Poslikane stenske ploščice

V interjerju postajajo vzorci vse bolj priljubljeni, zato so poslikave središču pozornosti tudi v kopalnicah in kuhinjah. Zahvaljujoč napredku v proizvodnji ploščic lahko zdaj v mokrih prostorih uporabljate velikoformatne vzorce. Trend poslikanih oz. potiskanih stenskih ploščic, ki na videz spominjajo na fototapete, je v zadnjih 12 mesecih na pinterestu narasel za osupljivih 135 odstotkov.

Nasvet: Če želite poslikavo narediti zares opazno, jo kombinirajte s keramiko v kontrastni barvi.

Baked Tile Co.
Baked Tile Co.
Villeroy & Boch

Obrobe, vogali in letve

Letos bodo v interjerjih v ospredju detajli. Videvamo veličasten izbor ploščic z usklajenimi ali ujemajočimi se robovi, vogali in letvicami, ki so oblikovane tako, da dodajo karakter prostoru. Z letvicami in obrobami ambient dobi pridih nostalgije. Vračajo se tudi leseni opaži, obrobe okrog tapet, tako boste zlahka poskrbeli za plastenje vzorcev.

Nasvet: Uporabite obrobe za določitev posameznih območij, kot je površina s ploščicami za štedilnikom, ali za ustvarjanje učinka preproge v odprtem prostoru.

Baked Tile Co.
Shutterstock

Mali formati

Predolgo smo bili omejeni na ploščice velikosti 40 x 40 cm, 30 x 60 cm in 60 x 60 cm – zdaj se oblikovalski trendi vračajo k nekoč tradicionalni ploščici majhnega formata. Talne ploščice velikosti 15 x 15 cm bodo znova v modi, lahko jih kombinirate z drugimi ploščicami v majhnih formatih, kot so modeli v obliki opeke 5 x 15 cm. Številni oblikovalci so navdušeni nad uvedbo bolj zapletene sheme polaganja ploščic z uporabo manjših kosov.

Nasvet: S ploščicami majhnega formata prostoru podarite teksturo, ne da bi morali pri tem uporabiti kak vzorec.

Baked Tile Co.

Črte, pike, karo

Vrača se drobni potisk, črte, pike in karo. Lepe, detajlne notranje sheme zahtevajo nežen pristop pri kombiniranju barvnih ploščic, da ustvarite lepe proge in vzorce, ki povzdignejo energijo v domu in mu podarjajo dinamiko.

Nasvet: Črtasta keramika omogoča, da optično dodate višino nizkemu stropu, če črte vlečete navpično, ali da prostoru podarite širino, če so stene ozke – v ta namen polagajte ploščice v vodoravni smeri.

Baked Tile Co.
Baked Tile Co.
Baked Tile Co.

Svetlo, a ne belo

Če imate radi svetle nianse, je morda ta slog za vas. Kot protiutež maksimalizmu se vse več oblikovalcev usmerja k mehkejšim, svetlejšim barvnim paletam ter izčiščenosti prostorov. V ospredju so barva slonovine in zelo bledi breskovi toni. Izogibajte pa se beli. Pomislite na mehko, toplo mat belo barvo, beljeno terakoto ali svetlo slonokoščeno barvo. Te barve lahko kombinirate s kontrastnimi sijajnimi in mat zaključki za ustvarjanje zanimivega kopalniškega ali garderobnega prostora. Iskanje minimalistične estetike je v zadnjem letu močno naraslo, saj ljudje vse pogosteje preverjajo, kakšna je lahko minimalistična dnevna soba ali minimalističen dom.

Nasvet: Ko ustvarjate svetlejše barvne zasnove, poskrbite za plastenje svetlih barv in tekstur, da boste v prostor vnesli dinamiko.

Baked Tile Co.
Villeroy & Boch
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta