Geotermalna toplotna črpalka: Izkoristite stabilno temperaturo zemlje

UKV
27.02.2022 02:00

Ko načrtujete gradnjo nove hiše ali večjo prenovo obstoječe, je pred vami nekaj ključnih odločitev, ki bodo zaznamovale kakovost vašega bivanja in s tem povezane stroške v prihodnjih desetletjih. Ena teh velikih odločitev je zagotovo izbira sistema ogrevanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Atlas Trading

Pri tehtanju alternativ si prizadevajte poiskati rešitev, ki vam bo skozi celotno življenjsko dobo objekta zagotavljala dovolj toplote za prijetno bivanje in omogočala kar največjo energetsko neodvisnost. Slednje je pri trenutnih naraščajočih in nestabilnih cenah energentov še toliko bolj pomembno. Z omenjenih vidikov je izbira geotermalne toplotne črpalke z geosondo zelo učinkovita rešitev na dolgi rok, saj zagotavlja trajno zanesljivo pridobivanje toplote in skoraj brezplačno hlajenje. Ogrevanje in hlajenje z geosondo sta neopazna, vrtina je namreč skrita pod zemljo, tudi jaška ni nad njo. Sta tudi zanesljiva, saj je temperatura na globini 50 do 150 metrov, kolikor je običajna globina vrtine za geosondo, stabilnih pet do deset stopinj Celzija - kar so idealne razmere za delovanje toplotne črpalke. "Skoraj na vseh parcelah je vrtanje izvedljivo, saj vrtalni stroj za postavitev in delo potrebuje zelo malo prostora. Pomembno je, da je zagotovljen dostop do lokacije vrtanja, kar ugotovimo ob ogledu lokacije," pojasnjuje Yasin Jodeh, direktor podjetja Atlas Trading, ki se ukvarja z montažo vseh vrst toplotnih črpalk. "Vrtanje ene vrtine traja praviloma en dan. Navrtani material se zbira v kontejnerju in se odpelje na deponijo. V vrtino se vstavi geosonda - dve polietilenski cevi, zaključeni v obliki črke u, da tvorita zanko. Poleg se vstavi še dodatna cev, ki se uporabi za stabiliziranje sonde od dna navzgor s posebno toplotno prevodno cementno maso, ki izpodrine zrak in vodo v vrtini in jo zalije od dna do vrha. Na koncu se naredi horizontalen izkop med sondo in hišo ter preboj v notranjost, do toplotne črpalke." Rešitev je po sogovornikovih besedah praktično neuničljiva, zato bo zdržala vsaj sto let.

Učinkovito ogrevanje in hlajenje 

Zaradi visoke temperature toplotnega vira je sezonsko grelno število toplotne črpalke najvišje možno. K temu pripomore tudi dejstvo, da je sonda zaprt sistem, torej za obtok medija kljub veliki globini potrebujemo zelo majhno obtočno črpalko. Zato je geotermalna toplotna črpalka bistveno bolj učinkovita od zračne, saj deluje pri stabilni, relativno visoki temperaturi vira tudi, ko je zunaj ekstremno hladno. "Stabilna temperatura v zemlji pa omogoča tudi izjemno učinkovito, skoraj brezplačno naravno ohlajanje prostorov, saj za doseganje učinka ne potrebuje kompresorja. Za udobno ohlajeno hišo v vročih poletnih dneh zadošča zgolj kroženje tekočine skozi zemljo, poraba energije za hlajenje pa je primerljiva s klasično žarnico - slabih 100 W. Nove hiše se praviloma hladijo preko sistema talnega gretja, kar ne zahteva dodatne investicije. Pri adaptacijah pa hlajenje preko radiatorjev ni možno, zato se navadno vgradijo ventilatorski konvektorji, ki poleg hlajenja še uspešno znižujejo relativno vlažnost v zraku," razlaga Yasin Jodeh.

Toplotna črpalka Thermia. S posebno aplikacijo lahko prek pametnega telefona kjer koli in kadar koli preverite stanje energetske porabe v vašem domu.
Atlas Trading

Geotermalna toplotna črpalka deluje vsaj dvakrat dlje kot na primer zračna, verjetnost okvare pa je zanemarljiva. Njena pričakovana življenjska doba je vsaj 25 let, k temu pa pripomore tudi dejstvo, da je nameščena znotraj objekta. To ji zagotavlja stalno delovno temperaturo, ki je recept za dolgo delovno dobo brez motenj, okvar in potrebe po vzdrževanju. Sistem je namreč zaprt tako na strani ogrevanja kot na strani vira in uporablja sterilen etanol v sondi, naprava znotraj objekta pa ni izpostavljena vremenskim vplivom, kar ji podaljšuje življenjsko dobo. Uporabniku tudi ni treba razmišljati o vklopu ali izklopu posamezne funkcije ter skrbeti za nadzor in vzdrževanje več sistemov, saj toplotna črpalka samostojno nadzira svoje delovanje.

Geosonda je nameščena v vrtino do globine 150 metrov, toplotna črpalka pa je v notranjosti objekta, kar ji podaljšuje uporabno dobo.
Atlas Trading

Priprava ponudbe mora biti kar najbolj natančna

Ko se odločate za investicijo, je poleg začetnega vložka in mesečnih stroškov energije ključna informacija, ki jo morate upoštevati, skupni strošek lastništva, torej seštevek vseh stroškov v življenjski dobi. Čeprav je investicija v toplotno črpalko z geosondo nekoliko višja, uporabniku omogoči številne koristi. Ob upoštevanju vseh dejstev je skupni strošek lastništva geotermalne toplotne črpalke občutno nižji od alternativnih rešitev. To pomeni, da je seštevek računa za energijo in financiranja investicije najnižji na mesečni ali letni ravni. Medtem ko bo lastnik zračne toplotne črpalke ali drugega sistema na biomaso ali fosilna goriva čez deset do petnajst let že razmišljal o zamenjavi sistema, bo uporabnik geotermalne toplotne črpalke še približno enkrat toliko let užival koristi prvotne investicije. Za vgradnjo geotermalne toplotne črpalke pa lahko pridobite tudi eko subvencijo do 5000 evrov in eko kredit s subvencionirano obrestno mero.

Primerjalni izračun prikazuje letni strošek energije in celotni strošek življenjskega cikla z vključeno investicijo in vzdrževanjem. Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 18.000 kWh, kar je primerljivo z 2200 litri olja ali 2000 m3 zemeljskega plina. Strošek življenjskega cikla je izračunan za obdobje 20 let ob upoštevanju trenutno veljavnih cen energentov in investicijske vrednosti ter letnih stroškov energenta za ogrevanje. Ob vsem tem je na račun visoke energijske učinkovitosti stopnja odvisnosti od gibanja cen energentov na trgu pri sistemu z geotermalno toplotno črpalko najnižja in, kar je bistveno, sistem po 20 letih deluje praktično kot nov in ni niti blizu koncu svojega trajnostnega cikla.
Atlas Trading

"Vrednost investicije je odvisna od karakteristik hiše na eni in od lastnosti geološke podlage na drugi strani," pojasnjuje Yasin Jodeh. "Pri dimenzioniranju sistema upoštevamo fizikalne karakteristike hiše, kot so njena lokacija, lega, površina prostorov, toplotna izolacija, kot tudi človeški faktor, torej zahteve po notranji temperaturi, porabi sanitarne vode, morebitne druge posebnosti. Po temeljitem spoznavanju hiše ter zahtev in pričakovanj uporabnika ocenimo letno potrebo po energiji za ogrevanje in določimo moč toplotne črpalke. Preverimo geološko podlago s pomočjo geoloških kart in izkušenj geologov ter predvidimo ustrezno globino vrtanja in morebitno število vrtin. Določimo umestitev vrtin v prostor in izvedbo strojnih in elektro inštalacij za priklop na sistem v hiši. Tako dobimo skupno vrednost investicije, ki za podobni hiši na dveh različnih lokacijah variira na račun različne geološke podlage, zato je nemogoče o vrednosti govoriti, dokler ne poznamo lastnosti hiše in lokacije, kjer se bo sistem vgradil." Vsaka ponudba zahteva kar nekaj priprave, saj mora biti prva ponudba zelo natančno opredeljena, zato informativne ponudbe pri njih ni mogoče dobiti, pravi sogovornik. "Od investitorja potrebujemo natančne podatke, na osnovi katerih bomo ponudili konkretno rešitev, ki bo dajala dolgotrajne izjemno dobre rezultate, brez potrebe po popravilih ali posebnem vzdrževanju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta