Toplotna črpalka: Od investicije do dolgotrajnega zadovoljstva

Staro in potratno kurilno napravo je marsikje že zamenjala toplotna črpalka. Ta namreč uporablja obnovljive vire energije, ki so vselej na voljo, obenem pa zmanjša porabo energije za ogrevanje in hlajenje stavb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Razmišljate o tem, da bi z dosedanjega ogrevalnega sistema prešli na toplotno črpalko? "Ogrevanje s toplotno črpalko je dolgoročno najcenejši vir ogrevanja, saj naprava dobi iz okolice – zraka, vode ali zemlje – od 50 do 80 odstotkov vse energije, potrebne za ogrevanje," zagotavljajo v podjetju Termo Shop. "Na letni osnovi govorimo o prihrankih do 75 odstotkov v primerjavi s prejšnjim ogrevalnim sistemom. Z nakupom toplotne črpalke boste zmanjšali stroške ogrevanja in nemudoma začeli ustvarjati prihranke, obenem pa boste v zameno dobili vedno topel dom in nekaj pozitivnega naredili tudi za okolje."

Prvi koraki

Potem ko ste se v krogu družine odločili, da boste kupili toplotno črpalko, je na začetku najpomembneje pravilno določiti njeno moč. "Zato je pomembno, da si objekt ogleda prodajni svetovalec, pred samo montažo pa še monter," razlagajo v podjetju Orca Energija. "Investicija v toplotno črpalko zajema notranjo in zunanjo enoto toplotne črpalke in ves ostali material, potreben za delovanje oziroma regulacijo toplotne črpalke in seveda montažo. Ko je slednja opravljena, se opravi zagon toplotne črpalke in se stranko pouči o upravljanju in rednem vzdrževanju. Cena celotne investicije je odvisna od moči toplotne črpalke in ostalega potrebnega materiala," pojasnjujejo v Orca Energiji. Ne gre pa prezreti, da ob naložbi v toplotno črpalko, ki jo boste uporabljali za ogrevanje, lahko pridobite tudi nepovratno finančno spodbudo Eko sklada. Trenutno je v veljavi razpis 74SUB-OB19, višina subvencije je od 20 do 50 odstotkov vrednosti naložbe, kar znaša največ 2500 oziroma 5000 evrov, in se razlikuje glede na to, ali gre za novogradnjo ali za zamenjavo ogrevalnega sistema, prav tako so razlike glede na lokacijo objekta.

Kot učinkovit način ogrevanja se vedno bolj uveljavljajo toplotne črpalke, zlasti ob zamenjavi ogrevalnega sistema. 
Vaillant

Najbolj prodajane so ...

V Sloveniji kupci v največji meri izbirajo sanitarne toplotne črpalke, vendar jim iz leta v leto po številu sledijo ogrevalne toplotne črpalke, razlagajo v Kronotermu. "Za sanitarne toplotne črpalke se v večini odločijo predvsem zaradi nižje investicije in ker že imajo ustrezen ogrevalni sistem, ki ga ne želijo ali ne zmorejo zamenjati." Če pa govorimo o vrstah ogrevalnih toplotnih črpalk glede na vir toplote, prednjačijo vsekakor toplotne črpalke zrak/voda. "Zrak je kot vir toplote vseprisoten in v primerjavi z geotermalnimi toplotnimi črpalkami tudi investicijsko bolj prijazen širši javnosti," pravijo v Kronotermu. Mitja Janež iz podjetja Vaillant k temu doda, da se s toplotnimi črpalkami zrak/voda tudi najmanj posega v okolico objekta, res pa je, da je "odločitev za toplotno črpalko zrak/voda z vidika učinkovitosti najslabša glede na obnovljive vire energije, ki so nam na voljo za izrabo s toplotno črpalko. Veliko učinkovitejša je toplotna črpalka zemlja/voda, še bolj pa voda/voda, a v tem primeru se lahko investicija tudi podvoji." "Izračuni pogosto pokažejo, da se investicija v sistem voda/voda v primerjavi z zrak/voda povrne šele po več kot 50 letih," pojasnjuje Miha Glavič iz podjetja e2e, "izjema so neizolirane velike hiše."

Arhiv naročnika

Niso vse enako dobre

Na našem tržišču je zelo pestra ponudba toplotnih črpalk. "Na strani Eko sklada boste našli nekaj sto različnih modelov in nekaj deset proizvajalcev," zagotavlja Mitja Janež, "verjetno pa obstajajo tudi kakšne, ki jih na tem seznamu ne najdemo. Vedno boste našli cenejšo rešitev. Vendar, ali je ta rešitev tudi kakovostna in vam bo dala tisto, kar želite in od nje pričakujete - to pa je druga zgodba. Kakovost izdelka, ki je včasih vidna že na pogled, in poprodajne aktivnosti, ki jih uporabnik pridobi z nakupom uveljavljene blagovne znamke, največkrat odtehtajo razliko v ceni. Predvsem je taka razlika očitna, ko so na vrsti servisne storitve, odzivnost servisa, cene delov in tudi njihova dobavljivost."

Poraba znatno manjša, kot če bi ogrevali na olje

Toplotna črpalka za svoje delovanje poleg energije iz okolja potrebuje tudi električno energijo. Slavko Može iz podjetja Viessmann pojasnjuje, da je največji porabnik električne energije pri toplotni črpalki kompresor. "Poleg njega se električna energija porablja še za transport primarnega medija, ki je lahko zrak, mešanica glikola in vode ali podtalnica. Preostali porabniki električne energije so enaki kot pri uporabi drugih energentov. Strošek za električno energijo pomeni pri toplotni črpalki strošek energenta. Velikost je odvisna od učinkovitosti delovanja sistema toplotne črpalke. Približno ocenjeno je to v primerjavi s kurjavo na kurilno olje ena tretjina stroškov ali še manj," razlaga Može. Na vprašanje, kolikšen je povprečni letni znesek za ogrevanje družinske hiše s toplotno črpalko, v podjetju e2e povedo: "Najpogostejši letni zneski se gibljejo med 500 in 800 evri letno. Znesek je odvisen od toplotnih izgub stavbe (izolacija, površina) in vrste grelnih teles (talno ogrevanje, radiatorji) ter tipa in blagovne znamke toplotne črpalke. Po več kot desetih letih izkušenj je že jasno, katere toplotne črpalke so najbolj učinkovite in da tehnični podatki o izkoristku večinoma niso relevantni. Znesek lahko hitro naraste, če toplotna črpalka ni strokovno nastavljena." Znesek je odvisen seveda tudi od modela toplotne črpalke oziroma učinkovitosti naprave. "Če podamo naš referenčni primer, lahko povemo, da znaša letni strošek ogrevanja in priprave tople sanitarne vode novogradnje velikosti 150 m2 z našo toplotno črpalko voda/voda zgolj 350 evrov," pojasnjujejo pri Kronotermu.

Naprava ne sme biti moteča, tako da dejansko pozabimo nanjo in samo tiho deluje v ozadju, nam pa zagotavlja topel dom.
Djd/Daikin

Ne zahteva vašega dela

Prednosti prinaša toplotna črpalka tudi zato, ker z njo nimate dela. "Na delovanje vplivajo nastavitve naprave. Če uporabnik želi čez dan v prostoru 23 ºC, ponoči pa 21 ºC, se to že na začetku nastavi v časovnikih in uporabniku tako ni treba vsakič spreminjati temperature. Kakršna koli sprememba zunaj nastavitev pa je seveda uporabniku vedno omogočena, predvsem z uporabo aplikacije za upravljanje toplotne črpalke na daljavo, ki omogoča fleksibilno in enostavno upravljanje od koder koli in kadar koli," razlagajo v podjetju Orca Energija.

"Domači" pregled je sila koristen

Dobro je, da sistem toplotne črpalke redno pregledujete tudi sami. "Tako zagotovite zanesljivo delovanje, pravočasno odkrijete morebitne napake v delovanju in preprečite okvare," pojasnjuje sogovornik iz Viessmanna in poudari, da ima uporabnik z napravo razmeroma malo dela. "Vsekakor pa je treba občasno kontrolirati delovanje toplotne črpalke. Ob nepojasnjenih spremembah v delovanju, povečanju hrupnosti ali zmanjšanju ogrevalne moči pokličite usposobljenega serviserja."

Servisni pregled cenejši kot pregled avtomobila

Servis toplotne črpalke je priporočljivo opraviti vsako leto. "Takrat lahko optimiziramo nastavitve in obratovalne stroške naprave. Servis mora opraviti pooblaščeni serviser proizvajalca, ki ima spričevalo za delo na hladilni opremi in toplotnih črpalkah," razlaga Aleš Gračnar iz podjetja Weishaupt. Po besedah strokovnjakov iz Kronoterma se cena servisnega pregleda razlikuje glede na vrsto toplotne črpalke, odvisno od tega, ali gre za ogrevalno ali sanitarno toplotno črpalko. "Vsekakor pa je cena servisnega pregleda nižja od povprečnega zneska letnega pregleda vašega avtomobila," zagotavljajo pri Kronotermu, kjer s pomočjo storitve v oblaku opravijo skoraj polovico servisnih posegov na daljavo in tako lahko odpravijo motnje brez obiska serviserja, hitro in učinkovito. Cena servisa je različna od podjetja do podjetja, se pa giblje približno med 70 in 100 evri. "Redno vzdrževanje se zaradi večje učinkovitosti in manjših obratovalnih stroškov več kot izplača," poudarjajo v podjetju Termo Shop. "Preventivno vzdrževanje bo zmanjšalo število okvar sistema in podaljšalo uporabno dobo ogrevalne ali hladilne opreme. Na rednem servisu se naredi popis delovanja naprave, kar pomeni, da se izvede vizualni pregled naprave, ogrevalnega in hladilnega sistema ter električne omarice. Preverita se nivo olja v kompresorju ter količina hladiva in tlaka v ogrevalnem sistemu, pregledata pa se tudi mehanski filter – čistilni kos (mrežica) in magnetni filter, katerih naloga je čiščenje ogrevalne vode. Pri rednem servisu očistimo tudi uparjalnik, da je boljši pretok zraka in posledično manjša poraba," še razlagajo pri Termo Shopu. Poudarjajo tudi, da serviserji očistijo še vodni filter in tako preprečijo slabši pretok in nedoseganje želene temperature v prostoru. Redni letni servis si stranka običajno naroči sama, če pa ima sklenjeno vzdrževalno pogodbo, skrb namesto stranke prevzame podjetje.

Redni servis je priporočljivo opraviti vsako leto. Če se kaj pokvari, je nadvse pomembno, da ima ponudnik toplotne črpalke v zalogi tudi rezervne dele.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta