Vgradnja toplotne črpalke je možna v vsakem letnem času

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
14.12.2021 02:00

Če se za vgradnjo toplotne črpalke odločate pozimi, je priporočljivo počakati na dovolj visoko temperaturo in nizko vlažnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kronoterm

Ne le pri novogradnjah, tudi pri obnovi ogrevalnega sistema v hiši postajajo toplotne črpalke vedno bolj priljubljen vir energije. Ne glede na to, ali se za toplotno črpalko odločate zaradi ekološke naravnanosti, energijske učinkovitosti ali udobja pri upravljanju, je pred odločitvijo dobro poznati nekaj dejstev. "Vgradnja toplotne črpalke je izvedljiva in smotrna v vsakem letnem času," odgovarja Aleš Pirc iz podjetja Ream na vprašanje, ali se je mogoče za to delo odločiti tudi pozimi. Pri adaptacijah ogrevalnega sistema se inštalaterji običajno organizirajo tako, da namesto obstoječega kurilnega vira čim hitreje - to je v dnevu ali dveh - namestijo toplotno črpalko, da se objekt ne podhladi, razlaga sogovornik. "Pri novogradnjah pa je treba v zimskem času temperaturo ogrevne vode z grelci dvigniti na zahtevano raven, preden je mogoče izvesti zagon sistema," nadaljuje strokovnjak. Ne glede na letni čas pa morajo inštalaterji pri vgradnji toplotnih črpalk deljene izvedbe posebno pozornost posvetiti pregledu povezovalne inštalacije in preprečevanju vlage v sistemu, še dodaja Aleš Pirc.

Pred vgradnjo toplotne črpalke je treba pripraviti prostor, kjer bo postavljena notranja enota ali hranilnik tople sanitarne vode.

Djd/daikin

Zemlja ne sme biti zmrznjena

Podobno pojasni tudi Miha Glavič iz podjetja E2E, ki opozarja, da je treba pri montaži toplotne črpalke v zimskih razmerah računati na različne ovire. "Če moramo narediti podstavek za zunanjo enoto, nam lahko pozimi težave povzroča zamrznjena zgornja plast zemlje," pojasnjuje Glavič. "Pri tako imenovanih split oziroma deljenih toplotnih črpalkah, kjer imamo zunanjo in notranjo enoto in med njima bakreno povezavo, napolnjeno s freonom, pa je pred zagonom potrebno vakuumiranje, da se odstrani morebitna voda v ceveh. Z vakuumiranjem dosežemo tako nizek tlak, da ostanki vode izhlapijo. Zato ga ni mogoče izvesti pri nizkih temperaturah, poleg tega nam dodatne težave povzroča še velika vlažnost. Pred vpihavanjem freona morajo biti cevi tudi popolnoma čiste, da morebitni pesek ali druga umazanija ne poškoduje kondenzatorja," razlaga sogovornik. Priporoča, da se podstavek za zunanjo enoto naredi že pred zimo in vakuumiranje izvede pri višjih temperaturah. "Ker so zime v zadnjem času mile, se lahko vakuumiranje izvaja tudi pozimi, seveda le takrat, ko imamo dovolj visoke zunanje temperature in nižjo vlažnost," sklene Glavič.

Za postavitev zunanje enote toplotne črpalke je nujno potrebna utrjena podlaga na mestu postavitve. Najbolje je, da je zunanja enota postavljena na betonskem ali kovinskem podstavku.

Kermi

Izbira je odvisna od več dejavnikov

Za kakšen tip toplotne črpalke se bomo odločili, je odvisno od več dejavnikov, predvsem od tega, kateri toplotni vir je na voljo glede na geografsko območje oziroma lokacijo objekta, od lastnosti stavbe, kakršne so izolacija, velikost, vrsta ogrevanja, pa tudi od navad in želja uporabnikov, naštevajo v podjetju Kronoterm, kjer strankam svetujejo, naj se po nasvet obrnejo na strokovno usposobljene prodajne inženirje. "Pri izbiri ustrezne toplotne črpalke je pomembno, da uporabniki navedejo natančne podatke o navadah in lastnostih objekta, vključno z vsemi morebitnimi prihodnjimi energetskimi sanacijami, da ne pride do pre- ali poddimenzioniranja. Svetujemo, da pri izbiri blagovne znamke naprave upoštevajo, ali je na voljo servisna služba, kako je z rezervnimi deli, na primer, ali je toplotna črpalka narejena za naše podnebne razmere, in preverijo reference dosedanjih uporabnikov. Tudi ustreznost toplotne črpalke za dodelitev subvencije Eko sklada je pomembna pri izbiri," svetujejo v Kronotermu.

Pri izbiri ustrezne toplotne črpalke je pomembno, da uporabniki navedejo natančne podatke o navadah in lastnostih objekta, vključno z vsemi morebitnimi prihodnjimi energetskimi sanacijami, da ne pride do pre- ali poddimenzioniranja.

Kronoterm

Kaj je treba pripraviti

Pri adaptaciji ogrevalnega sistema je treba tega pripraviti na vgradnjo toplotne črpalke, vendar v Kronotermu menijo, da to ni zahteven postopek. "Toplotna črpalka je enostaven in prav tako zelo prilagodljiv sistem. Lahko se poveže z vsemi drugimi obstoječimi sistemi. Pri zamenjavi ogrevalnega sistema običajno niso potrebne velike spremembe v kurilnici oziroma prostoru, namenjenem ogrevalnemu sistemu. Pred vgradnjo toplotne črpalke je treba pripraviti prostor, kjer bo postavljena notranja enota ali hranilnik tople sanitarne vode. Za postavitev zunanje enote toplotne črpalke je nujno potrebna utrjena podlaga na mestu postavitve. Najbolje je, da je zunanja enota postavljena na betonskem ali kovinskem podstavku," opisujejo v Kronotermu. Preostane le še vprašanje, kako hitro lahko stranka pričakuje dobavo in montažo toplotne črpalke. "Okvirni roki so se ponekod zaradi koronavirusa tudi malo podaljšali, saj so se surovine podražile ali pa so postale določene komponente nedobavljive. Zato je bilo zelo pomembno, da se zna podjetje situaciji na trgu hitro in agilno prilagoditi," razlaga Danijel Vuk iz podjetja Termoshop. Poleg višjih cen surovin Vuk med posledice koronavirusa prišteva znatno povečanje logističnih stroškov v tujino, predvsem po Evropi, izjemno povečanje stroškov za posebne komponente ali posebne materiale na osnovi plastike, pa tudi stroške v proizvodni logistiki, ki so povezani z izpolnjevanjem epidemioloških ukrepov. Ko je toplotna črpalka naposled dobavljena, se montaža po Vukovih besedah izvede hitro, najpogosteje v enem dnevu, v določenih primerih pa traja dva dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta