(INTERVJU) Gradnja nekoliko drugače: Sestavljive hiške kot učinkovit odgovor na živahne spremembe

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
18.07.2022 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
/Lumil

Mariborsko podjetje Lumil orje ledino v sodobnem gradbeništvu s prav posebnim sistemom, imenovanim Pick & Build, kar v prevodu pomeni izberi in zgradi. Če smo še natančnejši v razlagi, ponujajo nekoliko drugačno pot od izbire do postavitve pritličnega objekta različnih namembnosti - od hiše, nadomestnega objekta, vikenda do poslovnega prostora ali turistične zgradbe, na primer glamping hišice, kjer je v ospredju naročnik. Ta namreč preko spletnega konfiguratorja oblikuje tloris gradbenega jedra z odprtinami, ki ga je mogoče sestaviti po enostavnih navodilih, kot da bi sestavljal pohištvo znanega švedskega proizvajalca. Glede na velikost, odprtine, streho in obliko spletni konfigurator preračuna potrebne elemente in pripravi seznam za naročilo. Postavljeno gradbeno jedro je pripravljeno za individualne zaključke in inštalacijo, za katere uporabnik sam presodi, kakšni bodo in kdo bo izvajalec, nam zatrdi Niko Črepnjak iz podjetja Lumil.

Preprosta orodja in navodila za montažo

Niko Črepnjak, Lumil: "V naši viziji je spremeniti način gradnje pritličnih ali enoetažnih objektov. Zavzemamo se za pametne zelene rešitve in ohranitev gozdov, ki nam predstavljajo veliko več kot samo zalogo konstrukcijskega materiala."
Lumil

Vse skupaj se za gradnjo objekta sliši precej enostavno: na spletnem naslovu podjetja si kupec v lastni režiji izbere elemente, potrebne za postavitev objekta določene namembnosti, ki jih nato sestavi, skoraj tako, kot da bi sestavljal hišo iz lego kock.

"Gre za sistem samogradnje, ki omogoča tudi samonačrtovanje. Tudi ime sistema izhaja iz miselnosti, da lahko uporabnik kadar koli preko spleta oblikuje oziroma načrtuje gradbeno jedro in ga preko spletnega nakupnega procesa tudi kupi, s prevozom v lastni režiji ali s pomočjo prevoznika. Sistem je zasnovan tako, da lahko z njim ročno upravljajo tako gradbeni delavci kot laični uporabniki. Sestaviti ga je mogoče namreč s preprostimi orodji in po enostavnih navodilih za montažo. Lahko bi dejali, da v vsaki fazi omogočamo fleksibilnost, saj se lahko uporabnik povsem sam odloči, v kakšni obliki bo zaključeval gradbeno jedro."

Pravite, da gre za sistem, ki predstavlja samogradnjo prihodnosti. Ste torej prepričani, da bo čez nekaj časa kar nekaj ljudi izbiralo in postavljalo denimo tudi svoj dom po takšnem konceptu?

"Verjamemo, da sta samogradnja in reverzibilna gradnja, ki omogoča ponovno uporabo in vnovično sestavljanje, prava pot v boju s spremembami, ki nas kot populacijo čakajo. Reverzibilno gradbeno jedro, ki se sestavi z elementi sistema Pick & Build je lahko kar koli. Lahko je tudi vaš dom. V naši viziji je spremeniti način gradnje pritličnih ali enoetažnih objektov. Zavzemamo se za pametne zelene rešitve in ohranitev gozdov, ki nam predstavljajo veliko več kot samo zalogo konstrukcijskega materiala."

Popoln sistem za domačo pisarno

Pandemija je močno posegla v naše bivalne zahteve: ljudje si danes bolj želimo bivanja v naravi, radi bi imeli košček zemlje, hiša ne sme biti prevelika, ker si je treba čim bolj znižati stroške ... Je torej sistem, ki ga lahko sestavimo sami, ustrezna rešitev sodobnih bivalnih zahtev?

"Vsekakor. Po eni strani, če tovrsten sistem postavimo v naravi, lahko to storimo brez negativnih vplivov na okolje. Lahka nosilna konstrukcija s polnili je primerna za postavitev na različne vrste temeljev, kot smo jih vajeni pri klasičnih izvedbah. Po drugi strani - manjše nekonvencionalne velikosti bivalnih hišk so vse večji trend. Menimo, da je sistem rešitev tudi za druge namene, lahko predstavlja denimo mladinsko sobo ali enoto v vrtu, ki se čez čas brez težav spremeni v energetsko učinkovito in nepotratno hišo."

Najprej se sestavi ogrodje, ki ga naročnik izbere v spletni trgovini.
Lumil

Lahko pa služi tudi kot domača pisarna, ki je ločena od hiše, da nam ni treba skozi hišo voditi poslovnih partnerjev.

"Tudi domače pisarne so zaradi pandemije v vse večjem porastu in s tem potreba po pametnih rešitvah, ki bodo trajnostne. Za domačo pisarno je sistem popoln. Popolnost lahko vidimo tudi v možnosti nadgradnje, ko posel uspe in je treba objekt povečati ali ga morebiti celo preseliti kam drugam. Takrat je sistem do popolnosti izkoriščen. Če pa posel propade, je sistem mogoče enostavno prodati nazaj, kar nam omogoča tako imenovani Trade-IN program. Naj pojasnim, da ta program uporabniku ponuja možnost, da jedro vrne oziroma proda, na novi lokaciji pa sestavi objekt iz novih elementov."

Za postavitev ni ovir

Je tovrstne objekte mogoče postaviti kjer koli ali vseeno obstajajo priporočila, v katero okolje se bolje podajo in kam morebiti ne sodijo?

"Konstrukcijski elementi so ročno prenosljivi. To nam omogoča dostopnost tudi do lokacij, ob katerih običajno ne pomislimo, da bi lahko tja postavili kakšen objekt. S tem mislimo predvsem na višje ležeče lege bodisi z naravnimi katastrofami prizadeta območja. Zato si drznemo reči, da je sistem mogoče postaviti kjer koli oziroma kamor koli želimo. Sicer za izdajo gradbenih dovoljenj nismo pristojni, vsekakor pa našim strankam ponujamo vse potrebne informacije, ki jih potrebujejo."

Nato se objekt obleče v konstrukcijo, ki je lahko tudi iz lesa.
Lumil

Ker je ta sistem drugačen od drugih - kdo so kupci, ki se odločajo zanj?

"Sistem je primeren za tiste, ki želijo fleksibilne nepremičnine, lastništvo sistema samogradnje in naložbo v pametno življenje. V poslovnem načrtu imamo sicer definirane kupce oziroma uporabnike ter končne uporabnike na več nivojih. Če govorimo o kupcih, ki razmišljajo o enoetažni ali pritlični zgradbi, je to vsekakor sistem, ki je zanje primeren."

Je tudi rešitev za nekoga, ki ob hiši potrebuje hiško za goste?

"Seveda. Veseli smo, da naš sistem že uporabljajo arhitekturni biroji pri zasnovi objektov za svoje naročnike. Prednost takšne dodatne enote je ta, da se lahko povsem približa obstoječi arhitekturi, pa vendar je reverzibilno jedro tisto, ki nam omogoča spremembo namembnosti takšne hiške za goste, ko morda ta več ne služi svojemu namenu."

Sistem Pick & Build omogoča, da objekt služi različnim namenom, je različnih velikosti, sčasoma ga lahko tudi dogradimo ali mu posamezne elemente odvzamemo, če jih ne potrebujemo.
Lumil

Mogoča nadgradnja v pasivni objekt

Prav gotovo nekoga, ki se odloča za takšen objekt, zanima tudi energetska učinkovitost: se sistemi Pick & Build poleti pregrevajo, jih lahko uporabljamo tudi pozimi?

"Pogosto nas primerjajo s pritličnimi mobilnimi izvedenkami, katerih glavni problem sta ravno energetska učinkovitost in primernost za uporabo v vseh letnih časih. Morda zato naslavljate to vprašanje na nas, pa nič hudega. Naj poudarim, da je gradbeno jedro sistema samo po sebi zrakotesno in vodotesno, preračunane vrednosti pa naš sistem uvrščajo v okvire nizkoenergetske stavbe. In še nekaj: glede na potrebe je mogoče gradbeno jedro nadgraditi v pasivni objekt."

Samogradnja je prihodnost, so prepričani v podjetju Lumil.
Lumil

Če želimo objekt preseliti drugam, ga moramo najprej razstaviti in nato odpeljati na drugo lokacijo ali pa ga lahko preselimo kot celoto?

"Pravzaprav smo veliko razmišljali o selitvi objektov, pa vendar nam ideja, da naložimo hiško kot kontejner in jo odpeljemo, ni všeč. Kontejnerji so primarno namenjeni in načrtovani za transport različnega blaga. V teoriji in praksi je sicer mogoče objekt naložiti in ga odpeljati, vendar je naša vizija ta, da lahko objekt razstavimo in premaknemo brez težke mehanizacije, ki je odgovorna za velik del emisij in neželenih vplivov na okolje. Selitve objektov z ogromnimi tovornjaki in dvigali so velike in logistično težje izvedljive operacije, ki se jih želimo izogniti z omenjenim programom Trade-IN."

Gradbeni elementi imajo obvladljive dimenzije in majhno težo, kar olajša prevoz in omogoča enostavno ročno ravnanje z elementi.
Lumil
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta