(FOTO) Opremljate stanovanje v japandi slogu? Potem vanj umestite še prave rastline

J. M.
12.12.2022 04:00

Japandi slog združuje značilnosti japonskega in skandinavskega opremljanja. V ospredju so preprostost opreme, rokodelski dodatki, a tudi izbrane lončnice v posebnih posodah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flower Council of Holland

Tako za Japonsko kot Skandinavijo je značilen minimalizem. V japandi slogu, ki kakor hibrid združuje značilnosti obeh opremljevalskih slogov, so v ospredju preprostost opreme, zračnost prostora in osredotočenost vseh elementov na funkcionalnost.

Shutterstock

Osnove opremljanja

Japandi interier je preprost, funkcionalen in markanten. V njem ni nepotrebnega, vsak predmet ima svoj namen. Prav tako ni prostora za kič ali nefunkcionalen dizajn. Pohištvo je izbrano s premislekom, je čistih in minimalističnih oblik in precej blizu tlom. Po japonski filozofiji to namreč vzpodbuja povezavo ljudi z materjo zemljo. Dekoracija, oprema in dodatki so prav tako minimalistični. Skandinavski dodatki se osredotočajo na udobje, značilne so mehke preproge, velike blazine in udobne odeje. Na Japonskem so bolj za uporabne dodatke, vaze in zaslone.

Shutterstock

Barvna paleta in materiali

Japandi pooseblja lepoto obrtniških spretnosti in tradicionalnega dekorja, grobo obdelanih materialov ter preprostih in naravnih elementov. Dekorativni predmeti, torej tudi okrasne posode za lončnice, so bolj redki, zato pa izrazitejši. Topla in nevtralna barvna paleta je opazna v vsakem japandi interierju. Veliko se pri tem slogu uporabljajo les, keramika, kovina.

Les je zelo privlačen material, iz katerega je mogoče izdelovati najrazličnejše izdelke, tudi okrasne posode. Lesene posode morajo imeti znotraj kovinsko ali plastično ogrodje, da se les ne bi prepojil z vodo. Enako velja za okrasne posode iz pletenih materialov – bambusa, ratana, listov vodne hijacinte. Za skladnost oblik naj bodo tudi rastline v japandi prostoru takšne, ki s svojim videzom poskrbijo za uravnoteženost celotne podobe. Izberete lahko alokazijo, zamijo, taščin jezik, dateljnovo palmo, netresk, evkalipt ...

Cult Furniture
Cult Furniture
House Doctor
House Doctor
House Doctor
Soendgen Keramik
Soendgen Keramik
Shutterstock
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta