Toplotne črpalke so primerne za hiše in tudi za stanovanja

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
21.12.2022 03:00

Kratko in jedrnato predstavljamo, kako izbrati ustrezno toplotno črpalko, kam jo postaviti, kako jo vzdrževati in za kaj vse je koristna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epr/Viessmann

Že pred trenutno energetsko krizo smo v Sloveniji veliko pozornosti namenjali rabi obnovljivih virov energije. S številnimi hidroelektrarnami na večjih rekah je pri nas denimo dobro izkoriščena energija vode, povečuje se tudi izraba sončne energije. Predvsem za zasebne in manjše poslovne porabnike pa postajajo vse bolj zanimiv vir za ogrevanje toplotne črpalke.

Na splošno veljajo toplotne črpalke za zelo učinkovit način ogrevanja, prijazen do okolja in lastnikove denarnice. Pri izbiri moramo biti zato pozorni na parametre, ki se med določenimi toplotnimi črpalkami razlikujejo in lahko precej vplivajo na bivalno udobje. Med temi so denimo videz naprave, skriti stroški zaradi dodatnih elementov, ki niso vključeni v osnovno ceno, možnosti servisiranja, grelno število in ne nazadnje glasnost toplotne črpalke. Hrup lahko moti nas, pa tudi sosede, nič od tega pa seveda ni zaželeno. "Pri odločitvi za nakup toplotne črpalke se moramo zavedati, da bo z nami naslednjih 15 do 20 let. In njena naloga je, da ne vzbuja nobene pozornosti. Zvoki toplotne črpalke se namreč zlijejo s preostalimi zvoki v hiši ali okolju," menijo v podjetju Kronoterm.

Z energetskega vidika in zaradi zmanjšanja emisij je smiselno zamenjati kotle, ki so starejši od 20 let, primerna zamenjava so toplotne črpalke.
Iwo

V Sloveniji ohlapna zakonodaja o hrupu

"Običajna zvočna moč toplotne črpalke je od 50 do 70 dB in je odvisna predvsem od tega, pri kakšni moči toplotna črpalka deluje in na kakšnem mestu je postavljena," razlagajo v podjetju Orca Energija. Toda ljudje različno dojemamo glasnosti in frekvence, zato morajo obstajati objektivne ocene, kako hrupno je lahko človekovo okolje. Pa obstajajo? "Zakonodaja, ki predpisuje dovoljeni nivo hrupa, je v Sloveniji v primerjavi z EU zelo ohlapna in je trenutno urejena s tako imenovano Uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju," pojasnjujejo v Orca Energiji. Težava veljavne uredbe je po njihovem mnenju v tem, da se hrup ne obravnava celostno, ampak se sprejemljiva raven hrupa določa glede na lokacijo in klasifikacijo objekta. Ker je običajno hrupnejša zunanja enota toplotne črpalke, jo moramo postaviti tako, da je kar najmanj moteča. Zvok, ki ga oddaja naprava, se odbija od ovir, okrepi se torej ob postavitvah v kot objekta, pod balkone ali nadstreške, v ozke ulice in podobne prostore. "Bolj ko zvoku zožimo polje širjenja, bolj se hrup prenaša v tej smeri," razlagajo sogovorniki. Obstajajo pa tudi dejavniki, ki glasnost zmanjšajo. "Glavni dejavnik zmanjšanja hrupa je razdalja, zato toplotno črpalko zmontirano čim dlje od sosedov ali okna spalnice. Prav tako zmanjšajo hrupnost ovire, ki vpijajo zvok. To so predvsem mehkejši materiali ali kakšne goste rastline, denimo grmovnice," naštevajo v Kronotermu. Pri postavitvi moramo paziti tudi na širjenje vibracij. Pri toplotnih črpalkah zrak-voda je priporočljivo, da je temelj toplotne črpalke ločen od temelja hiše. Vibracije se lahko širijo tudi pri montaži na konzole ali postavitvi na streho objekta, zato takšna vgradnja ni najbolj priporočljiva. Če je to edina možnost, je pomembna vgradnja kakovostnih protivibracijskih elementov, razlagajo strokovnjaki iz Kronoterma. "Napravo glede na objekt in bližnje ovire v okolico umestite tako, da maksimalno zmanjšate odboj zvoka in možnosti hkratnega ojačanja hrupa," svetujejo v Kronotermu.

Naprava ne sme biti moteča, tako da dejansko pozabimo nanjo in samo tiho deluje v ozadju, nam pa zagotavlja topel dom.
Djd/Daikin

Servis na eno do dve leti

Kot vsaka naprava tudi toplotna črpalka potrebuje redno servisiranje, ki pripomore k daljši uporabni dobi, boljšemu izkoristku in nižjim stroškom. Proizvajalci priporočajo, da naj bi se servis izvajal na eno do dve leti. "Pri rednem vzdrževalnem servisu preverijo več kot 30 ključnih točk pravilnega delovanja sistema, opravijo eventualne posodobitve programske opreme ter ponastavijo parametre delovanja, da toplotna črpalka deluje brez težav in z minimalno porabo električne energije," našteje Boris Gojkošek iz podjetja Seltron.

Sodobne toplotne črpalke niso primerne zgolj za uporabo v hiši ali poslovnem objektu, ampak jih je mogoče montirati tudi v blokovskem stanovanju. Za to mora biti na voljo dovolj prostora na balkonu ali terasi, seveda pa se mora investitor odločiti za čim tišjo napravo. "Na trgu že obstajajo izjemno tihe toplotne črpalke, ki imajo na razdalji enega metra jakost zvoka le 44 decibelov," pojasnjuje Miha Glavič iz podjetja e2e. Posebno primerna za stanovanja v blokih je denimo Kronotermova toplotna črpalka Versi.

Redno servisiranje pripomore k daljši uporabni dobi, boljšemu izkoristku in nižjim stroškom. Proizvajalci priporočajo, da se servis izvede na eno do dve leti.
Djd/Daikin

Poleg ogrevanja tudi hlajenje

Čeprav večinoma povezujemo toplotno črpalko z ogrevanjem prostorov ali sanitarne vode, pa lahko ima v hiši ali stanovanju še eno pomebno funkcijo. Z njo je namreč mogoče poleti prostore tudi hladiti ali vsaj pohlajevati. Ohlajanje doma s toplotno črpalko je po mnenju sogovornikov enako učinkovito kot s klimatsko napravo, vendar deluje nekoliko drugače. "Ena od prednosti hlajenja s toplotnimi črpalkami je konstantno in enakomerno hlajenje," menijo v Kronotermu. Predvsem se izognemo velikim temperaturnim nihanjem, ki lahko slabo vplivajo na zdravje ljudi v prostoru. "Hlajenje prek talnega gretja je površinsko in enakomerno v celotnem prostoru, medtem ko lokalno usmerjeno hlajenje iz klimatskih naprav ne zagotavlja nujno želenih temperatur v vseh delih prostora. Klimatske naprave ohlajajo prostor tako, da iz naprave v prostor piha hladen zrak, to pa lahko povzroča nemalo težav. V takšnih prostorih pogosto obolevamo za prehladi, povečuje se možnost nastanka bolečin v mišicah in sklepih, če filtri niso redno očiščeni in vzdrževani, pa se lahko pojavijo tudi respiratorna obolenja," še pojasnjujejo v Kronotermu. V Seltronu dodajajo, da je velika prednost hlajenja preko talnega/stenskega razvoda cevi ravno v neopaznem in nevsiljivem hlajenju: "Ni včasih nadležnega piša vetra, ne slišimo delovanja ventilatorja in prostor ostaja dlje časa hladen, ker se ohladijo tudi konstrukcijski elementi objekta in dolgo zadržijo prijeten hlad, ki je v sodobnih vročih poletjih vsekakor velika dodana vrednost pri kakovosti bivanja."

Shutterstock



Toplotna črpalka daje maksimalne izkoristke pri svojem delovanju le, če je nastavljena tako, da deluje neprestano in se ne izklopi v nobenem delu dneva.
Kronoterm
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta