Modularne in mobilne hiše: Ene rastejo, druge se selijo z vami

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
07.02.2022 02:00

Stanovanje v mestu, hiška pa nekje ob morju ali na podeželju, ob njej še vrt – o tem sanja marsikdo in takšne sanje so tudi hitro uresničljive, če izberete manjšo, modularno ali mobilno hišo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Lozar/Lumil

Modularna gradnja postaja vse bolj priljubljena v Evropi in svetu predvsem zaradi dostopnosti in gradnje okolju prijaznih domov, prilagodljivosti in morebitne prestavitve hiše na drugo lokacijo, hkrati pa je mogoče tovrstne objekte nadgrajevati. Za to gradnjo, ki je poznana tudi kot oblika gradnje zelenih stavb, je potrebne manj energije, objekti so navadno zgrajeni iz okolju prijaznih in tudi recikliranih materialov. Zato nekateri strokovnjaki upravičeno menijo, da je modularna gradnja gradnja prihodnosti.

Mobilne enote: predvsem začasna namestitev

V zadnjih desetih letih so v modularni gradnji prevladovali začasni manjši objekti, ki jih je mogoče seliti z ene lokacije na drugo. Poimenovali so jih mobilne enote, med njimi so najbolj prepoznavne mobilne hiške, kakršne najpogosteje videvamo v kampih ob morju, jezerih ali v planinah. Zanje je značilno, pojasnita Damjan Koštomaj in Niko Črepnjak iz podjetja Lumil, da jih je mogoče po željah uporabnikov enostavno prestavljati, kar pomeni, da jih lahko kadarkoli premestimo ali prepeljemo kam drugam. Vendar, kot opozorita sogovornika, velika večina mobilnih enot ni primerna za stalno bivanje. To so namreč nezahtevni objekti s tankimi izvedbami obodov, z minimalnimi gradbenimi zahtevami, in lahko v večini služijo predvsem kot funkcionalna začasna namestitev. Prav tako mobilne enote po besedah Koštomaja in Črepnjaka ni primerno postaviti povsod: na območjih, kjer sta prisotna močnejši veter ali obilnejše sneženje, se ne obnese najbolje.

Kot pravita sogovornika iz podjetja Lumil, so mobilne hiške velike med 30 in 50 m2. Zanje so značilni definiranimi tlorisi, medtem ko modularni objekti omogočajo poljubne tlorise in velikosti. Mobilni objekti so zelo omejeni v širino in dolžino, predvsem zaradi transporta, poudarita Koštomaj in Črepnjak. Tako tudi zaradi prostorske omejitve po njunih besedah izgubijo uporabnost za stalno bivanje. Tovrstni sistem modularne gradnje pa omogoča, da jih uporabimo kot počitniško namestitev ali poslovni prostor, na primer kot trafiko, pekarno, celo nadomestno zdravstveno postajo ali bolnišnico. Mobilne enote se zelo pogosto uporabljajo na primer pred nakupovalnimi centri, na letališčih in drugod kot postaje za testiranje na novi koronavirus. Prav tako uporabne so kot začasne namestitve po naravnih nesrečah, na primer poplavah, potresih, ko ljudje izgubijo streho nad glavo.

/Lumil

Zvočno dobro izolirane

Kljub enostavnosti gradnje so standardi materialov, ki so uporabljeni pri mobilnih objektih, lahko popolnoma enakovredni stanovanjski gradnji, poudarita Lumilova strokovnjaka. Tudi toplotno in zvočno izolativnost v tovrstnih objektih zagotavljajo zakonsko predpisane norme. "Poleg tega je vsak objekt zrakotesen, kar je zahteva skoraj ničenergijske in pasivne gradnje," pojasnita sogovornika. Za primer navedeta postavitev televizijskega studia v mobilni enoti v središču Ljubljane, kjer je sicer zaradi vsakodnevnega vrveža hrupno, a lahko delo v studiu poteka brez težav, saj objekt zagotavlja popolno zvočno izolacijo. Prednost mobilnih enot je vsekakor tudi njihova hitra postavitev na želeno lokacijo. Kot pojasnita Koštomaj in Črepnjak, trije usposobljeni potrebujejo za sestavo statično in izolacijsko dovršenega jedra mobilne enote, velike 30 m2, približno 20 ur.

Modularna hiša vseljiva v dveh urah

Priljubljenost mobilnih objektov je spodbudila razvoj modularne gradnje. Industrijske izdelave modularnih enot so se že leta 2017 lotili v podjetju Marles. Posebnost tovrstnih objektov je, pravi Breda Kušar iz Marlesa, da so v celoti in na ključ izdelani v proizvodnih prostorih podjetja. Za eno enoto, pojasni, v podjetju potrebujejo dva tedna, nato pa se kot celota pripelje na lokacijo, kjer se postavi na vnaprej pripravljene točkovne ali pasovne temelje in priključi na komunalne priključke. Uporabniki se tako lahko v objekt vselijo v pičlih dveh urah po dobavi, še poudari.

Precejšnje zanimanje za modularne objekte je med starejšimi, ki si želijo bivati v manjši stanovanjski enoti in imeti ob njej svoj vrt.

Marles

Dodajanje in odvzemanje modulov

Modularna gradnja se vse bolj razvija, zadnja leta nastajajo modularni objekti, ki se prilagajajo zahtevam in željam stanovalcev, predvsem pa ponujajo rešitev za stalno bivanje. Modularne hiše so namreč sestavljene iz posameznih montažnih konstrukcijskih elementov ali stanovanjskih enot, ki jih je mogoče sestaviti in znova razstaviti glede na situacijo. Prednost modularne gradnje je, da se lahko prilagodi različnim življenjskim situacijam. Če ima par potomce, je zanje običajno potrebno več prostora – modularna hiša se lahko razširi, na primer za eno komponento. Ko odrastejo in zapustijo dom staršev, prostor, kjer so bili otroci, po navadi ni več potreben – lastniki lahko modularno hišo ustrezno zmanjšajo. Stalna postavitev modularnih objektov pa prinese tudi veliko tehničnih izboljšav na vseh področjih. Zdaj se veliko govori o energijski učinkovitosti, požarni varnosti, zvočni izolativnosti in gradnji v višino ter uporabi čim večjega deleža lesa ali, kot pojasnita Damjan Koštomaj in Niko Črepnjak – modularna gradnja v osnovi pomeni, da je nekje osnovna celica, ki je lahko element, lahko objekt, ki ga dopolnjujemo z dodatnimi elementi ali enotami. Torej po svojih potrebah ali zmožnostih. To nam zagotavlja višjo kakovost bivanja in uporabnosti.

Energijsko učinkoviti in primerni za stalno bivanje

V Marlesu se zavedajo pomena obnovljivih virov in materialov, zato so moduli sestavljeni izključno iz ekološko razgradljivih materialov, ki so lokalni in obnovljivi. Moduli so, pojasni Breda Kušar iz Marlesa, zgrajeni v učinkovitem nizkoenergijskem sistemu, upoštevaje vse principe in kakovostne standarde, ki jih Marles vgrajuje v svoje enodružinske objekte večjega merila, kar pomeni, da so primerni tudi za stalno bivanje. "Vgrajena imajo troslojna okna, za talno ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode je vgrajena toplotna črpalka, ki jo lahko uporabimo tudi za ohlajevanje. Za ogrevanje lahko prav tako uporabimo IR-panele ali učinkovite klimatske naprave. Na strehi je predpriprava za nadgraditev s sončno elektrarno, s katero lahko bivalna enota postane energijsko samozadostna," našteje Kušarjeva in doda, da so konstrukcijski gradbeni elementi modularnih objektov bili ocenjeni v laboratoriju za akustiko, rezultat pa je dobra zvočna izolativnost tovrstnih objektov.

Modularne hiše so zgrajene v učinkovitem nizkoenergijskem sistemu, ki upošteva vse principe in kakovostne standarde, kar pomeni, da so primerne tudi za stalno bivanje.

Marles
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta