Impresivna bela lesena stavba v Helsinkih je zgled za trajnostno bivanje

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
21.09.2024 06:00

V zgradbi je med drugim urejen hotel, ki želi postati najbolj trajnostni hotel na Finskem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Impozantna bela stavba ima konstrukcijo iz masivnega lesa in je zgled trajnostne skandinavske gradnje. 
Sokos Hotels
Povečanje števila lesenih stavb je eden od načinov za izgradnjo bolj trajnostne prihodnosti in doseganje cilja Helsinkov, da do leta 2030 postanejo ogljično nevtralni. Katajanokan Laituri je impresivna nova zgradba iz masivnega lesa na obali Helsinkov, ki dopolnjuje značilno veduto mesta. V stavbi sta sedež finskega gozdarskega podjetja Stora Enso in nov dizajnerski hotel Solo Sokos Hotel Pier 4, katerega cilj je postati najbolj trajnostni hotel na Finskem. Skupaj z načrtovanim Muzejem za arhitekturo in oblikovanje se območje razvija v novo središče umetnosti in oblikovanja ob morju.
V stavbi sta sedež finskega podjetja Stora Enso in hotel Solo Sokos Hotel 
Sokos Hotels

Razvoj mestnega stavbnega fonda igra ključno vlogo pri doseganju ciljev trajnosti. Za Helsinke je pomembno, da ustvarijo živahno urbano okolje in naredijo 131-kilometrsko obalo mesta še bolj dostopno domačinom in obiskovalcem. "Cilj preoblikovanja obalnega območja Katajanokka je ustvariti živahen mestni prostor. S tem projektom bomo lahko odprli obalo prebivalcem Helsinkov. Stavba iz lesa, ki je trpežna in ima karseda nizek ogljični odtis, na najboljši način izpolnjuje cilje mesta,« pravi podžupanja Anni Sinnemäki.

Novi muzej arhitekture in oblikovanja v Helsinkih bo še povečal privlačnost območja. Prva faza natečaja za oblikovanje se je zaključila 29. avgusta 2024.

Katajanokan Laituri stoji v središču Helsinkov, nedaleč od pravoslavne katedrale Uspenski. 
Sokos Hotels

Katajanokan Laituri je sodobna finska lesena zgradba, katere brezčasna arhitektura je delo nagrajenega arhitekturnega biroja Anttinen Oiva. Stavba je v lasti Vzajemne pokojninske zavarovalnice Varma, v njej pa je sedež gozdarske družbe Stora Enso, ki je tudi dobavila nosilne elemente iz masivnega lesa stavbe. Štirinadstropna stavba je narejena iz finskega in švedskega lesa ter združuje pionirske arhitekturne metode s tradicionalnimi in trajnostnimi materiali.

V notranjosti so lesene konstrukcije pustili čim bolj vidne, veliko pozornosti pa so posvetili tudi naravi: poleg solarnih kolektorjev ima objekt večvrstno ozelenjeno streho, v hotelskem atriju pa raste brezov gozdiček. Stavba deluje kot skladišče ogljika in je narejena tako, da bo trajala naslednjih sto let. Zaradi zaščite pred poplavami je stavba primerna tudi za prihodnost, saj lahko prenese dvig nivoja vode za več kot tri metre.

V avli je vidna masivna lesena konstrukcija. Pri delovanju nameravajo porabljati izključno obnovljive vire energije. 
Sokos Hotels

Nekdanji sedež Stora Enso, ki ga je zasnoval legendarni finski arhitekt Alvar Aalto, se nahaja tik ob novi zgradbi. Območje je sicer znano po secesijski arhitekturi iz začetka 20. stoletja. Nedaleč stran je zgodovinsko središče Helsinkov, ki ga je zasnoval Carl Ludvig Engel.

V stavbi je tudi hotel Solo Sokos Hotel Pier 4, ki želi biti v vseh pogledih najbolj trajnostni hotel na Finskem, od zgradbe do hotelskih funkcij in storitev. Za celotno stavbo bo uporabljen okoljski certifikat LEED Platinum, katerega cilja sta ogljična nevtralnost in uporaba energije izključno iz obnovljivih virov. Hotel bo zaprosil tudi za certifikata Green Key in Sustainable Travel Finland.

Hotel ima 164 sob, od tega 43 z neposrednim pogledom na morje, konferenčne prostore, kavarno ob morju in teraso na strehi s pogledom na trg in južno pristanišče. Hotelsko restavracijo Harbore vodi Sauli Kemppainen, finski kuhar s strastjo do preprostosti in čistega okusa. Pred tem je bil nagrajen z Michelinovo zvezdico. V vsaki jedi v Harboru sta uporabljeni samo dve glavni sestavini, pripravljeni na različne načine, na primer meso severnega jelena in čebula, pri čemer finski in nordijski proizvodi predstavljajo do 85 odstotkov vseh uporabljenih sestavin.

V hotelu ima 43 sob od skupno 164 neposreden pogled na morje. Hotel si želi postati ogljično nevtralen.
Sokos Hotels
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta