(FOTO) Za tiste, ki hočejo več: Hiše z drzno arhitekturno govorico

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
23.10.2020 02:00

Včasih nam v oči pade unikatna hiša, ki izstopa iz svoje okolice, na njej je nekaj nedoločljivo posebnega, po čemer se razlikuje od drugih hiš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
JUBHome

Ob pogledu na kakšno edinstveno hišo se nam porajajo številna vprašanja: čigava je, zakaj je tako posebna, kdo jo je projektiral, koliko besede je imel pri tem investitor ... Ker pa takih vprašanj ni običajno postavljati lastnikom hiš, smo o zahtevnejših projektih povprašali v nekaterih podjetjih, ki hiše načrtujejo in gradijo.

Vrhunsko zasnovana lesena pasivna hiša ponuja sožitje z neokrnjeno naravo. Edinstveni detajl v obliki zunanjih lesenih stebrišč lepo zaključuje celotno podobo hiše.
Jelovica hiše

Iskanje celostne storitve na enem mestu

Na vprašanje, ali kupci, ki si želijo zares posebno hišo, izberejo tudi kakšno posebno lokacijo, v podjetju JUBHome odgovarjajo, da je kakovostna parcela sicer najpomembnejša stvar pri izbiri mesta gradnje in običajno kaže na višjo kupno moč investitorja. "Vendar velikokrat predvsem zahtevne, a ne nujno kvalitetne parcele in omejena sredstva narekujejo zanimive in drugačne arhitekturne rešitve," pojasnjujejo v podjetju JUBHome. Zahtevnejši kupci po njihovih izkušnjah običajno pričakujejo bolj kakovostno projektiranje in izvedbo, na primer z uporabo 3D-simulacij, izvedbo energijskih analiz in podobno, pa tudi celostno storitev na enem mestu. "Arhitektura za zahtevnejše kupce ni nujno kvalitetna, razkošna ali moderna. Okusi strank so zelo različni in niso pogojeni z zahtevnostjo ali finančnimi zmožnostmi investitorja. Tako da rezultat ni nujno kvalitetna arhitektura," menijo v podjetju.

Po izkušnjah v podjetju JUBHome zahtevnejši kupci običajno pričakujejo bolj kakovostno projektiranje in izvedbo, na primer z uporabo 3D-simulacij, energijske analize in celostno storitev na enem mestu.
JUBHome

Več steklenih površin in dražji materiali

V podjetju JUBHome opažajo, da si stranke z več sredstvi izberejo več steklenih površin, dražje materiale, opremo po meri in podobno, preostale lastnosti hiš pa so bolj pogojene z lokacijskimi pogoji, življenjskim slogom in okusom investitorja. V podjetju JUBHome se ne strinjajo s trditvijo, da so hiše zahtevnih strank drugačne od tipskih, morda so le drugače opremljene. Po njihovem mnenju tipska hiša ni univerzalna rešitev za vse stranke in lokacije, temveč le pripomoček, ki investitorja privede do poglobljenega premisleka o vsebini, funkcionalnosti in videzu hiše. "Kljub temu jih občasno izbirajo tudi zahtevne stranke. Sicer pa v prodaji prednjačijo individualno zasnovane hiše, saj se zavedamo pomembnosti prilagajanja lokaciji in sledenja željam naročnika," pojasnjujejo v podjetju JUBHome.

Individualna zasnova in veliki odprti prostori

Posebna lokacija z lepim razgledom, osončena in povezana z naravo, lahko poudari posebnost hiše in vse ugodje, ki ga lahko hiša ponudi svojim stanovalcem, pa menijo v podjetju Jelovica. Pri njih se zahtevnejši kupci praviloma odločajo za individualno zasnovane hiše, pomembni so jim veliki in odprti prostori, usklajenost oblik in barv, sodobni arhitekturni dizajni. "Ni nujno, da so to velike hiše, a običajno so," navajajo v Jelovici. Imajo tudi več dodatnih prostorov, na primer igralnico, sobo za ustvarjanje, kabinet ali sobo za fitnes. Stranka svoje želje predstavi arhitektu za izdelavo idejnega projekta, ki vključuje vse zapovedi in posebnosti parcele. "Arhitekt naj dobro pozna tehnologijo montažne gradnje in vse možnosti za postavitev posebne lesene hiše," svetujejo v podjetju. Znanje in izkušnje izvajalca take hiše so bistveni, saj je tudi s posebnimi oblikami arhitekture treba zagotoviti odličnost hiše glede energetske učinkovitosti, statične stabilnosti, gradbene stroke in bivalnega ugodja. "Trikotnik stranka - arhitekt - izvajalec hiše je v podjetju Jelovica hiše zelo pomemben pri nastajanju katerekoli nove lesene montažne hiše, zlasti se ta vidik pokaže pri posebnih, bolj zahtevnih hišah. V podjetju Jelovica hiše lahko zagotovimo ustrezno znanje in izkušnje za tako izvedbo, saj imamo več kot 70 let izkušenj, znanja in inovacij na področju lesene montažne gradnje. Danes z nenehnim inoviranjem in poznavanjem materialov lesena montažna gradnja omogoča gradnjo brez omejitev," razlagajo v Jelovici.

Stik z naravo

Stranke se pri njih večinoma odločajo za posebno obliko zunanjosti, notranjih prostorov skupaj z opremo, tehnologijo delovanja s pametnimi inštalacijami in z mislijo na prihodnost. "Želijo si stika z naravo, hkrati pa enostavno delovanje hiše brez skrbi ali posebnih vzdrževalnih zahtev," menijo v Jelovici. Zato so izdelali posebno e-aktivno hišo, ki ima klasično, a hkrati posebno arhitekturo in odlično izpolnjuje večino želja strank: ima velike svetle bivalne prostore in dovolj velike zasebne prostore. "K bivalnemu ugodju prispevajo tudi slopi in nadstreški, ki dodatno poudarijo značilno obliko hiše. Način ogrevanja je podprt s sončno elektrarno, hiša je tako energetsko samozadostna, hkrati pa izjemno energetsko učinkovita in za ogrevanje porabi zelo malo energije," razlagajo v Jelovici.

Jedilnica s pogledi skozi velike zasteklitve stanovalcem daje občutek svobode in povezanosti z okoljem. Zaradi orientacije hiše in skrbno načrtovanega osenčenja lahko zunanjo teraso stanovalci uporabljajo ves dan in v vsakem vremenu.
Jelovica hiše

Arhitekturni presežek v obliki kristala

Kadar je investitorjeva prva želja arhitekturni presežek, je zasnova take hiše arhitektu in izvajalcu poseben izziv, pojasnjujejo v podjetju Marles. Nekoliko lažje je, če je zelo posebna že lokacija, ki jo je investitor izbral za svoj novi dom. Na planoti nad Slovenj Gradcem stoji hiša, ki svojo severno stran naslanja na zavetje hriba, proti jugu pa se odpira velika steklena fasada v dveh etažah, za katero se nahajajo bivalni prostori. Arhitekta Miha Čebulj in Špela Štern sta hišo zasnovala kot nekakšen kristal, ki je trden obod notranjosti. Izkoristila sta filmsko panoramo, ki se odpira vzdolž doline, od Slovenj Gradca do Podgorja. Povsem drugačna je notranjost, v kateri sta arhitekta predvidela mehko zaobljene robove in večnivojsko gradnjo. Izvedba je bila za podjetje Marles prvovrsten izziv, saj je bilo treba povsem individualno izdelati streho, fasado, zunanje in notranje stene. Pri umeščanju v prostor pa se je izkazalo, da bo imela hiša zelo dober energetski izkoristek. "Ugotovili smo, da je objekt idealno pozicioniran v smeri sever-jug in da so na severu površine, ki so dobro izolirane, na južni strani pa steklene površine omogočajo solarne pribitke pozimi in ustrezno senčenje poleti," razlagajo v Marlesu, podjetju z 78-letno tradicijo lastne proizvodnje in gradnje montažnih objektov.

Posebnost Marlesove hiše SB, ki ima obliko kristala, je tudi perforirana fasada, ki v prostore prepušča svetlobo, obenem pa zagotavlja tako toplotno izolativnost kot prezračevanost fasade.
Marles hiše Maribor

Pomembno zadovoljstvo investitorja

Dodatna izolacija strehe, prisilno prezračevanje in dodatna izolacija pod temeljno ploščo so bili tisti elementi, ki so omogočili hišo zgraditi v pasivnem standardu. Arhitekturne rešitve s funkcionalno oblikovanimi in umeščenimi prostori ter pametne inštalacije so tisti detajli, ki stanovalcem hiše zagotavljajo najvišje bivalno udobje. Zaradi velikih steklenih površin in zaobljenih sten pa učinkuje tudi zelo povezana z naravo. "Veseli smo, da nam je tak arhitekturni presežek uspelo izvesti v leseni konstrukciji in pri tem ohraniti vse pozitivne lastnosti naših siceršnjih objektov, obenem pa opraviti delo tako, da je investitor z njimi zadovoljen," sklenejo pri Marlesu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta